Mezitím v Absurdistánu 81:

Katolická církev vládne nad vším. Pozor, abyste špatně nezvážili knedlíky! A čtěte knihu o víře v kontextu kvantové psychologie!

12. 9. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut
Legrační heslo "Zachovejme Švédsko pro Švédy", které zpopularizovali polští imigranti do Švédska, snažící se přesvědčit další Poláky, aby hlasovali pro protiuprchlickou radikální pravici, nestačilo, aby následovali kroky svých předků. Polská armáda pod velením krále Jana III. Sobieského podpořila Rakušany, a tak zachránila r. 1653 Vídeň od osmanské invaze. Poláci ve Švédsku nyní selhali a protiuprchlická pravice dostala méně hlasů, než se očekávalo. Polští pravičáci ve Švédsku jsou neutěšitelní. Tvrdí, že se Švédsko rychle proměňuje v "chalífát, kde vládnou náboženští extremisté". A v takové zemi prostě nechtějí žit. Kdyby chtěli, mohli by se přece rovnou vrátit do Polska, ne?

 

Protože v Polsku vládne katolická církev nade vším. Pokud vám to nestačilo v mém článku z minulého týdne, mám pro vás další zprávy:

- ve vesnici Tuligłowy se odhaloval pomník na oslavu nezávislosti Polska. Pomník se skládá z 32 metrů vysoké tyče a z 25 metrů vysokého kříže. Bylo možno ho postavit za finanční příspěvek státem ovládaného energetického koncernu.

- školy ve slezské farnosti Miedźna nebudou provozovat žádné mimoškolní činnosti ve čtvrtek odpoledne. Proč? V důsledku příkazu církevních úřadů, které ve čtvrtek zakázaly veškeré mimoškolní aktivity - informoval místní sportovní klub. Jde o to, že místní církev slouží pro školáky každý čtvrtek v 18 hodin mši svatou a "zdvořile požádala" - podle místního kněze - školy, aby tomu přizpůsobily své plány.

- ministerstvo vyššího vzdělávání změnilo klasifikaci vědeckých disciplín. Od nynějška už není v Polsku astronomie samostatnou  vědeckou disciplínou -  ale jen variací na fyziku. Mimochodem, teologie i nadále považována za akademickou disciplínu je. A to navzdory skutečnosti, že astronomie je jedním z nejúspěšnějších oborů polské vědy - vědecké články, které publikují polští astronomové, mají o 25 procent vyšší impakt, než je průměr. Avšak k destrukci polské astronomie došlo překvapivě rychle, i podle měřítek strany Právo a spravedlnost: “Jupiter, Saturn, Mars, Neptun, Uran a MĚSÍC  –  jména těchto PLANET jsou známa všem, ovšem často jen jména” – řekla moderátorka hlavního zpravodajského pořadu státní televize TVP (zvýrazněno mnou):



- a nakonec, i když v neposlední řadě: Gazeta wyborcza zkoumala podrobněji rejstřík pachatelů sexuálních trestných činů, který vydalo polské ministerstvo spravedlnosti. Zjistila, že z rejstřiku byli vynecháni katoličtí kněží. Samozřejmě ministerstvo odmítá obvinění, že  pedofilní kněží kryje, a tvrdí, že kněží prostě nepáchají nejnásilnější trestné činy, jako je znásilnění (což jako nepravdu nedávno odhalila nedávná reportáž Gazety wyborczej o recidivistovi, znásilňovateli dětí, kterého chránila katolická církev po mnoho let) a označilo to za "skandální, nepodložený a podvodný útok od opozice na náměstka ministra spravedlnosti [a kandidáta strany Právo a spravedlnost na primátora Varšavy] Patryka Jakiho."

Myslím, že stojí za to se tady zmínit o tom, že o Stanisławu Piotrowiczovi, bývalém komunistickém prokurátoru a nyní čelném právním expertu strany Právo a spravedlnost je dávno známo, že obhajoval pedofilního kněžího ve slavném případě z Tylawy.  Snažil se tvrdit veřejnosti, že když kněz osahával holčičky, tím je vlastně léčil svými bioenergoterapeutickými schopnostmi. Mimochodem, on toho kněze pedofila nehájil jako jeho oficiální obhájce - byl tehdy šéfem místní prokuratury a navzdory tomu, že se snažil ze všech sil tuto žalobu zlikvidovat, kněz byl později odsouzen za sexuální zneužívání šesti dětí.

Ale jestliže vás osahával katolický kněz, nemějte starost. Církev dělá všechno, co je v jejích silách, aby vás odškodnila za vaše utrpení. Pátek 14. září bude "den pokání".   Od návštěvníků kostelů se žádá, aby se v  ten den postili, modlili se s růžencem, anebo šli k svatému přijímání s úmyslem odškodnit hříchy posvěcených osob.



