Průzkum: Němci se ze všeho nejvíce obávají Donalda Trumpa

7. 9. 2018

čas čtení 1 minuta
Němci se ničeho neobávají více než politiky amerického prezidenta a jejích globálních dopadů, ukázal nový průzkum. Znepokojení ohledně uprchlíků a integrace skórovalo až na druhém a třetím místě.


69 % Němců je extrémně znepokojeno nebezpečnými dopady politiky Donalda Trumpa po celém světě, zjistil výroční průzkum "Obavy Němců" provedený společností R+V Infocenter. Toto šetření je každoročně prováděno od roku 1992.

Celých 63 % dotázaných se obává, že německé úřady a instituce se nedovedou vypořádat s uprchlíky a žadateli o azyl. Stejně tak 63 % se obává rostoucího napětí mezi Němci a nově příchozími. Oba údaje jsou výše než v roce 2017.

Více než 60 % dotázaných má jen malou důvěru v politiky a obává se, že svou práci nezvládají. Takřka polovina hodnotí jejich výkon jako "selhání", nebo jen o stupínek lépe. Oba údaje se meziročně výrazně zvýšily. Jen 6 % označilo výkon politiků jako "dobrý" nebo "velmi dobrý".

Zhruba 58 % Němců je dosud znepokojeno teroristickými útoky, ačkoliv v posledních letech tento podíl klesá. Totéž platí pro dopad dluhové krize eurozóny.

Průzkum také ukázal, že 48 % Němců je znepokojeno změnou klimatu a přesvědčeno, že bude mít na životní prostředí drastický dopad. Více než polovina si myslí, že v budoucnu dojde k většímu počtu přírodních pohrom.

Průzkumníci poukazují na to, že v žádné kategorii se neobjevily významné regionální rozdíly.

Výroční průzkum je zadáván pojišťovnou R+V Versicherungen. Dotazováno bylo 2 400 Němců po celé SRN, a to mezi 8. červnem a 18. červencem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7383

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2018