Maďarsko odsoudilo investigativního novináře, který chtěl informovat o uprchlících

10. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

"Novinářská práce nesmí být nikdy kriminalizována," konstatoval Harlem Désir, představitel OSCE pro svobodu médií v reakci na odsouzení maďarského novináře Gergelyho Nyilase, který informoval o situaci uprchlíků v Maďarsku.



Nyilas, investigativní novinář serveru Index.hu vstoupil v srpnu 2015  v přestrojení na maďarské území a předstíral, že je uprchlíkem z Kyrgyzstánu. Poté, co se maďarským úřadům posléze představil jako novinář, byl obžalován ze zfalšování dokumentů a z lhaní úřadům. Ž. března ho soud v městě Győr uznal vinným. Soud uznal význam veřejné role novinářů, avšak nařídil novináři uhradit náklady soudního řízení. 

Gergely Nyilas před soudem poukázal na to, že jeho cílem bylo informovat o tom, jak maďarské úřady zacházejí s uprchlíky. Upozornil, že navzdory četným žádostem mají sdělovací prostředky v Maďarsku zakázáno vstoupit do táborů, kde jsou v Maďarsku uprchlíci zadržováni, a že neměl žádnou jinou možnost jak získat potřebné informace. 

"Novináři mají klíčovou roli při informování o otázkách veřejného zájmu, jako je uprchlická krize, a je odpovědností úřady umožnit jim přístup k informacím, aby mohli svobodně provádět svou práci," zdůraznil mluvčí OSCE.

0
Vytisknout
7450

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2018