Nejpalčivější problémy české společnosti

30. 4. 2018

čas čtení 1 minuta
Dobrý den,

jako nejpalčivější problémy české společnosti si dovolím, bez hlubší snahy o úplnost, nastínit, píše Marek Suchomel:

1. Závislost na uhlí, ropě a neekologické dopravě a průmyslu a víra, že to nevadí, že ekologické problémy se nám vyhnou, nebo je za nás vyřeší někdo jiný.

2. Sobeckost - od revoluce klausovskou ODS vštěpovaná víra, že každý se má starat jen o to své soukromé, a kdo chce ve jménu společného blaha soukromé možnosti jakkoli omezovat, je proti svobodě.



3. Nedůvěra ve společnost a její instituce - v soudy, v orgány EU, v policii, v mezivládní klimatický panel, politiky (i ty slušné). Tato nedůvěra vyráží až do rasismu, když lidé radši odmítnou uprchlíky, než by věřili, že by se naše několikamilionová česká společnost o ně postarala dobře a obstála by vůči "cizosti" několika tisíců uprchlíků, zejména muslimů.

4. Bezbřehá víra, že za úspěchem stojí jen vlastní píle a nikdy celospolečenské vklady. To způsobuje, že oligarchové mají u nás tichou podporu obyvatelstva, že lidé nechtějí progresivní zdanění, že nechtějí sociální programy pro chudé. Lidé doufají, že se spíše stanou boháči než průměrnými chudými, tudíž nechtějí bohaté se silnými lokty omezovat a jen jim závidí a nechají se jimi vést.

5. Školství vychovávající k průměrnosti.

6. Důvěřivost k poplašným zprávám.

S pozdravem
Marek Suchomel

4
Vytisknout
14757

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2018