Greenpeace odmítá stáhnout video, kvůli kterému ho ČEZ chce žalovat

18. 12. 2018

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva Greenpeace

O víkendu uplynula třídenní lhůta, kterou firma ČEZ dala organizaci Greenpeace na stažení internetového videa s názvem Pravá tvář firmy ČEZ. (1) To ve svém popisku upozorňuje na fakt, že ČEZ je čtvrtým největším znečišťovatelem ovzduší v Evropě. (2) ČEZ požaduje kvůli údajnému porušení autorských práv stažení videa o omluvu, uvedl to v předžalobní výzvě. (3) Ekologická organizace video ze sociálních sítí nestáhla a taktéž se nehodlá za jeho použití omlouvat. Podle právníků, s nimiž video ještě před zveřejněním konzultovala, autorský zákon neporušila.


Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace, říká:

“Video bylo použito k šíření informace, že ČEZ je čtvrtým největším znečišťovatelem ovzduší v Evropě. Domníváme se proto, že vyhrožování žalobou ze strany firmy ČEZ má ve skutečnosti ještě jinou motivaci než ochranu autorského práva. Organizace Greenpeace se ale nenechá zastrašit a bude v šíření této informace pokračovat dál a bude dále šířit i video, které se firmě ČEZ nelíbí. Vedení ČEZ by mělo místo podávání nesmyslných žalob raději snižovat znečištění ze svých uhelných elektráren a představit plán jejich postupného uzavírání.”


Video Pravá tvář firmy ČEZ paroduje reklamu, kterou si ČEZ nedávno nechal natočit. (4) Dívka jedoucí v autě v krátkém klipu svému otci říká, že by ráda dělala něco pro lidi a něco, co neubližuje přírodě. Organizace Greenpeace vyměnila idylické záběry české krajiny a větrných elektráren za videa těžby uhlí ve velkolomu Bílina a z protestu proti znečišťování ovzduší před elektrárnou Prunéřov.


Laura Haiselová, právnička organizace Frank Bold, říká:

“Do práva autorského nezasahuje podle paragrafu 38g autorského zákona ten, kdo užije dílo pro účely karikatury nebo parodie. Podle judikatury Soudního dvora EU parodie evokuje původní dílo a přitom se od něj liší tím, že je ironické či komické. Už z prvních upravených záběrů videa Greenpeace lze jasně rozpoznat, že se nejedná o oficiální video firmy ČEZ a že jde o parodii. Greenpeace se navíc na svém profilu otevřeně přiznává k autorství upravené verze, a nezavdává tak příčinu k záměně zmíněného videa s originálem.”


Čtvrté místo v žebříčku největších znečišťovatelů v Evropě obsadil ČEZ v nedávné studii evropských ekologických organizací Poslední nádech. Českou verzi studie společně s inkriminovaným videem zveřejnila organizace Greenpeace 30. listopadu, tedy ve stejný den, kdy probíhala mimořádná valná hromada firmy ČEZ. (5)


Organizace Greenpeace dnes startuje novou fázi kampaně, v níž bude firmu ČEZ vyzývat, aby přestala znečišťovat ovzduší. (6) Aby toho docílila, musí podle Greenpeace co nejrychleji splnit tyto požadavky:


  • S okamžitou platností přestat investovat do černého a hnědého uhlí. To znamená nejenom neinvestovat do nových elektráren, ale také přestat investovat do elektráren, které už existují. Znamená to také zastavit všechny investice do nových a již existujících dolů, především zastavit proces rozšíření velkolomu Bílina.

  • Veřejně se zavázat k uzavření všech černo- a hnědouhelných elektráren. ČEZ by přitom neměl své uhelné elektrárny prodávat, ale převzít odpovědnost za jejich uzavření. Termíny jejich uzavření by měly být oznámeny tak, aby bylo  možné naplánovat spravedlivou transformaci a restrukturalizaci uhelných regionů. ČEZ především nesmí v roce 2019 prodat elektrárnu Počerady kontroverznímu uhlobaronovi Pavlu Tykačovi.

  • Přestat lobbovat za uhlí. Zejména pak přestat oslabovat limity na znečištění ovzduší podle nejlepších dostupných technik (BREF), přestat usilovat o jejich obcházení pomocí výjimek a přestat vést kampaň za zavedení tzv. kapacitních mechanismů.

  • Prosadit přijetí firemní strategie, které zajistí, aby firma jednala v souladu s cíli stanovenými v Pařížské dohodě o klimatu, aby růst průměrné globální teploty nepřekročil 1,5 °C.



Poznámky pro editory:

1)

Video na Facebooku:

https://www.facebook.com/greenpeace.cz/videos/prav%C3%A1-tv%C3%A1%C5%99-firmy-%C4%8Dez/474909433033429/


2)

Vyplývá to ze studie Poslední nádech, která pracovala s daty za rok 2016. Novější data nebyla v době vzniku studie k dispozici.

Viz act.gp/last-gasp


3)

Předžalobní výzva byla doručena 12. prosince.


4)

Video na Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=syjnJBWI2zY


5)

https://www.greenpeace.org/czech/tiskova-zprava/1971/cez-je-ctvrta-nejspinavejsi-firma-v-eu-greenpeace-dnes-pred-valnou-hromadou-zadalo-odklon-od-uhli/


6)

https://www.greenpeace.org/czech/zapoj-se/cez-znecistuje-celou-evropu/


0
Vytisknout
7717

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2018