Severní Korea obchází sankce OSN

3. 2. 2018

čas čtení 2 minuty
KLDR vloni vydělala téměř 200 milionů dolarů exportem zakázaných komodit, v rozporu s mezinárodními sankcemi, tvrdí zpráva OSN.


Zpráva expertního panelu tvrdí, že několik zemí včetně Číny, Ruska a Malajsie nezastavilo ilegální obchody. Existují také důkazy o vojenské spolupráci se Sýrií a Barmou (Myanmarem).

Pchjongjang čelí sankcím uvaleným USA, EU a OSN kvůli jadernému a raketovému programu.

Avšak podle zprávy předložené Radě bezpečnosti "pokračoval ve vývozu takřka všech komodit zakázaných rezolucemi... mezi lednem a zářím 2017".

Několik nejmenovaných mezinárodních ropných společností je vyšetřováno kvůli údajné roli v dodávkách ropy Pchjongjangu.

Dodávky uhlí směřovaly do Číny, Malajsie, Jižní Koreje, Ruska a Vietnamu s použitím "kombinace vícero technik, cest a klamavých taktik".

Expertní panel OSN obvinil KLDR, že "využívá globální dodavatelské řetězce, spoluviníky z řad cizích občanů, registrování společností v daňových rájích a mezinárodní bankovní systém".

Čínské velvyslanectví odmítlo, že by obcházelo sankce Rady, ale tvrdí, že oba sousedé udržují "normální obchodní výměnu". V Severní Koreji se dál prodávají čínské potraviny, ovoce a zboží pro domácnost.

Sankce se zaměřily na prodej uhlí do Číny a zakázaný export rudy a dalších surovin plus zákaz cestování a zmrazení aktiv jednotlivců a společností spojených s jaderným programem.

Poslední sankce OSN uvalené v prosinci měly snížit dovoz ropy o 90 %. Zahrnují zákaz exportu severokorejského zboží, jako jsou stroje a elektrické vybavení. Všichni Severokorejci pracující v zahraničí se mají do dvou let vrátit domů.

Monitoring zjistil, že Barma a Sýrie pokračují ve vojenské spolupráci s hlavním severokorejským vývozcem, společností Komid, i když je na černé listině OSN. (Asadův režim sám nemá téměř žádné peníze a nemůže tedy nyní sloužit jako zdroj tvrdé valuty pro KLDR. Prakticky všechny obchody uzavírané v jeho prospěch nyní platí Teherán, jenž také poskytuje proasadovským milicím, které sám verbuje, určité množství vlastních zbraní severokorejského původu, především kulomety Typ 73 ZDE - KD.)

Zpráva tvrdí, že existují důkazy o severokorejské pomoci při vývoji syrských chemických zbraní a poskytování balistických raket Barmě.

Mezi lety 2012 a 2017 proběhlo více než 40 severokorejských dodávek společnostem, které pracují na syrském programu chemických zbraní.

Syrští představitelé tvrdí, jediní severokorejští experti na syrském území se věnují sportu.

Barmský velvyslanec při OSN prohlásil, že jeho země nemá žádné vojenské vztahy s KLDR.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7086

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2018