Konec české demokracie

31. 5. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 1 minuta
Skoro na den přesně od začátku ostudného monstrprocesu nad Miladou Horákovou, rozhodla se česká dolní sněmovna vzdát kontrolní úlohy nad exekutivou, tedy konkrétně nad konáním prezidenta republiky. Nemá si cenu lhát do kapsy, jsme svědky zániku české demokracie. Vládní moc, která není kontrolovatelná, stává se mocí absolutní.


Stav rozkladu pokračuje. Sněmovna je v moci antidemokratických stran, zbaběle jim sekunduje sociální demokracie. Odolává Senát, ale to se může v říjnu změnit. V této schůzi sněmovny má být projednána zpráva o ČT, stačí její nepřijetí a můžeme se rozloučit s veřejnoprávními médii.

Odbory jsou prolezlé servilností k Babišovi. Katolická církev podporuje fašistické tendence ve společnosti (odmítnutí Istambulské úmluvy, podpora tzv. "Slušným lidem"). Evangelická církev se začala na změnu poměrů připravovat příliš pozdě. Spolehnout se lze na skaut a Sokol.

Občanské části veřejnosti se kvůli chybám minulosti nepodařilo přesvědčit o nebezpečnosti nadcházejícího režimu. Je to její selhání, stále hrála podle písně: pravice je demokracie. Nižší a nižší střední třída podporují nový kurz země. Připraven je plán ekonomické stagnace spojený s útěkem mozků za hranice, kolonizací ze strany nadnárodních firem a ztrátou inovativního potenciálu. O snižování sociálního standartu pro všechny nemluvě...

Co dělat? Občanské iniciativy teď mohu hrát "vabank", potřebují podporu zbytku demokratů v sociální demokracii, u Pirátů, v evangelické církvi, ve skautu, sokole a iniciativách. Vnitřní nebo vnější exil je jedinou možností, solidarita zbraní, umožňující uchovat zbytky důstojnosti.

Dávám tomuto režimu více než rok nebo dva. Za čtyřicet let budeme mít druhou šanci...



0
Vytisknout
13002

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2018