Švédsko bojující s lesními požáry žádá EU o další hasící letouny

20. 7. 2018

čas čtení 1 minuta
Švédsko požádalo EU o vyslání dalších hasících letounů, které by potlačovaly řadu lesních požárů po celé zemi.


Dva italské letouny měly ve středu začít hasit, ale švédská Agentura pro mimořádné situace (MSB) požádala o další letouny a vrtulníky, které by pomohly hasit řadu požárů, jež dosud nejsou pod kontrolou.

"Právě teď se soustředíme na hasící lety a uvidíme, jak je dokážeme během dne co nejlépe a nejúčinněji využít. Následuje požadavek na další vrtulníky a hasicí letouny a uvidíme, zda existuje možnost poskytnutí pomoci dalšími zeměmi," sdělila Britta Rambergová z MSB zpravodajské agentuře TT.

MSB také začala odvolávat vlastní personál z dovolených. Ve středu ráno zemi sužovalo takřka 40 požárů, přičemž nejhůře byly postiženy oblasti Gävleborg, Dalarna a Jämtland, přičemž se očekává vznik dalších požárů.

V Härjedalenu v oblasti Jämtlandu bylo podle švédského rozhlasu evakuováno asi 60 budov. K evakuacím také došlo v částech Gävleborgu a Dalarny.

Zvlášť silný požár zasáhl oblast Fågelsjö-Lillåsen area v Jämtlandu, který se rozšířil na území o rozloze přes 2 500 hektarů a šíří se rychlostí 10 m2 za minutu.

Vedle dvou italských hasicích letounů pomáhajících Švédsku na 8 dní se hašení účastní také 8 vrtulníků z Norska.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6926

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2018