Po sestřelení ruského letadla nad Sýrií bombardují zuřivě Asad a Putin civilisty a nemocnice

5. 2. 2018

čas čtení 2 minuty



V neděli večer bylo zaznamenáno více než 150 leteckých úderů v 15 městech v provincii Idlib. Bombardují jak ruská, tak syrská letadla.


Jak letadla, tak vrtulníky shazují barelové bomby s chlórem:



Důsledky útoku chemickými zbraněmi, spáchaného v neděli večer:



Ruský a syrský letecký úder proti nemocnici v Idlibu:

 

Nedonošené děti museji být vyjímány před leteckými údery z inkubátorů:


Záběry z Idlibu jsou děsivě podobné tomu, čeho jsme byli svědky v Aleppu:


Bílé helmy reagují na útok chlórovým plynem. 9 osob zraněno, včetně tří dobrovolníků od Bílých helem. K útokům chemickými zbraněmi, porušujícími rezoluci Rady bezpečnosti OSN, dochází zcela beztrestně.



Letecký úder proti syrské nemocnici v pondělí v 9 hodin ráno:

29883

Myslíte snad, že Zeman, Klaus či Okamura budou chtít vzdělávat své voliče? Jako ve Finsku?

Vnitřní rozpad české společnosti pokračuje a dopady budou ničivé

5. 2. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Vzpomínám si na diskusi s Klausem mladším před publikem jednoho pražského gymnázia, je to asi tři roky. Hájil jsem názor, ve vyspělých zemích vcelku běžný, že je třeba, aby se zvýšil podíl všeobecného vzdělávání mladých lidí, kteří jsou vzděláváni na středních odborných školách a učilištích. Zatímco gramotnosti, numerická, čtenářská, informatická, znalost světového jazyka, stejně jako vyšší míra dalších obecných dovedností, kritického myšlení, umění sporu, nebo třeba povědomí o společenských vztazích, občanství, demokracii jsou trvanlivé i v relativně proměnlivém světě, odborné vzdělání v něm ztrácí platnost často ještě během samotného studia. Klaus oproti tomu usoudil, že na učilištích je jakákoliv potřeba zvyšování úrovně a podílu všeobecného vzdělávání naprosto scestná, neboť "když se někdo jde učit řezníkem, měl by umět bourat prase". Ano, rozumím tomu. Politik tohoto typu samozřejmě prosperuje zejména tehdy, když velká část populace není rezistentní vůči populismu. A gramotnosti, o kterých píšu výše, pochopitelně takovou rezistenci zvyšují. Když ovšem někoho necháte od patnácti let jen bourat prase, buďte si jisti, že s velkou pravděpodobností bude v blízké budoucnosti politicky inertní, případně bude volit nějakého dalšího populistického omezence...

Detailní analýza faktorů ovlivňujících Zemanovu úspěšnost u velké části české populace

Miloš Zeman – rétorický vítěz nad výzvami 21. století

5. 2. 2018 / Petr Andreas

čas čtení 12 minut

 

Miloš Zeman nemá politickou ideologii ani program ve smyslu ideově vyhraněného řešení prioritních problémů. Vládne ale úspěšnou strategií, jak u svých voličů vyvolat iluzi, že hájí jejich zájmy. Vše v ní do sebe dokonale zapadá.

Miloš Zeman jako průkopník parazitické politiky strachu

5. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



Na serveru Europe Now Michiganské univerzity píše Jan Čulík o novém programu mnohých českých politických stran a hnutí, jehož průkopníkem je Miloš Zeman:
Není třeba řešit složité společenské problémy, daleko lehčí je získat volební podporu, peníze a vliv vyvoláváním strachu před vnějším nepřítelem.


ANO vede předvolební kampaň

5. 2. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Při sledování nedělních  Otázek V. Moravce jsem si znovu uvědomil, jak nesmírně komfortní pozici má Hnutí ANO v současné politické situaci. Má jednobarevnou vládu, byť v demisi, ale přece jen prezident říká, že jde vlastně o vládu plnohodnotnou. Prezident i premiér jsou dlouhodobě přesvědčeni – a to jim lze asi věřit, to není žádný jejich typický oportunismus – že nejlepší je vládnout bez koaličních partnerů.



Rozhovor Britských listů 149. Hlavním společným jmenovatelem zemanovského tábora je strach

2. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



O příčinách a důsledcích vítězství Miloše Zemana v nedávných prezidentských volbách hovoří Jan Čulík s politologem a ředitelem pražské pobočky Newyorské univerzity Jiřím Pehem. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. února 2018.

