Theresa Mayová vážně ochromena hlasováním konzervativních poslanců o důvěře v její vedení

12. 12. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Fundamentalističtí konzervativní poslanci nespokojení s "dohodou", kterou Theresa Mayová vyjednala s Bruselem o brexitu, vyvolali hlasování o nedůvěře v premiérku, které se konalo v Dolní sněmovně ve středu večer.

Theresa Mayová hlasování vyhrála v poměru 200 poslanců vůči 117, ale až poté, co musela v Dolní sněmovně přislíbit, že  v budoucnosti odstoupí a nepovede Konzervativní stranu do příštích všeobecných voleb. Tento příslib ji dramaticky oslabil, podobně jako nedávno Merkelovou v Německu a Tonyho Blaira v roce 2008. Jakmile politik oznámí, že "brzo odejde", už ho  nikdo nebere vážně a okamžitě vznikne systém přetahování o to, kdo bude nástupce.

Přesto, že Mayová přislíbila, že odejde, vyjádřilo jí  nedůvěru celých 117 konzervativních poslanců, co že obrovský počet, vzhledem k tomu, že z 200 poslanců, kteří ji hlasováních podpořili, je asi 150 členy jejího vládního týmu a jsou tedy Mayovou přímo placeni.

Očekává se, že Mayová i nadále nebude schopna získat pro svou bruselskou "dohodu" o brexitu souhlas Dolní sněmovny. Brusel ovšem opakovaně zdůraznil, že dohoda je uzavřena a nebude se otevírat k novému jednání. Jde především o tzv. "backstop", "zarážku", týkající se severoirské hranice s Irskou republikou, který má zajistit otevřenou hranici, aby nedošlo k obnově terorismu. Kvůli tomu musí Británie zůstat v jednotné evropské celní unii. To se stoupencům brexitu nelíbí, podle nich to není žádný brexit.

Chaos, drama a idiocie v britské politice pokračuje.


0
Vytisknout
6273

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2018