Německým festivalem němých filmů obchází strašidlo antisemitismu

17. 8. 2018

čas čtení 1 minuta
Festival němého filmu v Bonnu nabízí novou šanci velmi starým filmům. Nedávno restaurovaný film z roku 1924, Město bez židů, ale zřejmě vyvolá některé nepříjemné vzpomínky.


Od hollywoodské a výmarské klasiky přes perly z Japonska, Indie, SSSR a Evropy - 34. ročník Mezinárodního festivalu němých filmů v Bonnu opět oživuje vzpomínky na počátky filmového průmyslu.

Velkou pozornost letos přitahuje rakouský film z roku 1924 nazvaný Město bez židů - nyní považovaný za prorocký. Režisér Karl Breslauer vyšel z populárního románu Huga Bettlauera a vytvořil vyprávění o tom, jak politická a ekonomická krize ve fiktivním městě (=Vídni) vede k vyhnání židů.

V mnoha ohledech kontroverzní film vyvolal protesty ultrapravicových aktivistů, zatímco levicoví a liberální kritici kritizují způsob, jak dílo zachází s antisemitskými předsudky.

Krátce po premiéře filmu byl autor předlohy Bettlauer zavražděn bývalým nacistou, který si tím získal slávu mezi rakouskými masami zastávajícími antisemitské názory.

Film vyprodal kina v New Yorku, než zdánlivě beze stopy zmizel. Jedno z posledních promítání proběhlo v roce 1933 v Amsterdamu - v rámci protestu proti vzestupu nacistického Německa.

Promítání filmu v Bonnu nyní proběhne 26. srpna. Další projekce se odehrají v několika německých a rakouských městech.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6283

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2018