Severovýchodní Sýrie: Lékaři bez hranic museli kvůli extrémní nestabilitě v regionu evakuovat personál

16. 10. 2019

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Lékaři bez hranic učinili těžké rozhodnutí a pozastavili většinu svých aktivit v severovýchodní Sýrii. Zároveň z oblasti evakuovali mezinárodní personál. Důvodem je extrémně nestabilní situace v důsledku turecké vojenské operace v regionu. Lékaři bez hranic žádají všechny strany konfliktu, aby zajistily ochranu civilistů a poskytly humanitárním organizacím bezpečný a plný přístup k civilnímu obyvatelstvu.

Situace na severovýchodě Sýrie je od středy 9. října extrémně nestabilní, což přinutilo Lékaře bez hranic evakuovat mezinárodní personál z projektů v Ajn Issá, al-Holu, Tal Abjádu, Tal Tameru, Tal Kočeru (Jarubíja), Kobání (Ajn al-Arab) a ve městě Rakká. Toto rozhodnutí bylo pro Lékaře bez hranic extrémně těžké, organizace si plně uvědomuje potřeby tamních lidí.


Vysoce nepředvídatelná a rychle se měnící situace však Lékařům bez hranic znemožňuje nezbytné vyjednání bezpečného přístupu k lidem v ohrožení. Vzhledem k vysokému počtu bojujících skupin na různých stranách konfliktu už Lékaři bez hranic nemohou garantovat bezpečí svým syrským ani mezinárodním pracovníkům.  

„Lidé na severovýchodě Sýrie už přetrpěli roky konfliktu a nejistoty. Události posledních dní jenom zvyšují potřebu humanitární pomoci, kterou však kvůli současné bezpečností situaci nelze poskytnout,“ upozorňuje Robert Onus, krizový koordinátor Lékařů bez hranic pro Sýrii. „Pozastavit většinu operací a evakuovat mezinárodní personál ze severovýchodní Sýrie bylo pro Lékaře bez hranic opravdu složité rozhodnutí, které učinili s těžkým srdcem. Nemůžeme tam však pracovat, dokud nezískáme záruky od všech stran konfliktu, že můžeme v oblasti bezpečně působit.“      

„Máme obrovské obavy o bezpečí našich syrských kolegů, kteří i během tohoto těžkého období zůstávají se svými rodinami v severovýchodní Sýrii. Budeme je nadále podporovat na dálku a zároveň zjišťovat všechny možné alternativy, jak lidem v severovýchodní Sýrii - navzdory překážkám - poskytovat pomoc,“ podotýká Robert Onus.

Katastrofální dopad na civilisty i humanitární pomoc

Rozhodnutí pozastavit většinu aktivit Lékařů bez hranic přichází v době, kdy se humanitární situace vymyká kontrole a lidé budou pravděpodobně potřebovat pomoc čím dál více.

Ve městě Tal Tamer Lékaři bez hranic distribuovali přikrývky, nouzové potravinové příděly, láhve s vodou a mýdla tisícům vysídlených lidí. Ti si při útěku ze svých domovů častokrát nestihli vzít téměř nic kromě oblečení, které měli na sobě. Lékaři bez hranic také do 13. října zásobovali vodou několik vesnic v okolí, nálet totiž údajně poškodil místní čerpací stanici, což několik vesnic a měst odřízlo od přístupu k vodě.

Nálety, ostřelování a ozbrojené střety mají katastrofální dopad na civilní obyvatelstvo i schopnost humanitárních organizací bezpečně poskytovat nezbytnou pomoc lidem v ohrožení. 

Personál v nemocnici v Tal Tameru přijal po náletu z 13. října desítky raněných lidí. Ve městě Ajn Issá viděly týmy Lékařů bez hranic obyvatele pěšky odcházet ze svých domovů a hledat jinde bezpečí před boji. Zdravotníci z nemocnice v Ajn Issá byli evakuováni. Jednalo se přitom o jednu z hlavních nemocnic, která v posledních pěti dnech poskytovala péči raněným lidem.

Včera dostali Lékaři bez hranic od svých kolegů zprávu, že lidé v táboře v Ajn Issá trpí vážným nedostatkem jídla, vody i zdravotní péče. Ještě minulý týden přitom týmy Lékařů bez hranic v táboře poskytovaly lékařskou i psychologickou péči a také tam zajišťovaly vodu.

Lékaři bez hranic požadují, aby všechny strany konfliktu zajistily ochranu civilistů a aby poskytly humanitárním organizacím bezpečný a plný přístup k civilnímu obyvatelstvu, aby mu mohly poskytovat nezbytně nutnou humanitární pomoc. 

Lékaři bez hranic zůstávají přítomní v severozápadní Sýrii. Poskytují tam zdravotní péči v různých zařízeních a skrze mobilní kliniky. Kromě toho rovněž podporují zdravotnická zařízení v oblasti. 

Více informací v tuto chvíli bohužel nemůžeme poskytnout.


Lékaři bez hranic | Médecins Sans Frontières

Zenklova 2245/29 | 180 00 Praha 8 | Czech Republic


0
Vytisknout
5677

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2019