Průzkum veřejného mínění: Nejvstřícnější jsou Evropané vůči muslimům v Británii a ve Španělsku

20. 6. 2017

čas čtení 3 minuty

Dvě třetiny Evropanů zastávají názor, že Evropská unie by měla vůči Británii zaujmout ohledně brexitu tvrdý postoj. 65 procent dotazovaných osob v Belgii, v Německu, v Řecku, ve Španělsku, ve Francii, v Itálii, v Rakousku a v Polsku vyjádřilo názor, že zatímco by EU měla udržovat s Británii dobrý vztah, neměla by slevit ze svých základních principů.

Zvolení proevropského centristy Emmanuela Macrona ve Francii vedlo k podstatnému nárůstu popularity Evropské unie. Ekonomika eurozóny nyní také roste rychleji než ekonomika Británie či USA.




Podle průzkumu organizace Pew se nyní 63 procent obyvatel deseti zemí EU staví vůči evropské organizaci pozitivně.

Průzkum nicméně odhalil podstatné rozdíly mezi vnímáním veřejnosti a elit, co se týče celé řady otázek. Na rozdíl od elit, "obyčejní lidé" vnímají EU záporněji.

Elity zastávají názor, že mají prospěch z členství v EU, že imigrace je pro EU prospěšná, odmítají trest smrti, zastávají názor, že imigrace obohacuje kulturní život Evropské unie a odmítají názor, že muslimský a evropský způsob života je neslučitelný. Obyčejní lidé mají názor opačné, a to často rozdílem dvaceti až čtyřiceti procent.

V Británii si téměř stejný počet lidí myslí, že imigrace byla pro zemi prospěšná, jako si myslí, že prospěšná nebyla. Nejvíce proimigrační je Španělsko. Naproti tomu nejnepřátelštější postoj vůči imigrantům zaujímá Řecko a Maďarsko.

Více než polovina respondentů v Evropě (53 procent) zastává názor, že "evropský způsob života a islám jsou neslučitelné". Nejsilněji je tento názor zastáván v Polsku, v Řecku, v Rakousku a v Maďarsku.

Téměř dvě třetiny obyvatel v Rakousku, v Maďarsku a v Belgii chce zastavit další imigraci z především muslimskýchj zemí. V Polsku to chce 71 procent obyvatelstva.

Nejmenší odpor vůči imigraci z muslimských zemí je ve Španělsku (41 procent) a v Británii (47 procent).

Obyvatelé zemí, které přijaly velké počty uprchlíků, argumentují, že uprchlíci by měli být rozděleni stejnou měrou do všech evropských zemí.

48 procent Řeků přiznalo, že někdo v jejich domácnosti si musel v předchozím roce půjčit peníze, aby mohl zaplatit základní výdaje, jako za potraviny či energie. 31 procent Řeků uvedlo, že člen jejich domácnosti se musel obejít bez potřebných léků či lékařského ošetření.

Více než pětina Španělů a Řeků (22 procent) uvedla, že za poslední rok museli ve své domácnosti ubytovat přátele či příbuzné, kteří měli finanční potíže.

Většina Řeků (62 procent) považuje "ekonomickou krizi" za nejcharakterističtější rys EU a třetina Řeků zastává názor, že "politika hospodářských škrtů" je největším selháním EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.theguardian.com/world/2017/jun/20/two-thirds-europeans-believe-eu-hard-line-brexit-poll

0
Vytisknout
8418

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2017