Pastor Gábor Iványi: Na Orbánově ideologii není nic křesťanského

6. 9. 2018

čas čtení 2 minuty
"Je mi líto, že Evropská unie ani západní partneři neberou vážně to, co udělala maďarská vláda ve snaze zničit demokracii a vládu zákona."



 
Když byl Viktor Orbán v dubnu znovu zvolen maďarským premiérem, tvrdil, že chce vytvořit "křesťanskou demokracii pro 21. století" a charakterizoval se jako "obránce křesťanských hodnot" v Evropě. Avšak maďarský parlament v posledních letech omezil manévrovací prostor  pro církve. Nejvíce postiženy jsou instituce, které nepodporují politické postoje maďarské vlády.



Gábor Ivanyi pokřtil dvě nejstarší Orbánovy děti. Je to předseda Maďarského evangelického partnerství a rektor Teologické koleje Johna Wesleyho. Jeho církev byla jednou z asi 300 institucí, které Orbánova vláda v roce 2011 připravila o jejich právní status.

"Kroky, které Orbán a jeho vláda podnikají proti uprchlíkům, jsou v přímém rozporu s biblickými principy a s očekáváním Ježíše Krista. Odmítání, mučení lidí hladem, vytváření byrokratických a právních překážek a šíření falešných zpráv o žadatelích o azyl, to je naprosto protikřesťanské chování. Pro křesťany, kteří věří Bibli, je to naprostý šok a je to ostudné i v očích lidí, kteří nejsou nábožensky založeni.

Evropští křesťané, církve v Evropě a Světová rada církví, by měly ostře kritizovat údajné "křesťanské postoje" Viktora Orbána. Měly by kritizovat to, že Orbán vážně omezil náboženskou svobodu v Maďarsku, měli by kritizovat, že Orbán démonizuje své politické oponenty a omezuje základní svobody. Bylo by dobré, kdyby alespoň přijaly doporučení a znepokojení papeže Františka.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7315

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2018