K tomu:




I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Kam vede ruská stopa v americké politice?

5. 2. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Zveřejnění takzvaného Nunesova memoranda s požehnáním Trumpova kabinetu má za cíl zpochybnit důvěryhodnost FBI a ministerstva spravedlnosti při vyšetřování údajného vměšování se Kremlu do amerických prezidentských voleb a jejich ovlivňování ve prospěch Donalda Trumpa. Americká a světová veřejnost se pomalu, ale jistě stává rukojmím nechutné podívané, v níž se i bedlivý pozorovatel jen stěží orientuje a kde se do křížku dostávají antagonistické mocenské síly, zatímco je pravda odstavena na vedlejší kolej.     

Ruské mezikontinentální jaderné torpédo, aneb Kdo že tady destabilizuje?

5. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Čína a Rusko halasně kritizují novou americkou jadernou doktrínu, která kromě jiného počítá s vývojem nových taktických jaderných zbraní. Čína zašla ve své reakci až tak daleko, že přitom uvádí zjevně nepravdivé informace. Tvrdí totiž, že USA mají "největší jaderný arzenál" ZDE, přičemž nestranná organizace International Campaing to Abolish Nuclear Weapons (Mezinárodní kampaň za zrušení jaderných zbraní, ICAN) ve svém přehledu korektně označuje za nejsilnější jadernou mocnost světa Ruskou federaci disponující 7 000 jadernými hlavicemi ZDE. To odpovídá i údajům zpřístupněným v souvislosti se smlouvou START podepsanou v roce 2009 v Praze.

Mezitím v Absurdistánu 56:

Jak polská vláda udělala kůlničku na dříví ze svých vztahů s Izraelem

5. 2. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

"Jednejme rychle, než si uvědomíme, že je to nesmysl!" - to je jedna z nejslavnějších hlášek od Juliena, krále lemurů z populárního kresleného seriálu Madagascar (alespoň v polské jazykové verzi). Zdá se, že tohle je také taktika, kterou si zvolila strana Právo a spravedlnost ve snaze řešit katastrofu v oblasti PR, která nenapravitelně poškodila obraz Polska v zahraničí. A pak, k tomu všemu, přidejte známou neohrabanost a absenci profesionality a máte to: snaha limitovat škody podle PiS.

Islamisté zveřejnili videozáznamy sestřelení ruského letounu v Sýrii

4. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

29884

Hrdost na něco, co jste nedokázali. Nenávist vůči lidem, které jste nikdy nepotkali...

Nacionalismus

5. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Naše požehnaná zem. Náš slavný vůdce. Naše velká církev. Náš vznešený lid. Naši hrdinní dobrodruhové.


Jejich barbarská pustina. Jejich odporný despota. Jejich primitivní pověra. Jejich zpátečničtí divoši. Jejich brutální nájezdníci.

Petice

Otevřený dopis adresovaný české veřejnosti - reakce na výroky Tomia Okamury

5. 2. 2018

čas čtení 1 minuta

Jako občané České republiky chceme tímto otevřeným dopisem určeným české veřejnosti vyjádřit nesouhlas s výroky Tomia Okamury, které pronesl 27. ledna, při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holokaustu, pro televizi DVTV.

Není to poprvé, co český politik pronesl slova bagatelizující utrpení lidí vězněných v tzv. cikánském táboře v Letech u Písku. Není to ani poprvé, co slova zpochybňující funkci tábora pronesl Tomio Okamura. Cynické však je obzvlášť to, že je pronesl v den, kdy si celý svět připomíná hrůzy holocaustu, utrpení těch, kteří holocaustem prošli, a připomíná si ty, kdo nepřežili.

Jsme občané tohoto státu, žijeme zde, pracujeme a vychováváme své děti. Nesouhlasíme s tím, aby politik, jenž zastává vysokou státní funkci místopředsedy poslanecké sněmovny, veřejně pronášel výroky popírající holocaust, a to nejen proto, že je to trestné, ale především kvůli dopadům takových slov. Stejně jako pracovníci Muzea romské kultury jsme přesvědčeni, že Tomio Okamura by měl nést odpovědnost a od svých výroků se distancovat.

