Trump odsouzen v Americe jako "zrádce" za to, že se spojil s Putinem proti americkým úřadům

16. 7. 2018

čas čtení 5 minut


Donald Trump byl v USA odsouzen jako "zrádce" za to, že se postavil na stranu Kremlu proti úřadům americké vlády. Došlo k tomu na ohromující tiskové konferenci s Vladimírem Putinem, během níž Trump akceptoval Putinovo tvrzení, že Rusko nezasahovalo do amerických prezidentských voleb.

Po důvěrných rozhovorech Trump-Putin, které trvaly déle než dvě hodiny a u nichž byli jen překladatelé, Trump absolutně nijak nekritizoval Vladimíra Putina ani internetové útoky ruských hackerů, které podle americké výzvědné komunity Putin koordinoval, aby napomohl Trumpovi v prezidentských volbách r. 2016 ke zvolení.

"Říkám vám, pan prezident Putin dnes byl při svém popření této záležitosti nesmírně silný a mocný," řekl Trump.


Trumpovy výroky vyvolaly intenzivní zuřivost ve Washingtonu a kritikové poukazují na to, že se dosud nikdy v historii nestalo, aby americký prezident vystupoval tak slabě vůči zahraničnímu protivníkovi. Vyvolává to také otevřené úvahy o tom, jak je možné, že navzdory tomu, že Trump útočí na všechno a na všechny, pro Vladimíra Putina má vždycky jen chválu.

Trump se na tiskové konferenci z ukradení emailů z ústředí Demokratické strany Rusy pokusil obvinit - nikoliv Rusko, ale Demokratickou stranu!

John Brennan, bývalý ředitel CIA, napsal na Twitteru: "Vystoupení Donalda Trumpa na tiskové konferenci v Helsinkách překračuje hranici "vysokých zločinů a nepřijatelného chování". Bylo to zrádné chování. Nejenže byly Trumpovy výroky imbecilní, Trumpa naprosto ovládá Putin."

John McCain, předseda senátního výboru pro armádu a bývalý nominant Republikánské strany na prezidenta, řekl: "Dnešní tisková konference v Helsinkách byla jedním z nejostudnějších vystoupení amerického prezidenta v historii. Škody, které napáchal prezident Trump svou naivitou, svým sobectvím, falešnou ekvivalencí a sympatiemi pro diktátory je obtížné sečíst. Ale je zjevné, že summit v Helsinkách byla tragická chyba."

Chuck Schumer, šéf demokratické menšiny v Senátě, řekl: "V celé historii naší země nebyli  Američané dosud nikdy svědkem toho, že by prezident USA podpořil protivníka Ameriky tak, jak prezident Trump podpořil prezidenta Putina. To, že se prezident USA postavil na stranu prezidenta Putina proti americkým bezpečnostním službám, proti činitelům americké armády a proti americkým výzvědným službám je hloupé, nebezpečné a slabé. Prezident Trump dává přednost jedině sobě a škodí zemi."

Jeff Flake, republikánský senátor z Arizony, napsal na Twitteru: "Nikdy jsem si nemyslel, že budu svědkem dne, kdy náš americký prezident se postaví na pódiu vedle ruského prezidenta a obviní Spojené státy z ruské agrese. Je to ostudné."

Vladimír Putin přiznal, že chtěl, aby americké volby vyhrál Donald Trump, ale opakoval, že Rusko do americké předvolební kampaně nezasahovalo.

Poté, co vysoká porota v USA minulý týden obžalovala 12 ruských vojenských důstojníků z hackerského získání demokratických emailů, Putin nabídl týmu vyšetřovatele Roberta Muellera, aby navštívil Rusko a byl svědkem výslechu obžalovaných, avšak pouze, pokud by USA umožnily reciproční dohodu, která by dovolila ruským agentům fungovat v USA.

Trump vzal Putina za ruku a zašeptal mu: "Mnohokrát vám děkuji." Pak mu poblahopřál k úspěšné organizaci fotbalového mistrovství. Dodal: "Naše vztahy nebyly nikdy horší než dnes. Avšak to se změnilo před asi čtyřmi hodinami."

Později Trump dodal: "Odpovědnost podle mě nesou obě země. Myslím, že Spojené státy jednaly a jednají hloupě. Myslím, že všichni jednáme hloupě. Všichni neseme vinu. Měli jsme vést tento dialog už dávno. Obě strany jsme udělali určité chyby. Myslím, že to vyšetřování je pro naši zemi katastrofou."

Jeho výroky vyvolaly ve Washingtonu ohromení. Republikánský senátor Ben Sasse z Nebrasky uvedl: "Tohle je bizarní a úplně špatné. Spojené státy nenesou vinu. Amerika chce mít dobré vztahy s Ruskem, ale Vladimír Putin a jeho zločinci jsou odpovědní za agresi sovětského stylu. Když hraje pan prezident tyto hry morální ekvivalence, poskytuje Putinovi propagandistické vítězství, které ten zoufale potřebuje."

Západní diplomaté přijali s ulehčením, že se Trump ani Putin na tiskové konferenci nezmínili o tom, zda Trump učinil velké ústupky, které by ochromily NATO nebo suverenitu Ukrajiny. Na otázku ohledně Krymu řekl Putin, že Trump "dál tvrdí, že bylo protizákonné jej anektovat. Náš názor je jiný."

Putina se také dotazovali, zda má na Trumpa kompromitující materiál, hovoří se o videu, kde údajně v moskevském hotelu Trump močí na prostitutky. Putin k tomu řekl: "Býval jsem výzvědným důstojníkem a vím, jak se takové materiály vyrábějí." Dodal, že prý když byl Trump v Moskvě, Putin o tom ani nevěděl.


Je však pozoruhodné, že poté, co Trump označil Evropskou unii za nepřítele, neřekl o Putinovi nikdy absolutně nic záporného. O Putinovi řekl: "Nazval jsem ho konkurentem, a on je dobrým konkurentem. Slovo konkurent je kompliment." 



Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8962

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2018