Možná, že by se takový způsob odškodňování hříchů měl zavést i mimo církev? Dovedu si představit "den pokání" u Amazonu, kdy ve snaze pomoci těm vykořisťovaným pracovníkům ve skladech firmy Amazon, o nichž jsme se zmínili minulý týden, by se požádali zákazníci firmy Amazon, aby si nyní formou pokání za to objednávali zboží od Amazonu bez slevy, anebo aby si povinně předplatili televizi Amazon Prime. Jsem si jist, že to by vyřešilo všechny problémy...

Ale možná jsem příliš sarkastický a kněží si možná už šetří peníze, aby zaplatili odškodnění obětem pedofilie v katolické církvi? Pokud je to pravda, tak budou jistě všichni potěšeni, že státem ovládaná ropná společnost Lotos vydala kněží 2000 karet na slevu,  aby mohli benzín kupovat levněji než ostatní občané.

Tato poslední informace ukazuje obrovský kontrast mezi tím, jak stát zachází s kněžími a s obyčejnými lidmi. Zatímco kněží, kteří jsou osvobozeni od většiny daní a plateb na národní pojištění, a dále jsou rozmazlováni množstvím slev od státem vlastněných firem, policisté musejí financovat svou práci z vlastní kapsy. Dověděli jsme se o tom, když se policejní odbory rozhodly zahájit stávku po italsku - že budou policisté všechno dělat jen podle předpisů a nebudou používat své soukromé telefony, počítače ani vlastní papír pro výkon své služby. Všichni byli ohromeni, když se zjistilo,  že bez soukromých telefonů policistů je komunikace v polské policii v mnoha oblastech téměř úplně nemožná...

Zatímco tedy jsou policisté ochotni pracovat jen přísně podle svých předpisů, vláda musí bojovat jinde o zlepšení situace. A tak jednoho dne v 21 hodin večer dostali prokurátoři oficiální esemesku, která jim nařizovala, aby vypracovali seznam soudců, kteří "nejpravděpodobněji" a "nejnepravděpodobněji" přijmou žádosti o vazbu. Prokurátorům bylo nařízeno, aby tyto vypracované seznamy dodali do druhého dne do 9 hodin ráno. Mluvčí tvrdí, že to bylo jen statistické cvičení (jak víme, statistika je tak důležitá, takže nařídit zčistajasna lidem, aby se na všechno vykašlali a pracovali celou noc na těchto seznamech, to je perfektně normální), ale neměli bychom toto nevinné vysvětlení přijímat příliš nekriticky, pokud si pamatujeme, že v důsledku nedávných změn v zákonech je nyní umožněno politikům ze strany Právo a spravedlnost ovlivňovat, který soudce bude řešit případ občana, který byl právě zatčen - například politického oponenta...

Tohle ale byl pravděpodobně jen částečný krok. Vláda se zjevně ujišťuje, že soudci, o nichž se stále očekává, že mají bránit spravednost a ústavu, mohou být ovlivňováni tak, aby to bylo ku prospěchu strany Právo a spravedlnost. To, co nás v Polsku čeká, objasnil nový zákon týkající se parlamentních stráží. Kromě jiných změn  (parlamentní stráže nyní dostaly i meče) byla změněna i jejich přísaha. Od nynějška už nebudou přísahat věrnost ústavě, ale "ústavní autoritě"  - tedy předsedovi parlamentu, tedy, tomu chlapovi ze strany Právo a spravedlnost. Pozor, už přichází budoucnost...

Vláda myslí na to, jak zformuje budoucnost, ale nezapomíná ani na minulost. Má být odhalen nový památník - tentokrát kupodivu ne Lecha Kaczyńského, ale Bronislawa  Geremka, jednoho z šéfů opozice, který byl klíčovou osobností, jejíž zásluhou se konala vyjednávání u kulatého stolu při pádu komunismu. Geremek posléze jako ministr zahraničí podepsal smlouvu o vstupu Polska do NATO a byl jednou z hlavních osobností, která vyjednala vstup Polska do EU. Ústav národní paměti návrh pomníku zkoumal a rozhodl, že nápis na pomníku bude muset být zcenzurován.   Takže zaprvé, pomník nesmí být "k poctě" Bronislava Geremka, protože poctu je možno vyjadřovat jen těm osobám, kteří bojovali nebo padli za vlast, a Geremek zemřel při autonehodě. Zadruhé, Geremek nesmí být nazván "Evropanem", protože zjevně pokud má někdo pocit, že je Evropanem, pak to nemůže být Polák. A za třetí, Geremek nemůže být nazván "spolutvůrcem nezávislého Polska" - musí stačit formulace "aktivní účastník demokratických změn".

