Konflikt v Katalánsku

30. 9. 2017

čas čtení 2 minuty


V neděli se zřejmě pokusí několik milionů lidí hlasovat v referendu o nezávislosti Katalánska, které soudy zakázaly


Pro těsnou většinu Katalánců, kteří jsou proti nezávislosti Katalánska, je volba děsivá. Pokud nepůjdou hlasovat v referendu a separatisté v něm budou hlasovat, je možné, že separatisté vyhásí v úterý večer nezávislost Katalánska, čímž je v podstatě vyloučí z jejich dosavadní země. Když půjdou hlasovat v referendu, druhá strana trvá na tom, že jejich chování bude ilegální. V každém případě budou žít v silně polarizovaném Katalánsku.



Pro velkou menšinu, která chce nezávislý katalánský stát, je situace také problematická. Pro dosažení nezávislosti by separatisté museli mít možnost změnit španělskou ústavu, což by znamenalo přesvědčit nepravděpodobnou dvoutřetinovou většinu Španělů, aby je podpořili.

Očekává se, že policie uzamkne hlasovací místnosti. Možná bude referendum civilizované, možná se rozloží v násilné demonstrace, což se samozřejmě okamžitě objeví v televizi.

Televize ale neukáže miliony Katalánců, kteří sedí doma a přejí si, aby se tohle nedělo. Ani neuslyšíme Španěly, kteří nechtějí vidět pět set let soužití Katalánců se Španěly zredukovaných na zjednodušené "Katalánsko versus Španělsko".

Katalánský prezident Carles Puigdemont a jeho stoupenci budou v neděli tvrdit, že zvítězili. Španělský premiér Mariano Rajoy bude tvrdit, že zajistil dodržení zákona. Jeho Lidová strana (PP) nezískává v Katalánsku skoro žádné hlasy. Vyvolala nynější vzedmutou vlnu separatismu tím, že požádala ústavní soud, aby omezil existující pravomoci katalánské vlády, schválené legálním referendem. Rajoy ignoruje skutečnost, že 70 procent Katalánců požaduje řádné, legální referendum, aby se celá věc vyřešila. To by mohl udělat. Jenže zakazováním referenda získává Rajoy více volební podpory v ostatním Španělsku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
12373

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2017