Maďarsko: Opozice uspořádala protest v Békéscsabě

14. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Parlamentní i neparlamentní opoziční strany protestovaly proti vládě a proti novele zákoníku práce v Békéscsabě v jižním Maďarsku. Dav vytvořil procesí, nesl vlajky opozičních stran a transparenty s nápisem "Postav se na odpor!", upozorňuje Alpár Kató.


S pokřikem "Nebojíme se!" protestující prošli hlavní třídou k radnici, kde vyslechli projevy opozičních politiků. Nezávislý poslanec Ákos Hadházy prohlásil, že sebral 400 000 podpisů na podporu přistoupení Maďarska k Evropskému úřadu veřejného prokurátora. Anett Bőszová, šáfka liberálů a nezávislá poslankyně, prohlásila, že opozice je spojena potřebou "skutečné republiky".

Opoziční strany, občanské organizace a odbory budou pokračovat v demonstracích za "novou změnu systému", dodala. Poslankyně Demokratické koalice Ágnes Vadaiová požádala účastníky, aby se postavili vládě ve věci novely zákoníku práce schválené v roce věnovaném podpoře rodin. Bence Tordai ze strany Párbeszéd řekl, že by opozice měla proti každému zástupci Fidesz postavit jediného kandidáta. Anna Donáthová, místopředsedkyně strany Momentum, řekla, že lidé shromáždění v Békéscsabě jsou důkazem, že lidé se nebojí vyjadřovat politické názory.

Lídr odborové ústředny MADOSZ István Nika řekl, že nejvýš dva dělníci ze sta souhlasí s přesčasy a i ti pouze proto, že neberou dost na to, aby jejich rodiny vyšly. Novela zákoníku práce schválená parlamentem v prosinci zvedla hranici pro roční přesčasy z 250 na 400 hodin.

Prezident János Áder novelu podepsal, uvedly jeho webové stránky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7318

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2019