Británie: Jak pokračuje sága brexitu?

22. 10. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut
Aktualizace, úterý 21.00: Ve dvojím hlasování v Dolní sněmovně v úterý večer poslanci nejprve v zásadě schválili Johnsonovu dohodu o brexitu relativně vysokou většinu 30 hlasů (329 vůči 299), ale v druhém hlasování odmítli většinou 14 hlasů (322 vůči 308) Johnsonův parlamentní časový plán pro debatu a schválení jeho zákona o brexitu, v jehož rámci chtěl Johnson ultrasložitý zákon o brexitu nechat schválit za pouhé dva dny.

Johnson původně vyhrožoval, že v tom případě zákon stáhne a bude usilovat o všeobecné volby. Byla to manipulativní, planá hrozba, protože k vyhlášení předčasných voleb potřebuje Johnson dvoutřetinovou většinu v parlamentu, a tu nemůže získat.

Po své dramatické porážce Johnson ve sněmovně konstatoval, že schvalování zákona o brexitu nyní pozastaví (musí, jak na to poukázal předseda parlamentu, protože neexistuje žádný časový pořádek) a obrátí se na Brusel, jak ten zamýšlí postupovat.

Opoziční strany v Dolní sněmovně chtějí tohoto dramatického vítězství využít k prezentaci četných dodatků, jimiž chtějí Johnsonovu dohodu o relativně tvrdém brexitu zjemnit, mnozí opoziční poslanci chtějí v rámci schvalovacího procesu Johnsonovi vnutit druhé referendum o brexitu.

Podle komentátora Channel 4 News Garryho Gibbona se však nyní Johnson soustředí na manipulaci oněch vzbouřeneckých probrexitových poslanců, kteří přispěli ke schválení jeho brexitové smlouvy v zásadě onou relativně velkou většinou 30 hlasů.

Problém brexit však zdaleka není vyřešen a sága pokračuje.

* * *

Aktualizace: Johnson pohrozil, že parlamentu nepředloží svůj návrh zákona o brexitu a bude usilovat o všeobecné volby před Vánoci, pokud mu poslanci zabrání v tom, aby byl jeho zákon o brexitu spěšně schválen během tří dnů. (Otázkou je, zda by mu opozice v parlamentu takové volby schválila, protože na ni pro vyhlášení předčasných voleb závisí.) Johnson v parlamentě uvedl, že hlasování proti jeho zákonu o brexitu by znamenalo odklad brexitu na čtvrt roku, pokud by EU takový odklad povolila. Vzbouřenci v Konzervativní straně požadují, aby byl Johnsonův zákon o brexitu pozměněn tak, aby bylo vyloučeno, že Británie vypadne z EU koncem roku 2020 bez dohody. Avšak vzbouřenci jsou nejednotní a není vyloučeno, že se Johnsonovi podaří zákon Dolní sněmovnou prohnat, protože ho mohou podpořit někteří probrexitoví rebelové z Labouristické strany.  ZDE

* * * 

Jak jsme informovali
, na mimořádném zasedání Dolní sněmovny v sobotu, které mělo zpečetit brexit, se Borisi Johnsonovi nepodařilo přimět Dolní sněmovnu, aby hlasováním v principu schválila jeho dohodu s Bruselem o Brexitu. Dolní sněmovna jeho rezoluci v této věci, předloženou pro hlasování, pozměnila a doplnila ji dodatkem Olivera Letwina, požadujícím, aby Johnson zažádal v Bruselu o odklad brexitu. Vládly totiž obavy, že kdyby poslanci v principu Johnsonovu dohodu o brexitu schválili, přestal by platit tzv. Bennův zákon, požadující, aby, pokud dohoda není schválena, Johnson zažádal Brusel o brexit. V takovém případě by po schválení Johnsonovy dohody o brexitu mohli pak brexitéři v Dolní sněmovně odmítnout zákon o brexitu, čímž by Británie před 31. říjnem automaticky vypadla z EU bez dohody, což fundamentalistčtí brexitéři chtějí.

 

Johnson tak byl v sobotu večer Bennovým zákonem donucen poslat do Bruselu žádost o odklad brexitu, avšak nepodepsal ji a poslal další dopis, v němž napsal, že s touto žádostí nesouhlasí. Evropská unie však přesto žádost přijala a čeká, co se v Británii stane dál.

V pondělí se Johnson pokusil parlamentem znovu prohnat hlasování, které by schválilo jeho dohodu o brexitu v principu, ale předseda Dolní sněmovny John Bercow to zakázal. Poukázal na parlamentní směrnice, platící už od začátku sedmnáctého století, které zakazují vládě předkládat tentýž návrh zákona parlamentu k hlasování znovu a znovu, dokud ho parlament neschválí.

Proto postupuje Johnsonova vláda k schvalování zákona o brexitu. Ten zveřejnila v pondělí večer ve dvacet hodin. Zákon má 115 stran a k tomu 126 stran dodatků. Poslanci dostali k jeho studiu jen 8 hodin přes noc.  Mnozí poslanci protestují, že ho chce Johnson prohnat sněmovnou bez řádné a podrobné debaty do čtvrtka tohoto týdne.

Soudě podle diskuse politiků, právníků a novinářů na Twitteru, hlavním problémem nově připraveného zákona o brexitu je skutečnost, že pokud se Británii nepodaří dojednat během tzv. přechodného období do konce prosince 2020 novou obchodní dohodu s EU, vláda má možnost rozhodnout, aby Británie dne 31. 12. 2020 vypadla z EU divokým brexitem bez dohody a parlament nebude mít možnost to ovlivnit.

Mezinárodní dohody se před ratifikací musejí projednávat v Dolní sněmovně nejméně po dobu 21 dnů. Tento předpis Johnson nechal dočasně zrušit, protože chce dohodu nechat schválit do tohoto čtvrtka!

O Johnsonově zákonu o brexitu se má debatovat ve sněmovně v úterý odpoledne a k hlasování by mělo dojít kolem 19. hodiny britského času.

Během noci z pondělí na úterý údajně vyjednávali toryovští vzbouřenci s Johnsonem o tom, aby měl parlament větší právo co mluvit do jednání o obchodní dohodě s EU.

Fundamentalističtí brexitéři prosazují brexit podle hesla "Get Brexit Done" - "Už s tím proboha chceme skoncovat" - jenže to je lež. V současnosti se má hlasovat v parlamentě pouze o dohodě o odchodu Británie z EU, vyjednávání o budoucím vztahu Británie k EU ještě vůbec nezačalo a brexitová sága tedy potrvá léta.


Severoirští unionisté považují Johnsonovu dohodu, která vytvoří celní hranici mezi Severním Irskem a hlavním britským ostrovem, za zradu. Srocují se:
 



0
Vytisknout
10622

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2019