Bližší informace ZDE

Audit českého vzdělávacího systému ukazuje na převažující slabiny a hrozby pro české vzdělávání

29 :13

5. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Bilance hodnocení českého vzdělávacího systému se nelepší. Jako pozitivum lze vnímat jednoznačnou shodu politických stran na tom, že je potřeba přidat učitelům. V ostatních důležitých událostech a opatřeních převažují spíše negativa, ať už jde o povinné předškolní vzdělávání, způsob zahájení revize rámcových vzdělávacích programů či neschopnost reagovat na požadavky rodičů. Některé dlouhodobě neřešené problémy jsou varovné, jako třeba víceletá gymnázia či prohlubování rozdílů mezi regiony. Vše umocňuje chybějící vize a laxnost v dodržování přijatých strategií...


29766

Bodláky Václava Duška

Stydlíni vymřeli

5. 2. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

V politických kruzích se beránkům prostě nedaří; slušnost kandidáta bývá k smíchu zjančeným voličským kádrům, duchovním nedonošencům, těžká překážka mírným bytostem, zvící Taxisova příkopu, bývá nepřekonatelným koncem sladkých nadějí. Spolky nemají vůbec okolky, družiny vyšlechtěné budoucnosti trvají na zásadách přinejmenším pofidérních; úprava politických dálnic nesnese poklidné cestování krajinou. My spěcháme, nemáme trpělivost zkoumat možnosti pokroku. Kdo zdržuje, musí z kola ven. Doba nahrává vytrvalým, urputným, s nerozbitnými krunýři – v čele nesneseme nepodařeného rétora, chceme slyšet jasné ano, či ne. Informační bičování lidstva nebere konce, co platí nemusí trvat ani hodinu – usměvaví strýčkové a tetičky řídí světové dění s naivitou nesvéprávných občanů. U švédských stolů, při banketech pro mlsné jazýčky, v sálech pamatujících křivdy, mýlky a nepochopení se lidojedi třesou a naparují, neboť oni jsou vyvolení ke všemu, na co vzpomenete, na co sáhnou.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

V Sýrii stále vyhrabávají děti pohřbené ruskými a Asadovými nálety

4. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



"Za katastrofálních podmínek v obklíčené východní Ghútě požaduji, aby tam byl vpuštěn výbor světových celebrit, aby sledovaly, jak jsou z trosek jejich domů vyhrabávány děti."


Itálie: Neúspěšný kandidát Ligy severu byl zatčen, postřelil šest imigrantů

4. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta


Luca Traini, 28, neúspěšný volební kandidát pro ultrapravicovou italskou Severní ligu byl zatčen poté, co střelec zaútočil na migranty z Afriky a dvě hodiny na ně střílel z automobilu v italském městě Macerata.

Traini byl zatčen poté, co bylo postřeleno šest lidí v malém městě nedaleko italského pobřeží, 200 km východně od Říma. Policie uvádí, že útok měl rasovou motivaci.

K střelbě došlo několik dní poté, co byl zatčen Nigerijec podezřelý z vraždy mladé dívky. Ultrapravice v Itálii její smrt zneužívá k rasistické kampani proti imigrantům. Nigerijci jménem Innocent Oseghale byl loni odepřen v Itálii azyl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Brexit: Útoky na britskou státní službu připomínají třicátá léta v Německu

4. 2. 2018

čas čtení 2 minuty

Britský "poslanec pro 18. století", fundamentalistický stoupenec brexitu Jacob Rees-Mogg


Britští poslanečtí stoupenci brexitu, kteří obviňují státní úředníky, že sabotují britský odchod z EU, používají nebezpečných taktik podobných taktikám pravicových německých nacionalistů v období mezi dvěma světovými válkami, varoval bývalý šéf britské státní služby Andrew Turnbull.

Ultrakonzervativní "poslanec pro 18. století" Jacob Rees-Mogg se v parlamentě vyjádřil, že činitelé britského ministerstva financí prý "záměrně sabotují brexit". Rees-Mogg opakoval lživé tvrzení, že odborníci pracující na britském ministerstvu financí "záměrně falšují data", aby zdůraznili záporný dopad brexitu pro britskou ekonomiku.


Varování pro ČR: Brexitem Theresa Mayová zničí britskou ekonomiku

3. 2. 2018

čas čtení 4 minuty



Hlavní komentátorka televize BBC Laura Kuenssberg se během (zbytečné) návštěvy Theresy Mayové v Číně pokusila z ní vydobýt odpověď na otázku, zda je její vláda brexitem ochotna zničit britskou ekonomiku, anebo dá přednost její ochraně. Mayová odpověděla jako obvykle prázdnými frázemi. Británii začíná docházet, jak obrovskou katastrofou bylo hlasování pro odchod země z EU.

