Reuters: Dluhová past v ČR postihuje 10 procent občanů. Podporuje to extremismus

15. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
Olga Petíková z Ústí nad Labem (na obrázku výše s dcerou) má nesplatitelný dluh 2 miliony Kč, píše tisková kancelář Reuters v rozsáhlém článku o kriminalitě českých exekucí.

ČR je nejbohatší postkomunistická země, avšak 10 procent jejích občanů je v dluhové pasti. Lidé pracují na černém trhu, aby nemuseli deklarovat příjem, který by byl zkonfiskován k uhrazení jejich dluhů. To zvětšuje nedostatek pracovních sil, na nějž si stěžují téměř dvě třetiny českých firem jako na překážku zabraňující jejich růst.






Tyto dluhové pasti - důsledek finanční negramotnosti, mnoha let špatné regulace poskytovatelů půjček, nákladných exekucí a tvrdých zákonů ohledně bankrotu - vedou v chudších oblastech ČR k podpoře extremistických politiků.

I malé dluhy jako nezaplacené pokuty či účty za elektřinu či plyn mohou vzrůst v částky, které lidé nemohou nikdy uhradit.

Koncem roku 2017 mělo 863 000 Čechů alespoň jednu exekuci, což znamená, že jejich příjem nad legální minimum je konfliskován. Polovina z nich měla čtyři nebo více exekucí.

Neuhrazených zůstávalo 4,67 milionu exekucí. Celkem jsou to dluhy v částce 239 miliard Kč - téměř 5 procent HDP.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
9577

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2018