Co se nedostane do zpráv: O vraždění (křesťanských) uprchlíků v Libyi - za peníze EU i české vlády

10. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

"V tuhle chvíli máme strašlivý hlad. Máme strašlivou žízeň. Většina lidí v naší skupině je velmi nemocná. Ale nikdo nám nemůže pomoci. Co máme dělat? Co máme dělat?"



Andrew Stroehlein, Human Rights Watch: Dostáváme opravdu strašlivé zprávy od uprchlíků v Libyi na WhatsApp.

Až 70 lidí nyní zase zemřelo poté, co se překotil jejich člun, jímž se snažili dostat z Libye do Evropy - dosud je to největší jednorázový počet mrtvých od začátku letošního roku, píše reportér Channel 4 News Paraic O'Brien.

Jenže i ti lidé, kteří se pokusí o nebezpečnou cestu do Evropy, jsou chyceni a posláni zpět do Lybie, končí v pekle.

Channel Four News v pátek večer přinesly reportáž s dokumentárním záznamem o tom, jak se vazební tábory, kde jsou za peníze Evropské unie drženi uprchlíci, stávají terčem teroru od libyjských bojůvek.

Ohroženo válkou je v Libyi až 6000 uprchlíků, držených ve vazebních táborech.

Reportáž obsahuje záběry, jak místní bojůvky napadly střelbou větší skupinu křesťanských uprchlíků a střílely do ní, zatímco se křesťané modlili.


Toto vraždění se do mezinárodního zpravodajství nedostává. Koho by to zajímalo.

Lidé jsou za peníze Evropské unie - včetně 200 milionů Kč od Hamáčka z ČR - za pekelných podmínek, které označuje v této reportáži i evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopulos jako "otřesné" (v reportáži v minutě 5.36).

Libyjské vládní jednotky zatčené uprchlíky proměňují v otroky a nutí je, aby bojovali nebo pracovali na frontové linii  v libyjské válce. Dělají to za peníze EU. Evropská unie umožňuje svými financemi chytání uprchlíků a jejich věznění ve vazebních táborech, kde se stávají terčem střelby, mučení a jsou nuceni do otroctví.



K tomu:

Milí Češi. Vaše vláda financuje 200 miliony Kč brutální mučení lidí. Nesete za to odpovědnost

A co Ženevské dohody, Hamáčku?


Cynické lži Evropské unie, které podporuje i Hamáček. Finančně.

0
Vytisknout
11800

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2019