Uvažují mladí lidé v ČR, kteří chtějí odejít z EU, co by se stalo s českou ekonomikou, na niž by po odchodu z EU byly uvaleny tarify, takže by nemohla dál obchodovat s Německem, na němž ČR ekonomicky závisí 80 procenty? Napadlo mladé lidi v ČR, že po odchodu ČR z Evropské unie budou muset žádat o vízum k cestě do Drážďan i do Bratislavy a nebudou smět pracovat a žít v zemích EU?

Mayová se v rozhovoru dopouští několika lží. Zaprvé, Británie nedostane od EU přístup na svůj trh, pokud nepřijme čtyři základní zásady EU, mj. volný pohyb obyvatelstva. Zadruhé, Británie i jako člen EU má i v současnosti právo uzavírat obchodní dohody s jinými státy.

Minulý týden prozrazená analýza britských vládních odborníků dokazuje, že všechny alternativy odchodu Británie z EU poškodí britskou ekonomiku. Pokud nedojde k dohodě s EU, britské hospodářství se zmenší o 8 procent. (JČ)




Kuenssbergová: Paní premiérko. Evropská unie, vaše strana podnikatelé, mnoho členů veřejnosti, ti všichni chtějí vědět, jaká je VAŠE volba. Protože se v této chvíli zdá, že ve vaší straně zuří ohledně brexitu tak obrovské konflikty, a vy svou vlastní volbu natolik utajujete, že vyvoláváte obrovskou nejistotu a opravdové vakuum. Takže se vás ptám znovu: Co je pro vás cennější: více kontroly pro britský parlament a pro naše politiky, anebo méně poškození ekonomiky a těsný vztah k Evropské unii?

Rusko ztratilo v Sýrii první bojový letoun, třebaže oficiálně "zvítězilo". Co to signalizuje?

3. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Rusko ztratilo v Sýrii, odkud Putin již třikrát oznámil "stažení", první proudový bojový letoun zasažený během bojového letu. Ve venkovské oblasti u města Sarakíb v provincii Idlíb, kde Asadův režim s ruskou podporou, v rozporu s dohodami o tzv. deeskalačních zónách iniciovanými samotnou Moskvou vede masivní ofenzívu proti opozičním oddílům, byl sestřelen bitevní letoun Su-25 ZDE.

"No-go zóna" v londýnské čtvrti Tower Hamlets

3. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta


Pořád mi píší trollové, že londýnská čtvrť Tower Hamlets je naprostou muslimskou "no-go zónou", kde vládne zákon šaria. Tak vám chci prezentovat fotografický seriál své cesty touto čtvrtí, kde jsem dnes poobědval, píše Dan Kaszeta. Klikněte na další části této twitterové série:





Kurdská syrská strana PYD hrozí vězením těm, kdo se nezúčastní povinných demonstrací "solidarity s Afrinem"

3. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta


"SDF (vojenské jednotky kontrolované kurdskou stranou PYD a jejím vojenským křídlem YPG) prostřednictvím mluvčích vyzvaly civilisty v Rakce k účasti na demonstraci "solidarity s Afrinem" (kde probíhá ofenzíva syrské opozice a turecké armády) a kdo tam nebude, bude uvězněn," uvedl twitterový účet Raqqa24.



 

Tento zdroj s velkým rizikem přinášel zpravodajství z Rakky v době, kdy byla okupována teroristy "islámského státu", a občanští žurnalisté za to čelili hrozbě mučení nebo zabití. Rakka24 v minulosti také oslavovala koaliční nálety na "hlavní město IS" jako "jedinou chvíli, kdy za cenu ohrožení života přestaneme být soustavně šikanováni a špehováni".

Sýrie: Putin a Asad dál bombardují nemocnice

2. 2. 2018

čas čtení 1 minuta

Dnes v pátek v poledne místního času se stala nemocnice, umístěná v jeskyni v severní Hamě v Sýrii terčem pěti leteckých úderů. Kéž by Putin a Asad útočili na Islámský stát se stejnou mírou rozhodnosti, s jakou bombardují civilisty a nemocnice. Je neuvěřitelné, do jaké míry se to už dnes stalo normou, tento útok se už ani nedostane do zpravodajství. A to není jediná nemocnice, která byla dnes bombardována.


