Miliony Britů se cítí "politickými bezdomovci" a jsou připraveny podpořit novou středovou stranu

23. 4. 2018

čas čtení 2 minuty
Exkluzívní průzkum pro list The Independent naznačuje, že lidé se necítí zastupováni etablovanými politickými stranami a zvažovali by podporu pro novou středovou formaci, píše Joe Watts.


Takřka polovina z 1 500 dotázaných tvrdí, že se necítí zastoupeni žádnou ze zavedených stran, a že nová organizace by měla šanci zvítězit v příštích volbách.

Průzkum společnosti BMG Research přichází ve chvíli, kdy se labouristé posunuli vlevo a konzervativci po brexitu se odcizili části středových voličů. Vznikají nové iniciativy s cílem vyplnit tento prázdný prostor.

Lidi ovšem nemotivuje téma odchodu z EU.

Celkem 40 % dotázaných odpovědělo, že se cítí "velmi" nebo "dost" dobře zastoupeni a 19 %, že nikoliv. Avšak 41 % tvrdí, že nejsou dost dobře nebo vůbec zastoupeni. To naznačuje, že značný počet voličů se cítí zavedenými stranami opuštěn.

Průzkum předložil otázku: "Pokud by vznikla nová politická strana, která by se situovala do "středu" nebo "střední pozice" britské politiky a účastnila se příštích britských všeobecných voleb, jak je pravděpodobné, že byste zvažoval hlasování pro ni?"

Celkem 43 % prohlásilo, že by "rozhodně" nebo "potenciálně" zvažovalo podporu nové strany, zatímco 35 % že nikoliv nebo nepravděpodobně. 22 % nedokázalo odpovědět.

Zatímco posledních voleb se zúčastnilo méně než 47 milionů voličů, téměř 20 milionů může být do určité míry potenciálními příznivci nové strany. To je víc, než hlasovalo pro kteroukoliv z hlavních stran britské politiky.

Michael Turner z BMG tvrdí: "Tento průzkum odhaluje... [že] Překvapivých 6 z 10 lidí se identifikuje se středem... Nepřekvapuje tedy, že "centristé" nejpravděpodobněji prohlásí, že zvažují přechod k něčemu novému, a 45 % tvrdí, že to pravděpodobně udělají, pokud se nová strana bude situovat mezi labouristy a konzervativce."

Počátkem roku vznikla nová strana zvaná Renew (Obnovení) zaměřená na "transformování britské politiky" přechodem k přístupu "soustředěnému na lidi" při výběru kandidátů a formulaci politiky. Nedávno se objevila další strana financovaná sítí podnikatelů, filantropů a dárců.

Ale ačkoliv existuje prostor pro novou stranu, volební systém a neochota mainstreamových politiků k přestupu notoricky ztěžuje ustavení nových stran v Británii.

Nedávné rozpolcení labouristů kvůli Sýrii, antisemitismu a postoji k Rusku posílilo nicméně pnutí ve straně - a existují signály, že někteří labourističtí poslanci mohou být ochotni odejít jinam.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7777

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2018