
Zdražování potravin může ruskou centrální banku vést ke zvýšení úrokových sazeb
14. 1. 2019
Mezi 1.-9. lednem podle Rosstatu spotřebitelské ceny stouply o 0,5 %. V analogickém období roku 2018 to bylo jen 0,2 %. Nejrychleji stoupaly ceny ovoce a zeleniny, v průměru o 3,1 %. Přitom okurky zdražily o 8,4 %, brambory o 6,1 %, zelí o 4,6 %. Slepičí vejce zdražila podle Rosstatu o 1,7 %.
Proso za stejné období zdražilo o 1 % a pohanka o 0,6 %. Jedině vepřové maso zlevnilo o 0,1 %.
Ceny benzínu a nafty stouply od počátku roku pouze o 0,3 a 0,7 %, ale jízda veřejnou dopravou zdražila o 2,2 - 3,7 %, v některých případech i o 5 %.
Přitom údaje regionálních statistik zaznamenávají výraznější růst cen. V Samarské oblasti za dva týdny okurky zdražily o 20 %, brambory o 14 %, zelí o 12 % a mrkev o 10,5 %. V Pskovské oblasti okurky o 18,6 %, zelí o 8,2 % a brambory o 6 %. V Samarské oblasti jízda veřejnou dopravou zdražila naráz o 12 %.
Ve Velkém Novgorodě v analogickém období zelí zdražilo o 6,5 % a cibule takřka o 8 %. V Irkutské oblasti cena bílého zelí stoupla o 20 %.
Experti listu Nězavisimaja gazeta vidí několik příčin růstu inflace. Částečně se mohl do cen promítnout vliv dolarového kurzu, říká analytička společnosti Freedom Finance Anastasija Sosnovová. Kromě toho sehrála roli také zvýšená inflační očekávání a růst DPH.
Podrobnosti v ruštině: ZDE
Diskuse