Politikové z EU: Britská nabídka práv pro občany EU žijící v Británii je nedostatečná

23. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


Vedoucí politikové z Evropské unie charakterizovali počáteční britskou nabídku na ochranu občanských práv občanů z EU žijících v Británii jako mlhavou a nedostatečnou. Poukázali na to, že Británie musí udělat víc.

Jean-Claude Juncker, předseda Evropské komise, se v pátek vyjádřil: "Toto je první nabídka, ale tento krok nestačí." Na dotaz, zda je mu jasnější, jaký brexit Británie chce, odpověděl Juncker lakonicky: "Ne."



Mayová nabídku zveřejnila ve čtvrtek večer na konci večeře v Bruselu. Belgický premiér Charles Michel označil její návrhy za "naprosto mlhavé". "Nechceme zajíce v pytli. Chceme trvalé zaručení občanských práv pro občany EU." Holandský premiér Mark Rutte řekl, že "existují tisíce nezodpovězených otázek" a rakouský kancléř Christian Kern nabídku charakterizoval jako "první krok", který neřeší situaci mnoha občanů EU žijících v Británii.

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že návrhy Mayové jsou "dobrý začátek", ale varovala, že existuje "mnoho, mnoho dalších otázek", které bude nutno vyřešit, než Británie dosáhne dohody o odchodu z EU.

Podrobnosti v angličtině  ZDE


0
Vytisknout
7643

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2017