 


29817

Neonormalizace, aneb Už nám to začíná

2. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Ve středečním projevu při jmenování soudců se Miloš Zeman přimluvil za privilegované posuzování případů korupce a zpronevěry na lokální úrovni. Za prvé se přitom snažil de facto poštvat soudce proti státním zástupcům, za druhé popřít základní hodnotu, na níž justice stojí: Zásadu rovnosti před zákonem.
   

Mezitím redaktoři Českého rozhlasu informují, že by měli jít na "školení" organizované ředitelstvím, jehož cílem evidentně není nic jiného než odnaučit je šlapat Agrofertu na kuří oka.

Skluz se rozjíždí - a kdo doufal ve velkorysost vítězů či samospásnou pevnost institucí, má prostě smůlu.

Skutečný problém, ne nesmysly šířené českými politiky:

Roboti nám seberou zaměstnání. Je nutno nalézt řešení teď, než bude pozdě

2. 2. 2018

čas čtení 4 minuty



V americkém Seattle otevřela firma Amazon obchod Go Store. Je to další krok ke konci světa práce, jak jsme ho znali


V lednu byl otevřen nový druh obchodu v suterénu ústředí firmy Amazon v Seattle. Zákazníci přijdou, naskenují si své mobily, vezmou si z polic, co chtějí, a zase odejdou. V obchodě Amazon Go nejsou žádné pokladny ani žádné pokladní. Je to tzv. "just walk out shopping" (nakupování typu "jen si vyjděte"). Umožňuje ho nová generace strojů, které dokáží rozpoznat, který zákazník je který a co si bere z polic. Během minuty po odchodu zákazníka z obchodu se mu na mobilu objeví stvrzenka za to, co si koupil.

Tak to teď bude vypadat v potravinářských obchodech.

Úvahy nad prezidentskou volbou na základě dat

2. 2. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Nedokáži souhlasit s „lekcí“ z prezidentských voleb, jak ji podává pan Rovný. Kdyby opravdu ten politický střet v ČR byl založen na strachu z islámu, postoji k EU a „identitě“, tak by Okamurova SPD měla v podzimních volbách aspoň 20% nebo více. Navíc se nezdá, že by SPD rostla. Podle listopadového průzkumu SPD naopak o procento (10,64% ve volbách vs. 9,5% v průzkumu) klesla a o více než 3% (14,0% vs. 10,79%) vzrostli piráti.

Ve Středozemním moři se utopilo dalších 90 uprchlíků

2. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta


Asi 90 lidí se utopilo u libyjského pobřeží poté, co se převrátil pašerácký člun s uprchlíky. Dosud moře vyplavilo u libyjského města Zuwara asi 10 mrtvol. Osm z nich byli Pákistánci, dva byli Libyjci. Dva lidé přežili, protože se jim podařilo připlavat ke břehu.

Katastrofa potvrzuje, že se poslední dobou snaží dostat do Evropy stále více Pákistánců. Loni byli Pákistánci 13. nejčastější národností cestující do Evropy, letos v lednu třetí.

V lednu se pokusilo dostat se do Itálie z Libyie 4256 uprchlíků. Loni to bylo 4531 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 148. Zeman je šutr hozený do oken Pražáků

1. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík a Bohumil Kartous o tom, co znamená vítězství Miloše Zemana v českých prezidentských volbách z ledna 2018. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od čtvrtka 1. února 2018.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Cenzura v českém tisku: Zabývejte se násilnými konverzemi v Jižní Koreji, končícími až smrtí

2. 2. 2018 / Lukáš Stříteský

čas čtení 4 minuty

Včera mě navštívili dva Korejci Jooeun a Aery, kteří si přejí upozornit na rozsáhlý problém násilných konverzí v Jižní Koreji končících až smrtí, píše Lukáš Stříteský.  Bylo mi sděleno, že jen v Česku kontaktovali šedesát českých novinářů a všichni jim tyto zprávy odmítli publikovat – většinou z důvodu, že jejich nakladatelé inzerují zimní Olympijské hry v Jižní Koreji a nechtějí tím pádem riskovat své komerční zájmy. Ze stejného důvodu prý naráží jejich kolegové všude po světě i u velkých světových médií.

