NYT: Rakouská vládní ultrapravice se snaží ovládnout státní výzvědné služby

8. 5. 2019

čas čtení 4 minuty
Evropští spojenci a Spojené státy přestali nyní sdílet určité výzvědné informace s Rakouskem. Obávají se mezinárodních vazeb ultrapravice a zejména jejích sympatií vůči Rusku.

"Dáváme si velký pozor na to, jaké informace sdílíme s Rakouskem, protože si nemůžeme být jisti, kde ty informace skončí," řekl jeden vysoký evropský výzvědný pracovník.


Sybille Geissler dobře zná hrozbu rakouských ultrapravicových extremistů, kteří v posledních týdnech přirovnávají migranty ke krysám a šíří neonacistickou propagandu. Geisslerová už dvanáct let stojí v čele protiextremistické jednotky rakouských domácích výzvědných služeb. Nedávno svědčila v parlamentě, zda se rakouská ultrapravice snaží ochromit činnost jejího úřadu.

Vážným problémem je, že ultrapravice je součástí rakouské vlády a ovládá ministerstvo vnitra.

 
 

Když ultrapravicová Strana svobody převzala před sedmnácti měsíci ministerstvo vnitra, vysoký činitel této strany požádal Geisslerovou a jejího šéfa, aby straně předali jména informantů, kteří pro policii infiltrovali ultrapravicovou scénu v Rakousku.

Geisslerová to odmítla učinit. O několik týdnů později provedla rakouská policie razii v jejích úřadovnách a odnesla si dokumentaci za celý rok i výzvědné informace od spojenců v zahraničí.

Ultrapravičáci dominují vládám v Maďarsku a v Polsku, v Rakousku, v Itálii a nejnověji v Estonsku jsou slabšími vládními koaličními partnery.

V těch zemích, kde jsou nacionalisté ve vládě, snaží se získávat klíčová ministerstva, jako ministerstvo vnitra, které kontroluje zákonnost a pořádek a imigraci.

V Rakousku to znamenalo, že ultrapravičáci získali vládu nad bezpečnostním aparátem, jehož úkolem bylo dosud dlouhodobě monitorovat hrozbu neonacismu.

Náznaky podobného boje přicházejí i z Německa, kde byl odstraněn šéf domácích výzvědných služeb kvůli podezření, že příliš sympatizuje s ultrapravicí.

Jako i v jiných evropských zemích dochází v Rakousku k útokům na nezávislé instituce a k ochromování oddělené moci v demokracii.

Strana svobody zastává názor, že bezpečnostní aparát by měl sdílet její světový názor.

Evropští spojenci a Spojené státy přestalI nyní sdílet určité výzvědné informace s Rakouskem. Obávají se mezinárodních vazeb ultrapravice a zejména jejích sympatií vůči Rusku.

"Dáváme si velký pozor na to, jaké informace sdílíme s Rakouskem, protože si nemůžeme být jisti, kde ty informace skončí," řekl jeden vysoký evropský výzvědný pracovník.

Ukázalo se, že ultrapravicový extremista, který na Novém Zélandě usmrtil 51 muslimů, daroval peníze rakouskému mluvčímu Generace Identita, ultrapravicovému mládežnickému rakouskému hnutí. Rakouský kancléř Kurz přislíbil, že to vyšetří, je ale velkou otázkou, zda je rakouská vláda vůbec v situaci, kdy by to vyšetřit mohla. Mnozí politikové ze Strany svobodných mají vazby na Generaci Identita. Kurz přitom Stranu svobodných jako koaličního partnera potřebuje.

Loni Kurz neočekávaně zrušil podporu Rakouska pro pakt OSN o migraci pod tlakem Generace Identita.

V minulých týdnech vydal jeden činitel Strany svobodných báseň, v němž přirovnal imigranty ke krysám. Jiný donutil k rezignaci známého televizního novináře, který reagoval kriticky na předvolební leták, velmi podobný nacistické propagandě.

Kurz je obviňován, že v Rakousku normalizoval ultrapravici.

Kurzův náměstek ze Strany svobodných Heinz-Christian Strache, šéf Strany svobodných a bývalý neonacista, charakterizoval v těchto dnech představu "velkého nahrazení" Evropanů migranty "realitou".

Policejní razie v úřadovnách rakouských tajných služeb v únoru 2018 se konala poté, co vyšlo najevo, že jedna ultrapravicová organizace používala zpěvník s brutálně antisemitskými texty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8270

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2019