Zahraniční politika pro psychopaty: Putin v Británii, Británie v Sýrii

9. 3. 2018

čas čtení 2 minuty
Britští občané zavraždění v Sýrii

Pokus o vraždu bývalého plukovníka ruské vojenské rozvědky v Anglii je právem odsuzován. Avšak Británie prostřednictvím dronů vraždí své občany na Blízkém východě. Je to čiré pokrytectví, argumentuje Simon Jenkins.

V roce 2015 byl usmrcen britský student z Cardiffu, Reyaad Khan, dronem britského letectva, řízeným z Anglie. Jeho britského společníka, Junaida Hussaina, usmrtil americký drone. O dva roky později byla stejným způsobem usmrcena vdova po Hussainovi, Sally Jones, a jejich dvanáctiletý syn. Zemřeli, protože britský stát rozhodl, že jsou nebezpečím pro stát. Pokud v Moskvě usoudili totéž o Sergeji Skripalovi, jaký je mezi těmito případy rozdíl?




Když vlády vraždí lidi v zahraničí bez soudního procesu, je to porušením veškerého mezinárodního práva. Pokrytectví britské strany je neodpustitelné. Jak Putinova akce proti Skripalovi v anglickém městě Salisbury, tak zabíjení britských občanů na Blízkém východě britskými drony je arogancí moci, která převzala zákon do svých rukou.

Vraždění prostřednictvím dronů je daleko významnější než Putinův pokus o vraždu Sergeje Skripala. Británie není nijak ohrožována Sýrií ani Irákem.  Bombarduje tyto země na žádost USA, je to alternativou k bolestnému vyslání vojáků do daného území. Pokud to znamená likvidaci celého obytného bloku (a všech lidí v něm) pro eliminaci jediného snipera, dělá se to. Britští vojáci nejsou ohroženi. Odhaduje se, že západní koalice jen za poslední tři roky usmrtila až 6000 civilistů.

Za posledního tři a půl roku vydali britští daňoví poplatníci ohromujících 1,75 miliard liber na bombardování měst ovládaných Islámským státem. Jen cena samotných bomb (268 milionů liber) je více, než hodnota britské humanitární pomoci pro celý tento region. Tyto drony nyní válčí už deset let. Vzhledem k tomu, že jsou považovány za nerizikové zbraně (pro Brity) a "hyperasymetrické", mohou zaletět kamkoliv, na rozhodnutí kohokoliv. Nerespektují žádné zákony, žádnou jurisdikci. Jsou čistě zahraniční politikou pro psychopaty. Ve srovnání s nimi je Putin v Salisbury ubožák.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8549

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2018