Otevřená výzva České televizi: Zjednejte nápravu ve věci seriálu Zapomenutí vůdci

2. 2. 2018

čas čtení 1 minuta

Žádáme Českou televizi, aby zjednala nápravu ve věci seriálu Zapomenutí vůdci.

V říjnu a listopadu loňského roku odvysílala Česká televize osmidílný ruský seriál Zapomenutí vůdci. Seriál byl natočen v koprodukci Ruské vojensko-historické společnosti, v jejímž čele stojí ruský ministr kultury Vladimir Medinskij – jeden z nejaktivnějších ideologů režimu Vladimira Putina, známý svými snahami o revizi ruské a sovětské historie. A tak nepřekvapí, že ve všech dílech seriálu jsou záměrně zlehčována, vynechávána či přímo popírána fakta o politicky motivovaných perzekucích vykonávaných v letech 1917–1991 sovětským režimem a jeho představiteli proti několika milionům sovětských i cizích občanů, včetně jejich masových poprav a věznění v táborech gulagu a dalších místech odnětí svobody. Tedy fakta, která byla v posledních desetiletích doložena několika generacemi historiků jak v Rusku, tak za jeho hranicemi.

Celý text výzvy: ZDE

Proč je válka vůl

2. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Turecká agentura Anadolu večer ve flash news oznámila, že Pentagon odsoudil útoky kurdské YPG na civilisty v jižním Turecku. Mezitím ovšem twitterový účet al-Sura přinesl šokující video z dílny syrských spojenců právě tohoto Turecka.

Přečetli jsme:

Muslimové v Evropě/na Západě - studijní materiály

2. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Do mediální reality Česka přišel islám teprve před pár lety skrze televizní obrazovky: skrze násilné a šokující výjevy z Iráku a Sýrie a v podobě uprchlíků proudících přes srbské hranice. Přišel s ním strach z neznámého, obava ze sebevědomé odlišnosti, z neporozumění a narušování zaběhnutých, „našich“, pořádků. V mnoha ohledech pochopitelná. Ve skutečnosti je ale tento obrázek virtuální realitou. V té opravdové, lidské, historické skutečnosti islám a muslimové jsou už dávno součástí našeho života, jenom často nenápadně, přirozeně.

Zdroj: ZDE

Asad "vyrábí nové typy chemických zbraní"

2. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Trumpova administrativa obvinila syrského prezidenta Bašára Asada, že jeho vláda vyrábí a používá nové chemické zbraně navzdory tomu, že v roce 2013 slíbila tento program zrušit. USA také trvají na tom, že svět musí najít cestu, jak Asadovi v použití chemických zbraní zabránit.

Zeman dělal 5 let kampaň na další volby

Přímo volený prezident má k dispozici nepřekonatelnou palebnou sílu

1. 2. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Prezidentské volby ukázaly na další velkou nesnáz přímé volby. A není to nic proti Zemanovi, platí to pro jakéhokoli pána na Hradě. Ukazuje se, že pokud se přímo volený prezident zaměří na jednu jedinou věc, a to na udržení se v úřadu i ve druhém období, má k dispozici palebnou sílu, které je strašně těžké čelit. Zeman to ukázal v celé její kráse.

29882

Agent Orange čili důsledky prezidentských voleb

Zemanizace české politiky aneb geroj ábíčko v kleštích invalidního důchodce

1. 2. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Ten obrázek si dobře zapamatujte. Miloš Zeman ve stavu naprostého uspokojení po vyhraných volbách, obklopen českým politickým odpadem. Tento živý portrét, vytvořený na objednávku pro Andreje Babiše, by si měli nechat čeští političtí komentátoři pověsit na nějaké dobře viditelné místo a vždy po probuzení si jej připomenout. Bude se teď od něj tempem 24 hodin za jeden den odvíjet pomalý a strastiplný film o vsakování Miloše Zemana do spodních vod české politiky...

Hořké ovoce postfaktické éry

Kterak Donald Trump bezostyšně vypouští nebezpečnou mlhu

1. 2. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Přiznám se, že poslech Trumpova projevu o stavu unie byl pro mě utrpením, ostatně jako vždy, když se kterýkoliv z jeho předchůdců nabubřele chlubil svými domnělými úspěchy a konstruoval paralelní realitu. Nicméně stávající nájemce Oválné pracovny v tomto ohledu své předchůdce v Bílém domě překonává, jelikož je kovaným mistrem ve vypouštění postfaktické mlhy. Je vůbec s podivem, že sám věří tomu, co říká.    

