Bývalý špion: Rusko chtělo, aby stopa vedoucí k Trumpovi byla odhalena

9. 8. 2017

čas čtení 2 minuty
Penzionovaný šéf pobočky CIA v Rusku Daniel Hoffman tvrdí, že Rusko mělo v úmyslu dosáhnout toho, aby jednání Donalda Trumpa ml. s Rusy v červnu 2016 bylo odhaleno.


Trojnásobný šéf pobočky CIA, který strávil v Moskvě celkem pět let, tvrdí, že nadcházející vyhošťování amerických diplomatů z Ruska nebude mít dopad na zpravodajské aktivity - protože USA rozhodnou o tom, kdo odjede.

Větší dopad naopak může mít vyhošťování na ruské agenty, včetně těch z FSB, protože početní omezení personálu se dotkne především místních.

"Můj odhad," říká Hoffman, "byl vždy takový, že by žádný Rus nikdy nezískal práci v oficiální americké instalaci, pokud by nedonášel FSB. Takže jsou to oči a uši FSB."

Ale podle Hoffmana neměl Putin na výběr kvůli americkým sankcím uvaleným na Rusko kvůli údajnému vměšování do prezidentské kampaně v roce 2016. "Musel reagovat, aby dosáhl určité úrovně vzájemnosti vůči akci, kterou jsme podnikli my."

Ale i tak to pro něj přinese výhodu.

"Vyvolá dost diskusí mezi různými agenturami na velvyslanectví" a mezi těmi, kdo mají v Moskvě své lidi, ať už jde o Američany nebo Rusy. "A samozřejmě ruské zpravodajské služby jsou velmi dobré ve shromažďování tohoto typu informací."

Hoffmana jeho dlouhodobé zkušenosti vedou k překvapivému závěru, který se týká kontroverzního jednání v Trump Tower v červnu 2016. Zúčastnili se jej Donald Trump ml., Trumpův zeť Jared Kushner, kampaňvý manažer Paul Manafort a Rusové spojení s Kremlem.

"Podle mě to ukazuje na zjistitelnou vlivovou operaci spíše než na nějaké úsilí zřídit tajný komunikační kanál." Jinými slovy, operace byla navržena tak, aby byla objevena.

A cíl byl jednoduchý: Podkopat americký politický proces a důvěryhodnost voleb.

Někteří zpravodajští veteráni nesouhlasí, ale Hoffman to vidí právě takto.

Podle něj naopak neexistují důkazy o existenci spiknutí. A z ruských zpravodajských zdrojů podle něj může pocházet i tzv. Steelova složka obsahující údajný kompromitující materiál na Trumpa.

Je ale podle něj možné, že Rusko má na Trumpa také pravý kompromitující materiál.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8958

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2017