Čína jako skvěle zařízená vězeňská cela: zvítězí tento model globálně?

Mohla by se prosím demokracie starat o svůj technologický rozvoj lépe než totalita?

17. 7. 2018 / Marek Beneš, Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Základní dojmy z jižní Číny, píše Marek Beneš. Udělali mohutný skok vpřed od doby, kdy jsem tu byl naposledy. Nové, moderní město dokázali postavit za 7 let (!). Všude čisto, pořádek
, westernizace obyvatelstva a zvláště mládeže je masivní. V podstatě už se například neposlouchá čínská hudba, což kdysi nebylo. Lidi jsou zde velmi vzdělaní, zejména technicky. Lidé jsou zde skvělí.

A teď negativní poznatky. Stupeň fízlování a sledování obyvatelstva (i cizinců) je masivní, v roce 2005 to byla "pohoda" oproti dnešku. Zlaté Rusko (!). Kontrola internetu je naprostá a všudypřítomná, tlak na lidi enormní. Čínská vláda např. blokuje WhatsApp, takže se tu rozšířil program, který mate lokalizaci a předstírá, že uživatel je v Tokiu, velmi ale zpomaluje komunikaci.

Sumarizováno, určitě nás předběhnou technologicky za cenu "soft" despocie a tyranie. Ta je ale velmi rafinovaná a vypadá jako skvěle zařízená vězeňská cela. 


Zdejší lidi to nevnímají, a to ani ti, které potkávám, lidé se vzděláním ze západních univerzit. Prostě lidé se chtějí mít dobře za cenu jisté buzerace. 

Vysoce postavení čínští soudruzi jsou dolaroví miliardáři se vzděláním ze západních univerzit.

Pro lidstvo to dobra zpráva není, protože světové elity zjistily, že tento způsob kontroly obyvatelstva za cenu omezení lidských práv je efektivnější. Tlak na to prosazovat tento model je patrná už i na západě. Všichni si stěžují, že mizí lidská práva a blíží se totalita, jenže to může být v zájmu elit, které vidí efektivitu čínského modelu. A mimochodem, Číňané udělali významný pokrok v ekologii, tzn. i tato forma vlády může pracovat ve prospěch všeobecného zájmu.

Je zřejmé, píše Bob Kartous, že nyní probíhá takový světový experiment. Zjišťuje se v reálných podmínkách, zda je efektivnější euroatlantická liberální demokracie, nebo asijská uvolněná despocie. Ale to není volně přenositelné kulturně. Axiologie, filozofie hodnot předpokládá, že změna trvá dekády. S tou technologickou dominancí, bude záležet na tom, jestli budou Číňané schopni kreace. Jenže despocie kreativitu přirozeně tlumí. Nestačí všechno ukrást a zkopírovat, protože jsi vždy o krok pozadu...

Číňané jsou si svého inovačního nedostatku vědomi, pokračuje Marek Beneš, proto si mimo jiné budou pěstovat své západní firmy

Bohužel se tyranie dá přenášet mezi kulturami. Údajně měla být Amerika před tyranií kulturně, způsobem myšlení lidí, pevně chráněna. A co se děje? Pravice pod Trumpem se posouvá do extrémních poloh, na což americká levice odpovídá tím, že se zamilovala do socialismu (ještě ho neprožili). Vše se posunuje do krajností, střed a kompromisy mizí. Rozčiluje mě jedna věc, zde v Číně pochopili, že máme přelomovou technologii (transformaci odpadu na energii, pozn. Boba Kartouse) a chtějí ji prosadit. V ČR máme s jejím prosazením jen potíže. Mohl by se prosím demokratický stát starat o svůj technologický a vzdělanostní rozvoj lépe než tyranie?

To je samozřejmě absurdní a podřezáváme si tím větev, reaguje Bob Kartous. Ještě k demokracii, domnívám se, že ta americká velmi efektivně bojuje s fenoménem Trump, který se jeví jako chyba v systému. Je evidentní snahou využít všech možností, aby byl Trump v rámci "rule of law", v rámci platných pravidel eliminován, jelikož je vnímán i elitami jako hrozba. Jistě, euroatlantická demokracie je ve skutečnosti směsicí oligarchie a meritokracie, ovšem s vysokou mírou svobody a ochrany základních práv a s možností voličů vytvářet volatilitu. To vytváří prostředí cenné v době inovací, technologických i sociálních.

0
Vytisknout
9637

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2018