Vedle Trumpa i Clintonová vypadá čistá

20. 7. 2018

čas čtení 2 minuty
Donald Trump získal v roce 2016 prezidentský úřad částečně i proto, že voliči vnímali jeho oponentku, Hillary Clintonovou, jako podvodnici zabývající se jen sama sebou, napsal Rick Newman. Trump však nyní dosáhl nemožného: Vedle něj vypadají i Hillary Clintonová a její manžel Bill jako etické příklady, srovnáme-li je s korupcí endemickou v Trumpově administrativě.


Ať už si o Trumpovi myslíte cokoliv, v roce 2016 měl legitimitu, když tvrdil, že "vysuší bažinu" korupce a přivede do Washingtonu čerstvou krev. Jenže jak mizivé nyní vypadají četné prohřešky Hillary Clintonové, srovnáme-li je s Trumpovým prezidentstvím!

Trump obouvající se v Helsinkách do amerických justičních, policejních a zpravodajských agentur představil variantu, podle níž by mohl zaprodat svou zemi, aby ustoupil nelítostnému diktátorovi, který právě pracuje na zmanipulování nadcházejících amerických voleb. Trump nyní zachází ještě dále, aby pomohl ruským útokům na Spojené státy, když tvrdí, že se Rusko už na americké volby nezaměřuje. Zpravodajští profesionálové protiřečí Trumpovi a tvrdí, že to Rusko stále provádí. Prezident Spojených států brání cizí vládu, která útočí na Spojené státy. Právě teď.

Předtím, než Trump předložil Putinovi kapitulaci, si prezident od racionálních pozorovatelů zasloužil výhodu pochybnosti v otázce ruské pomoci jeho kampani z roku 2016, protože neexistovaly veřejně dostupné důkazy, že Trump vědomě žádal nebo přijal jakoukoliv ruskou pomoc. Ale Trumpova obrana Putina je nyní důkazem sama o sobě. Co má Putin na Trumpa, že donutí amerického prezidenta zradit vlastní zemi? Všichni to chtějí vědět, řekl by možná Trump.

Teď je bezpochyby jasné, že Trump staví sám sebe nad zemi, nad stranu i nad voliče. Je Trumpova aliance s Putinem aktem sebezáchovy? Jde o osobní oportunismus? Prokazuje Trump přízeň výměnou za cizí přízeň? To zatím nevíme, ale pokud existoval přísun ilegálních ruských peněz do Trumpovy prezidentské kampaně, nebo do Trumpova obchodního impéria, je pravděpodobné, že zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller o tom ví, což znamená, že se to nakonec dozví i veřejnost. Nyní je zřejmé, proč se Trump po celé měsíce pokoušel torpédovat Muellerovo vyšetřování, ačkoliv Trump tvrdí, že neudělal nic špatného. Pokud někdo zná skutečný důvod, proč se Trump plazí před Putinem, je to Mueller.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8616

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2018