Tragická úroveň ČRo: Šířil lži o Britských listech

6. 9. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

V údajné včerejší "debatě" o fake news dal Český rozhlas bez korekce prostor ultrapravicovému maniaku Ondřeji Neffovi, který bezostyšně tvrdil, že "Britské listy jsou totéž jako Parlamentní listy, jenže obráceně." Skutečně?

Parlamentní listy denodenně porušují ustanovení Trestního zákoníku ČR o vyvolávání nenávisti vůči náboženským a etnickým menšinám. Kdyby fungovala Policie ČR a české soudnictví, jejich redaktoři by byli dávno odsouzeni do vězení, protože podle českého právního řádu je trestem za šíření nenávisti vůči etnickým a náboženským menšinám tři roky vězeňského trestu nepodmíněně. Neffa samozřejmě moderátor nijak nekorigoval. V ČRo můžete blábolit jakékoliv nesmysly.

Jak pravidelní čtenáři Britských listů vědí, velká část informací, které BL přinášejí, pocházejí z renomovaných mezinárodních periodik, jako je Guardian, Washington Post, New York Times, Politico či Foreign Policy a silně využívají twitter feedu svého spolupracovníka Andrewa Stroehleina, mediálního ředitele Human Rights Watch, považovaného mezinárodně za jednoho z nejrenomovanějších globálních analytiků a komentátorů. Spolupracovnice Britských listů Amy Mackinnon obdržela letos v USA "Pulitzerovu cenu" za média, prestižní DuPontovu cenu udělovanou Columbia University a za exkluzivní informace (získala materiály usvědčující Trumpovu vládu ze lži) byla jmenována reportérkou serveru Foreign Policy. Podle Neffa a ČRo jsou ovšem Britské listy úplně stejné jako fašistické, kriminální PL. (Na Britské listy se nedávno obrátil jeden autor z Neviditelného psa, že už tam nemůže psát v důsledku všudypřítomného rasismu.)

Všechny články v BL jsou pečlivě zdrojovány přesnými odkazy na zdroje, což je v českém kontextu naprosto bezprecedentní.

Majitelem Parlamentních listů je odsouzený korupčník a král hazardu Valenta.

Šéfredaktorem Britských listů je univerzitní učitel na renomované britské univerzitě s vice než 550 letou tradicí, pravidelně citovaný v nejvýznačnějších světových médiích.

Úroveň nekorigované idiocie je ohromující.

Neff ovšem blábolí nekorigované nesmysly  v ČRo častěji. Nedávno tvrdil, že prý v roce 1968 "padla cenzura" až 21. srpna. Naprostý nesmysl.  Novináři Českého rozhlasu zjevně netuší, že je jejich povinností věcně korigovat nesmysly. Normalizovat idiocii, lži a maniakální obsesi je pro společnost nesmírně nebezpečné. Dnes se v ČR v důsledku činnosti i organizací, jako je ČRo, považují za zcela normální fašistické výroky, které by před pěti lety byly naprosto nepřijatelné.

Novináři veřejnoprávního rozhlasu si tak nevědomky podřezávají větev, na níž sedí, protože budou-li nekriticky dál dávat prostor ultrapravicovým maniakům, až se tito lidé dostanou k moci, zruší v ČR svobodu projevu.

K věci napsal na Facebooku Boris Cvek:

Včera v debatě na ČRo Plus o fakenews mne pobavil Ondřej Neff, který zmínil Britské listy jako příklad stejné žurnalistiky , jakou dělají Parlamentní listy, jen s opačným znaménkem. Kromě toho ale také tvrdil, jak zásadní úlohu hrají seriozní média a jak je třeba brát vážně právě je. Tak jsem si řekl, zda Guardian nebo New York Times nebo Washington Post, z nichž BL pravidelně přejímají, nejsou seriozní média :-). Žurnalistika v BL je velmi podobná té seriozní západní. Ondřej Neff ale potřeboval najít nějaké "levé" novinářské aktivisty, a tak mu tam krásně sedly Britské listy. Přitom levicový novinář z těch, kteří tam píšou pravidelně, je asi jen Daniel Veselý.

Jakub Mikel Zrovna Neff je ten poslední, který má nárok na podobná prohlášení. Zvlášť, když pro Neviditelného psa píší stejní lidé jako pro PL (nebo jejich texty Pes přebírá)

0
Vytisknout
11439

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2018