Theresa Mayová, zdá se, se úplně zbláznila

20. 7. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty
Aktualizace:  Michel Barnier, evropský vyjednavač pro brexit, v pátek odmítl Bílou knihu Theresy Mayové pro brexit.   Po schůzi evropské sedmadvacítky varoval, že Mayová nenabídla Bruselu pevnou základnu pro vyjednávání. Barnier také odmítl hysterické odmítnutí "hranice mezi Severním Irskem a hlavním britským ostrovem", které Mayová právě zformulovala během své návštěvy Severního Irska. Jeden vysoký evropský diplomat uvedl, že členské země EU byly překvapeny a zklamány agresivním tónem Mayové, která obvinila Evropskou unii, že chce Británii "ekonomicky a ústavně destabilizovat".

Barnier zveřejnil forenzní kritiku nerealistické Bílé knihy Theresy Mayové a poukázal, že by jí navrhovaná opatření vyvolala riziko pašování, obrovského břemena byrokracie a že by znevýhodnila evropské firmy ve srovnání s britskými a zahraničními. Také poukázal na to, že není možné, aby Británie vybírala evropská cla, aniž by nad tím EU měla dohled. Barnier také objasnil, že britský návrh porušuje "červené čáry" Evropské unie ohledně nedělitelnosti čtyř svobod a celistvosti jednotného evropského trhu.


Už to začíná. Dojde "k obrovskému množství problémů", pokud Británie "vypadne z EU bez dohody. Britská ministryně pro Severní Irsko Karen Bradley v propagandistickém vysílání domácího rozhlasu BBC, které je nyní ohledně brexitu skoro jako někdejší Rádio Moskva, reaguje na varování irského premiéra Leo Varadakara, že britská letadla nebudou moci létat do Irska, pokud Británie zabrání irským rybářům lovit v britských vodách.




Britská premiérka Theresa Mayová se na poslední chvíli pokouší cosi diktovat evropské sedmadvacítce. Britští konzervativní euroskeptici ve své maniakální posedlosti údajnou britskou "výlučností" ("oni nás potřebují víc než my je") si neuvědomují, že po těsném britském hlasování pro brexit (civilizované země nedělají zásadní ústavní změny, pokud to není schváleno dvoutřetinovou většinou národa, kromě toho referendum o brexitu bylo jen konzultativní, nemělo právní sílu) nemá Británie žádné vyjednávací schopnosti a musí učinit, co jí nařídí Brusel.

 

Mayová to pozoruhodně stále ignoruje. Během nynější své návštěvy v Severním Irsku vzkázala Evropské unii, že se EU "musí" vzdát svého "neflexibilního" postoje k řešení hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou.

Bez udržení otevřené hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou dojde k znovuobnovení severoirského terorismu. Hranice však nemůže být otevřena, pokud Severní Irsko nezůstane součástí evropského trhu a evropské celní unie. To Mayová nyní zatvrzele odmítá, a vykřikuje, že "nikdy nedopustí", aby vznikla hranice mezi Severním Irskem a hlavním britským ostrovem. Jenže otevřenou hranici už Mayová schválila při jednání s EU loni v prosinci.

Nynější nově fundamentalistický postoj Mayové znamená, že se Británie řítí k ekonomickému a politickému krachu, k němuž dojde 29. března 2019, kdy Británie vypadne z Evropské unie bez dohody. Znamená to, že Británie nebude mít dostatek potravin, protože z osmdesáti procent závisí na potravinách z EU, ale ty do Británie nebudou přiváženy v důsledku nových celní opatření a stokilometrových front na hranicích. Zastaví se letecká doprava mezi Británií a EU, protože nebude regulována žádnou smlouvou. Automobilky a další průmyslové podniky už z Británie odcházejí, protože po brexitu nebudou jejich výrobky moci být součástí produktů vyrobených v EU. Z Londýna odcházejí velké finanční firmy. Británie nebude mít přístup k vojenským a výzvědným informacím EU a nebude mít přístup k jadernému palivu z EU pro své jaderné elektrárny. V Severním Irsku bude vypnuta elektřina, protože je dodávána z Irské republiky, z Evropské unie. Britská vláda plánuje rozmístit v moři kolem Severního Irska stovky člunů s naftovými generátory elektřiny. Začíná také hromadit zásoby konzerv pro případ hladomoru.

Evropská sedmadvacítka se nyní vážně připravuje na to, že Británie vypadne v důsledku absolutní neschopnosti svých politiků z Evropské unie bez dohody. Vydala instrukční materiál pro podniky a občany EU ohledně toho, jak v této situaci jednat. Materiál obsahuje deset zásadních bodů.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
12707

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2018