Bannonova návštěva před eurovolbami uvrhla Le Penovou do defenzívy

22. 5. 2019

čas čtení 2 minuty
Bývalý guru Trumpovy kampaně Steve Bannon překvapivě zasahuje do francouzských voleb do Evropského parlamentu, všímá si Tracy McNicollová. Záměrem je pomoci spojenecké Marine Le Penové zvítězit. Ale ukazuje se, že je nežádoucím partnerem, který hodil Emmanuelu Macronovi záchranné lano.


Evropské volby vypsané na neděli se rychle změnily v závod dvou francouzských koní a ozvěnu finále prezidentských voleb z roku 2017. Bitva staví eurofilního centristu Emmanuela Macrona proti ultrapravicové euroskeptičce Marine Le Penové, která po hrubé kampani klopýtá k porážce, čímž se Bruselu viditelně ulevilo.

Od vítězství v prezidentských volbách Macron vytahoval z rukávu své ambice ohledně silné Evropy. Ale také klopýtal doma, kvůli protestům hnutí "žlutých vest". Mezitím Le Penová změnila název strany svého otce - Národní fronta - na Národní manifestaci a pozvala na start kamapaně v březnu 2018 nikoho menšího než někdejší pravou ruku prezidenta USA, Stevea Bannona, čímž se snažila využít hněvivého ducha doby.

Francouzský prezident nyní čelí reálným vyhlídkám na druhé místo za ultrapravicovými populistickými silami vedenými třiadvacetiletým kampaňovým vlajkonošem Jordanem Bardellou. V průzkumech se ultrapravice a Renaissance, značka preferovaná Macronovou stranou, umisťují bok po boku s více jak 20 % podpory. Voliči ve Francii budou hlasovat v neděli pro jednu z 34 kandidátek.

Pouhých několik dní před volbami sbírka nacionalistů, euroskeptiků a pravicových populistů má šanci zlepšit své postavení v Evropském parlamentu. Takřka tucet takových lídrů, včetně Le Penové, spojilo síly na shromáždění v Milánu v sobotu, které uspořádal lídr Ligy Matteo Salvini.

Za této situace Bannon tento víkend vybalil své kufry v Bristolu, luxusním hotelu naproti Elysejskému paláci. Přijímal nabídky francouzských médií k rozhovorům, chválil Marine Le Penovou za odolnost a vyzdvihoval její šance na vítězství.

Macron označuje nedělní eurovolby za nejdůležitější hlasování od roku 1979, "protože unie čelí existenciálnímu riziku". Jeho tábor možná paradoxně označuje evropský projekt za nejlepší způsob, jak udržet suverenitu proti hegemoniím za hranicemi EU.

"Za nacionalisty... stojí podvolení se cizím silám, podvolení se francouzského národa," prohlásil ministr financí Bruno Le Maire o víkendu v televizi BFM. "V zásadě je tu skutečná kapitulace. Nacionalisté se vzdali nezávislosti a suverenity evropského kontinentu tváří v tvář Číně a Spojeným státům."

S Bannonem uloženým v hotelu Bristol centristé vycítili svou šanci. Zacházejí s cizincem jako s chodící ilustrací pokrytectví a zdůrazňují paradox, že se domácí nacionalisté spojují s cizími nacionalisty, kteří mají protichůdné cíle.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6402

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2019