Američtí vyšetřovatelé žádají od Deutsche Bank informace o Trumpových účtech

6. 12. 2017

čas čtení 3 minuty
Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller požádal Deutsche Bank o údaje ohledně účtů amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho rodiny.


Největší německá banka obdržela výzvu od Muellera před několika týdny. Má předat informace o některých peněžních a úvěrových transakcích. 

Deutsche Bank, která Trumpovým podnikům poskytla milionové půjčky na realitní podnikání, tvrdí, že se nebude vyjadřovat k žádnému ze svých klientů. V červnu banka odmítla výzvu Demokratických poslanců Kongresu, aby poskytla podrobnosti o Trumpových transakcích, s odvoláním na zákony o ochraně soukromí.

Mueller vyšetřuje možné ruské pokusy ovlivnit prezidentské volby v roce 2016 a potenciální spiknutí s Trumpovými spolupracovníky. Rusko podezření odmítá.

Deutsche Bank, německá banka která je největším Trumpovým věřitelem, byla donucena poskytnout dokumenty o svých  vztazích k Donaldu Trumpovi a k některým dalším členům jeho rodiny, kteří jsou také zákazníky této banky, poté, co vyšetřovatel Robert Mueller vydal za tímto účelem soudní příkaz.

Zprávu jako první přinesl německý hospodářský deník Handelsblatt. Vyplývá z ní, že Mueller a jeho vyšetřovací tým zkoumá finanční situaci Donalda Trumpa.

Trumpův právník Jay Sekulow tvrdil, že "žádný soudní příkaz nebyl vydán".  Avšak Adam Schiff, významný demokrat ve výzvědném výboru americké Sněmovny reprezentantů, který vyšetřuje Trumpovu předvolební kampaň, uvedl, že takový soudní příkaz by byl "velmi významnou zprávou".

"Pokud Rusko propíralo své peníze prostřednictvím Trumpovy organizace, bylo by to daleko více kompromitující než jakékoliv chlípné video a mohlo by to být používáno k vydírání Donalda Trumpa, jeho společníků a jeho rodiny," konstatoval Schiff v prohlášení.

Schiff také poukázal na to, že prezidentův syn Donald Trump junior v minulosti uvedl, že Trump Organisation v minulosti obdržela podstatné financování z Ruska a že existují "důvěryhodná obvinění", že Rusové této firmy využívali ke koupi Trumpových nemovitostí za účelem propírání špinavých peněz.

Právní odborníci, kteří toto vyšetřování sledují, konstatují, že to dokazuje, že Mueller při vyšetřování možných vazeb mezi prezidentskou kampaní a Kremlem "jde po penězích".

Také z toho, zdá se, vyplývá, že vyšetřování Donalda Trumpa zřejmě není omezeno jen na jeho pokus zabránit průchodu spravedlnosti, když propustil šéfa FBI Jamese Comeyho. Namísto toho zjevně Mueller zkoumá, zda je Trump zkompromitován ruskými penězi.

Deutsche Bank má silné vazby na ruské oligarchy a v minulosti měla rozsáhlé styky s Moskvou. To je zřejmě důvodem, proč chce mít Mueller přístup k Trumpovým účtům. V minulosti poskytla Deutsche Bank Trumpovi půjčku ve výši asi 300 milionů dolarů. Jeho zadluženost znamená, že Mueller bude chtít zkoumat, zda existují vazby mezi Ruskem a Trumpovou finanční zranitelností.

 

Podrobnosti v angličtině: ZDE ZDE

0
Vytisknout
8405

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2017