V případě Trumpova sesazení bude USA vládnout ultrakonzervativní Mike Pence

Trump horší ultrakonzervativce?

10. 8. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Výživné téma - Donald Trump. Zajímá mě, co si o tom myslíte. Když byl zvolený, zdálo se, že se v Americe ujímá vlády krajní konzervativismus, kterého je Trump vlajkonošem. Že proti tomu bude i Tea Party slabý čajíček. Že Trump sestaví administrativu z podobně smýšlejících lidí, obklopí se až nepříjemně schopným týmem a začne Ameriku tvrdě a nemilosrdně vracet do sedmdesátých let nebo ještě dál. Nebyly to příjemné vyhlídky. Dnes bych řekl, že obavy jsou neskonale menší.

Trump se ukazuje jako člověk bez zřetelného světonázoru, že neměl a nemá žádný viditelný cíl a směr, že namísto sestavení supertýmu mění svoje lidi jak na běžícím pásu a že ze svých plánů není schopný prosadit vůbec nic - a je otázka, jestli to vůbec chce. Že do toho šel nejspíš bez jakéhokoli plánu a cíle; Fareed Zakaria to nedávno výstižně okomentoval "on prostě chtěl být prezidentem" a nic víc. Zhruba tak jako když se chce někdo stát královnou plesu - prostě aby se stal královnou plesu. 


Jeho příšernou rétoriku ve volební kampani jsem vnímal tak, že jde o mazaného člověka, který se záměrně dělá blbým, aby se naladil na svoje voličstvo. Dnes se ale ukazuje, že Trump se blbým nedělal. Jeden jeho výrok za druhým prozrazuje nevědomost a nejspíše i skutečně trochu jednodušší rozum - transkripty ze dvou posledních rozhovorů s mexickým prezidentem a australským premiérem vejdou do dějin. 

Vše ovšem zastiňuje míra jeho velikášství: který člověk na planetě řekne druhému v telefonickém rozhovoru "I am the world’s greatest person"? No přece Donald Trump. 

Obávat se, kam Trump svou zemi zavede? Už dávno ne. Z tohoto člověka není třeba mít obavy. Situace je úplně jiná než 20. ledna tohoto roku: namísto bojové jednotky otáčející kolem dějin svět tu máme stav, kdy Trumpovo okolí, administrativa i Kongres usilují o minimalizaci škod způsobených neřízenou střelou a všichni hledají cesty, jak jej v podstatě neutralizovat, podřídit řadu jeho pravomocí korekcím Kongresu.  

Domnívám se navíc, že to není všechno: že budou usilovat o Trumpovo sesazení a do roka a do dne toho dosáhnou, neboť prezident-blázen, chaot a hlupák je pro zemi horší než ultrakonzervativec. V tomto snažení se spojí republikáni s demokraty, jen to nesmí být moc očividné. Namísto Trumpa, krajního konzervativce, jehož cílů se lze obávat je tu velké dítě -Trump, u kterého se lze bát pouze toho, "co zase dneska vyvede, prosím, seberte mu tu hračku".  

Žádné otočení kolem dějin - jen dlouhá kocovina pro Ameriku.

0
Vytisknout
8735

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2017