Turecko a FSA se zmocnily strategické výšiny Džabal Bursája v severozápadní Sýrii

1. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Turecká veřejnoprávní televize TRT World odvysílala záběry z podruhé obsazené strategické výšiny Džabal Bursája v Afrinském kantonu na severovýchodě Sýrie.

Jedná se o rozsáhlou opevněnou pozici, z níž milice YPG mohly pozorovat pohyby jednotek syrské opozice a turecké armády - a ze které také ostřelovaly civilní cíle v příhraniční turecké provincii Kilis.

26495

Plebejská kultura strachu stále hledá svého tyrana, česká společnost se toho doposud nezbavila

Nesamozřejmost českého národa

1. 2. 2018 / Dominik Zámec

čas čtení 12 minut

V reakci na znovuzvolení prezidenta Miloše Zemana se mnozí političtí komentátoři ohánějí argumenty, že teď je naše politická scéna stejná jako v Polsku, nebo Maďarsku. Obavy pramení především z faktu, že v české politice bude dominovat autoritářské duo Zeman-Babiš. Problém autoritativních vlád je vlastní všem středoevropským národům. Odkud ale tento populismus pramení? O středoevropských národech můžeme hovořit jako o národech, jejichž identitu a politické rozhodování ovlivňují historická traumata, se kterými se nikdy plně nevypořádaly. V českém kontextu, o kterém především budou následující řádky, se jedná o pocit nasamozřejmosti a oběti, doprovázený silným antielitářstvím. Změnu, kterou si (nejen) česká politická scéna prošla poslední roky, můžeme charakterizovat jako obrat od „identitě založené na argumentaci, k argumentaci založené na identitě“. Zkoumání české identity a její historické formování je podle mého soudu jedním z velmi důležitých prostředků jak porozumět politickému rozhodování české společnosti.

Hospodská anatomie toho, jak česká společnost "hnedne a rudne" pod dohledem autorit

Já, pražská kavárna, Budějčák bydlící na vsi...

1. 2. 2018

čas čtení 2 minuty

Na baru (u pípy) venkovské hospody, která se snaží být restaurací (a opravdu se zde dá dobře najíst), stojím z jedné strany a z druhé, kolmé, se o dřevěnou barovou desku opírá starosta s jedním obecním zaměstnancem, píše Petr Pojar. Obecňák je již notně znavený ethanolem a možná i tetrahydrocannabinolem a v takovém stavu vždy vykřikuje známá hesla "Čechy Čechům, bílá země, bílá síla, ..." načež přidá ještě jedno "máme skvělýho starostu, nejlepšího starostu!" Ano. A máme také nejlepšího prezidenta. K vítězství ve volbách v Česku bohužel stačí pokynout kdejakýmu náckovi a komoušovi. To rozhodne! Většina je jasně daná, země hnědne a rudne, ruku v ruce. "Máme demokracii, ty vole!" "No jasně, demokracii!" "Čechy Čechům, pryč s čmoudama!" Starosta na politické narážky nereaguje, nekárá, nezasahuje, jen se usmívá. Toleruje to. Kdybych toho obecního debila začal umravňovat, možná se serveme, možná mi vynadá do bůhvíčeho. Já jemu též, jako už tolikrát. Přestal jsem s tím, žiji zde šest let a vím jediné, nemá to žádný smysl. Alespoň jsem dosáhl toho, že skončily násilnosti, zůstaly pouze nenávistné pohledy, tupost a ignorace. Ano, ignoruji to a ono mne to ignoruje též. Náprava by musela přijít shora, vyšší autoritou a případně též zdola, policejním obuškem, celou, mastnou pokutou. Nemíním se jako primitiv rvát po hospodách, i když třeba takový Jirous by mi na to jistě řekl své! Poslal by mě do prdele! Každopádně to má v kapse, pan starosta. A prezident taktéž! Navíc mi pan prezident vzkázal, abych "držel hubu," já, pražská kavárna, tedy vlastně Budějčák bydlící na vsi, jeho nevolič. A v tom je kouzlo poznaného. Máme držet hubu, všichni, kdo jsme volili protikandidáta, okolo 2 700 000 voličů. A když řekne prezident "drž hubu," zopakuje to i ten nejprimitivnější nácek z horní dolní. Je to přece jeho prezident!

29812

Bilance voleb

Nepřátel se nelekejte, pravdy každému přejte...

