Zbaví se Konzervativní strana nyní Theresy Mayové?

12. 12. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Ve Westminsteru kolují horečné spekulace, že odpůrci Theresy Mayové prý už dali dohromady 48 dopisů od poslanců, jichž je zapotřebí k vyvolání hlasování o nedůvěře vůči ní. Konzervativní poslance prý totiž rozčílilo, že na poslední chvíli zrušila hlasování o své "dohodě" o odchodu Británie z EU.

Jak na to poukazují mnozí, v nynější situaci absolutní britské krize  by bylo odvolání Theresy Mayové a vyvolání kampaně za nového šéfa strany ještě více destabilizující. Znamenalo by to, což víme samozřejmě dávno, že Konzervativní strana dává přednost vlastnímu mocenskému hašteření ve svých řadách před zájmem celé země.

Vykopnutí premiérky a šéfky Konzervativní strany by samozřejmě  nic nevyřešilo. Jakýkoliv jiný premiér by čelil těmže neřešitelným problémům s brexitem. Nebezpečí ovšem je, že "vlivnými postavami" Konzervativní strany jsou nyní takoví blázni jako Boris Johnson nebo "poslanec pro 18. století" Jacob Rees-Mogg, kteři by byli ochotni realizovat katastrofický brexit bez dohody a vyvolat v Británii "očistnou", hlubokou hospodářskou a politickou krizi.

Co je to za lidi, kteří vévodí britské Konzervativní straně, lze vidět i z toho, že někteří konzervativní poslanci vyjadřují nevoli, že Irská republika má nad Británií v důsledku svého členství v EU takovou moc. Jak jsme referovali, konzervativní ministryně Priti Patel se dokonce před několika dny vyjádřila, že by měla Británie zablokovat dodávky potravin do Irska, aby byli Irové hladem přivedeni k rozumu.

Jaksi si neuvědomila, že v 19. století Angličané způsobili v Irsku uměle vyvolaným hladomorem smrt milionu lidí. Irské děti se o tom učí ve škole, anglické ne.



0
Vytisknout
8306

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2018