Sklízení celých stromů "může posílit produkci biomasy"

2. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
Přechod na obnovitelnou energii vyžaduje také biomasu. Vědci prozkoumali dopad odstraňování pařezů a kořenů, místo aby tyto části byly ponechány rozkladu a teoreticky poskytly živiny bylinnému a křovinnému patru pod stromy.


V další studii Premer, Froese a Vance zkoumali hlouběji dopad stávající dřevařské praxe. Ta nemusí být efektivní a vytváří dlouhotrvající vzorec omezeného růstu na regenerujících stanovištích.

Třetí studie zkoumá vytrvalost reziduí a rozdíly v sekvestraci uhlíku a makroživin na stanovištích, kde došlo k odstranění reziduí a tam, kde byla ponechána. Všechny tři studie jsou věnovány dopadům na osikové porosty v oblasti amerických Velkých jezer a ukazují, že odstraňování reziduí má jen malé dopady na ekologii lesa na těchto stanovištích.

Státy amerického Středozápadu nařídily ponechávání reziduí (pařezů a kořenů) kvůli pomýleným předpokladům ohledně ochrany půdy a ekosystémů, aniž by skutečně věci rozuměly. Tato akce těžbu zkomplikovala a prodražila, což představuje současně také negativní podnět k rozvoji bioenergetiky.

Podle provedených studií (v konkrétním typu osikového lesa, který byl studován - pozn. KD) sklízení celých stromů vede ve skutečnosti stejně k ponechání až 64 % reziduí v lese, navzdory snaze odvézt tolik, kolik jen lze.

Průzkumy studovaly regenerující osiková stanoviště v okresech Baraga, Delta, Dickinson a Menominee spravovaná společností Weyerhaeuser Company, u nichž existují 40 let vedené záznamy o těžbě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8448

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2019