1. 2. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 11 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Parafráze citátu z protestsongu z 15. století naznačuje, že se pokusím naše poslední dění zasadit do příběhu delšího, než je víkendové doufání i zklamání. Jsem dalek hledání „osmičkových roků“, nebo „ďábelských čísel“ (účast u voleb 66,6% obyvatelstva), pokud ovšem nevyjdeme z našeho zoufání a trápení, pokud se budeme živit v opilé radosti nebo se předhánět ve vyvěšování černého flóru, zařadí se rok 2018 mezi roky zlomové. Nacházím naději; naději, která je kromě humoru hlavní zbraní proti plíživému hadovi apatie a strachu. Podlehneme-li jeho smaragdovým očím, staneme se kořistí, zmatenou, vyděšenou a neschopnou. Ten Zlý v nás si „pošmákne“. Věříme-li však, že Husova slova o hledání pravdy mají být základem pro pochopení prezidentského hesla, musíme jednat nyní, jednotně – jinak o Pravdě bude rozhodovat peníz, lež a nenávist. Vidím-li sjednocování občanské společnosti, návrhy pomoci druhým, pokoru a pokání v táboře prof. Drahoše, není má naděje snílkovská, ale velmi reálná.

Kult osobnosti do demokracie nepatří

31. 1. 2018

čas čtení 1 minuta


Miloš Zeman je i mým prezidentem. V minulém období se občas choval opilecky či urážlivě a svými výroky často šířil strach, rozdmýchával nenávist a rozděloval společnost, píše Jaroslav Kupčík.

O to důležitější je reagovat na takové projevy, pokud budou následovat i v jeho druhém volebním období. Podstatné je pomáhat části občanské společnosti rozlišovat mezi objektivní kritikou a urážením, s čímž mají někteří vážný problém.

Vláda silnějšího

31. 1. 2018 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty


Před několika dny jsem v Praze nakupoval potraviny v jednom malém obchůdku, který odebírá výrobky od malých producentů sladkostí, pečiva, zeleniny či uzenin. V momentě, kdy jsem platil u pokladny, došlo k výpadku proudu a v celém obchodě se setmělo.

Paní pokladní, žena ve středních letech, znervózněla a začala se omlouvat a přitom pokračovala v načítání nákupu na pokladně, která nadále běžela na záložní zdroj energie. Abych odlehčil mírné nervozitě, se kterou pokračovala v načítání nákupu, tak jsem s úsměvem prohodil:

Zbraně hromadného ničení (v České republice)!

31. 1. 2018 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty


Vtip?

Ne - s tím se nežertuje.

Pohybuje se jich denně po českých silnicích obludný mrak. Mají klidně přes 40 tun a vezou leccos. Od klád z lesa, se kterými se třeba převrátí na pole, až po plastové barely s koncentrovanou kyselinou či hydroxidem, které vysypou v zatáčce na náledí doprostřed vísky a ony popraskají a vytečou do potoka až po třeba cisternu, která vyletí v zatáčce z jistících a špatně zajištěných šteftů a letíc desítky metrů kousek nad silnicí, před tím než dopadne do potoka, skalpuje menší auto a zabije šoféra za volantem (skutečné události).

Lekce z českých prezidentských voleb: Vzestup identitární politiky

31. 1. 2018

čas čtení 4 minuty

Vzestup blokové politiky spojující zdánlivě podivné partnery, jako jsou komunisté a radikální pravice, nebo křesťanští demokraté a Piráti, redefinuje orientaci české politiky, píše na svém blogu Jan Rovný z pařížské Sciences Po. Můj předchozí průzkum ukázal, že politická soutěž v České republice byla tradičně definována soupeřením mezi ekonomickou levicí reprezentovanou KSČM a ČSSD, usilující o progresívní zdanění, posílení sociální ochrany a rozšíření služeb placených z veřejných fondů, a ekonomickou pravicí reprezentovanou primárně ODS, snažící se omezit stát blahobytu, deregulovat a privatizovat ekonomiku. Většina ostatních aktérů politického systému si našla místo v tomto ekonomicky definovaném prostoru, zatímco další dělení - ve věci náboženství, nebo dědictví komunismu - byla relativně okrajová a obecně se spojovala s ekonomickou dělící linií.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v prosinci 2017

13. 1. 2018

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 69 643.13.    Výdaje na provoz Britských listů byly 64447.50 Kč. 

Zůstatek byl koncemprosince 2017 166 108.83 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
21293