Není to napoprvé, co se pravice snaží pošpinit Geremkovu památku - útočí se na něj, protože to byl žid, a také se poukazuje, že byl členem komunistické strany. Je docela komické, že mnoho dnešních politiků strany Právo a spravedlnost byli aktivní v komunistické straně Polska až do jejího konce, kdežto Geremek z ní vystoupil na protest proti invazi do Československa r. 1968. Pokud ale chcete pošpinit něčí památku, hodí se všechno.

Alespoň ale tento památník nebude postaven z ukradeného materiálu, což se stalo při stavbě památníku faráři Jerzymu Popiełuszkovi, kterého zavraždila komunistická policie v osmdesátých letech. Památník Popiełuszkovi se skládá z plakety umístěné na obrovském balvanu, ukradeném ze soukromého pozemku. Jaksi přestože ten balvan má hodnotu docela velké finanční částky, nikdo ji nechce okradenému majiteli vrátit. Ale pozor, neodvažte se zvážit si své knedlíky v supermarketu!! Jedna paní, která udělala chybu a přinesla špatně zvážené knedlíky k pokladně, byla obviněna z pokusu ukrást knedlík v hodně 1 zlotého a 14 grošů (přibližně 6 Kč a 78 haléřů). Navzdory tomu, že ochotně ten rozdíl zaplatila, policie jí dala pouta a odvezla na policejní stanici. Nedávno rozhodl soud, že to bylo protizákonné, takže možná teď může začít usilovat o odškodnění. Doufejme, že nebude toho odškodnění muset použít k platbě účtu za to, že ji odvezli policejním antonem nebo za něco podobného, jako se to stalo tomu člověku, který vyhrál svůj případ u Evropského soudu pro lidská práva. Polsko přiznalo, že byl umístěn do sociální ústavní péče proti jeho vůli a že byla porušena jeho práva. Tak mu souhlasilo vyplatit odškodné ve výši 20 000 zlotých. Ty peníze mu ale teď sebere přesně ta instituce, do níž byl násilně umístěn, protože v důsledku jeho tohoto "neočekávaného příjmu" mu byl účet za pobyt v té institucí zvýšen na 1200 zlotých měsíčně...

Ale jestliže může být někdo zatčen za ukradení knedlíku, zajímalo by mne,  jestli může být někdo zatčen za pokus ukrást jinému úspěch?  Kandidáti strany Právo a spravedlnost do komunálních úřadů ve Varšavě se sešli na staveništi jednoho varšavského obchvatu. Mluvili hodně o tom, že by tento projekt nebyl možný bez vlády strany Právo a spravedlnost a jak předchozí vláda stavbu silnic v Polsku zanedbávala. Měli určité problémy správně popsat to místo (i když tentokrát si Varšavu už nespletli s českou Prahou), kromě toho to ale byl velmi krásný projev. Pak symbolicky vykopali lopatami trochu hlíny, aby tak oficiálně zahájili stavbu toho obchvatu. Až na to, že to celé bylo nesmysl.  Nikdo nikdy v Polsku nestavěl tolik silnic jako předchozí vláda. Tento konkrétní kus dálnice byl v plánu už léta, první rozhodnutí bylo učiněno dávno předtím, než kdokoliv vůbec snil o tom, že by strana Právo a spravedlnost vůbec vyhrála nějaké volby, a stavba dálnice na tom místě pokračuje už dlouhou dobu.

Jedna věc je jistá: pachatelé trestných činů by neměli být jen potrestáni za své zločiny, stát by měl také pomoci s jejich resocializací. Naštěstí existují akademici, kteří mohou pomoci s obojím. Profesor Tomasz Rudowski  z katedry aplikovaných sociálních věd a resocializace Varšavské univerzity vydal (za státní peníze) kníhu nazvanou "Resocializace u sakrálního umění v kontextu kvantové psychologie". Tuto knihu už dříve zesměšnilo mnoho lidí, ale nedávno vydali dva fyzikové recenzi, která drsně dokazuje, že každá i ta nejmenší zmínka o kvantové fyzice v této knize je naprostý nesmysl. Celá kniha je tak špatná, že předseda polské akademie věd ji označil za skandální a za velké porušení vědecké etiky.

Ale proč být tak přísný? Myslím si, že bychom mohli zločince přimět, aby si tu knihu přečetli. Budou se muset dovědět o "kvantové fyzice, která umožňuje vytvářet hypotetické linie reagující na víru a naději ve vesmíru" a že "Heisenbergův princip neurčitosti znemožňuje poznat, jak hluboká je víra jednotlivého člověka". Tím jsme přece otázku trestu vyřešili. Teď ještě musíme najít někoho, kdo ví něco o resocializaci...









0
Vytisknout
11575

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2018