Povědomí o školství a Totem Plzeň

7. 2. 2019 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Vážené dámy a pánové!

V Totemu Plzeň máme vedle jiných aktivit taky konversace v angličtině a němčině, které vedou praktikantky a praktikanti z Evropy, převážně z Německa. Pro tento školní rok máme zde Sáru ze Španělska a Leilu ze západu Německa. Dívky se zde učí též česky. Včera v angličtině jsme měli téma Education. Obě dívky vysvětlily školské systémy ve svých zemích. Ten španělský je od střední Evropy dost odlišný. Například titul bakaláře získají žáci už na některé střední škole a je to něco jako naše maturita. Pokud jsem tomu dobře porozuměl, tak se tam za vyšší vzdělání dost platí.

Na závěr hodiny nám rozdaly A4 papír s názvem  10 FACTS ABOUT THE FINNISH EDUCATION SYSTEM. Já mám trochu průpravu, protože čtu Britské listy, ale stejně jsem se divil. Natož pak další účastnice konverzace, některé bývalé učitelky, které kroutily nevěřícně hlavami. Obsahy informací o finském školství jsou vám jistě známy, tak to nebudu přepisovat..

Mne zaujal drsný rozdíl mezi povědomím španělské a německé dívky s maturitou o školství vůbec a o finském zvláště a mezi českými bývalými učitelkami. God bless the Czech Republic!

Mimochodem, Totem Plzeň je velmi užitečné zařízení s příjemným prostředím na severním konci Plzně na okraji s lesy a rybníky. www.totemplzen.cz  Když mají cestu do ČR, praktikantky z dřívějška se u nás rády zastaví. Jedna Španělka dělala po svém pobytu v Plzni rok průvodkyni turistů v Praze. Jeden hoch se naučil za rok u nás dobře česky a v Görlitz nyní studuje kromě ekonomie taky češtinu. Foto u budovy Totemu já.
                                                                                                 

0
Vytisknout
10132

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2019