Čtenářská anketa na téma klimatické změny

Chybí lidem zásadní informace k poučenému rozhodování o nejdůležitějších společenských otázkách?

9. 5. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Měl jsem už rozepsanou další argumentací k problematice klimatické změny. Rozhovor s rodinou mi ale přinesl procitnutí, že dělám nejspíš stejnou chybu, kterou vyčítám kde komu. Snažím se něco vysvětlovat, aniž bych věděl nebo aspoň tušil, co je třeba vysvětlovat nejvíc, tj. co běžní lidé, kteří se problémem z různých důvodů spíš nezabývají, vědí nebo nevědí a co by tedy nového vědět mohli (ještě lépe - chtěli).

Například jsem si myslel, že většina lidí tuší, že se v naší energetice vyrábí jen něco pod 15% elektrické energie z obnovitelných zdrojů (voda, vítr, slunce), cca 1/3 v atomovkách a zbytek je v podstatě špinavá energie z hnědého uhlí. A tedy, předpokládal jsem, vědí i to, že pokud ČR nějakou elektrickou energii vyváží (což je skutečnost všeobecně známá), vyváží energii špinavou. A tedy jsem předpokládal berou v úvahu, že  nejhorší elektrárny z pohledu vlivu na životní prostředí a tedy i klimatickou změnu (ty uhelné) by bylo možné odstavit. Samozřejmě nejspíš při splnění dalších předpokladů, např. zajištění moderního úložiště elektrické energie, řízené úspory energie v rámci špičkových odběrů, možná nějaké špičkové plynové elektrárny.

Domníval jsem se, že obecně lidé tuší, že náš současný systém lze považovat za státem garantovaný výprodej našeho společného životního prostředí.

Současně by bylo skvělé, aby stát sám investoval a provozoval moderní a decentralizované solární zdroje, v duchu moderních trendů včetně lokálních úložišť - například v rámci železnic, v areálech elektráren, v rámci budování dálnic (chytré protihlukové zábrany) atp. a aby budoval a provozoval kombinovanou výrobu energie z odpadů (spalovny mají povinně dokonalé čištění spalin) opět v areálech tepelných elektráren, kde již existuje většina energetické infrastruktury (tj. zlevnění investice). Zkrátka aby činil kroky, které nám zajistí dlouhodobě potřebné množství relativně čisté energie (samozřejmě součástí úvahy musí být i šetření energií). 

Taková činnost státu by byla nepochybně v souladu s hlubokým veřejným zájmem, tedy správná. Současně bylo empiricky zjištěno, že pouhý trh takové věci u nás vyřešit neumí.

Prosím tedy čtenáře o reakci na pár jednoduchých otázek, které mi umožní upravit svoji činnost psavce potřebným směrem (budete potřebovat nejvýš tři minuty; současně budu anketu provádět i v terénu).

Napište mi prosím (třeba i anonymně) na adresu beno.travnicek@centrum.cz

ANKETA

1.      Pohlaví, věk:

2.      Co potřebujete, abyste začal/a více řešit problematiku klimatické změny:

3.      Jaká opatření sám/a činíte pro zmírnění klimatické změny a jejích dopadů:

4.      Jaké činnosti ve veřejném zájmu si dokážete představit v rámci ochrany klimatu:

5.      Co si myslíte o studentských stávkách na podporu klimatu a snížení emisí:

6.      Dodejte, prosím, cokoli:

Děkuji.

0
Vytisknout
7571

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2019