Brno protestuje proti turecké ofenzívě

16. 10. 2019

čas čtení 6 minut
Demonstrace Za Rojavu na Dominikánském náměstí v Brně

Tisková zpráva NESEHNUTÍ a Solidarity with Rojava Brno ze dne 16.10. 2019

Dne 15. října uběhl týden od začátku turecké ofenzívy s eufemickým názvem Pramen míru v severní Sýrii, která již přinutila k útěku více než 200 000 lidí a vyžádala si nejméně 100 obětí na životech. Mír si však představujeme jinak, než jako bombardování měst a vesnic. Proto dnes NESEHNUTÍ spolu s nově vzniklou iniciativou Solidarity with Rojava Brno pořádá Demonstraci za Rojavu od 18 - 19:30 hodin na Dominikánském náměstí v Brně. Solidární demonstrace na podporu Rojavy probíhají dnes současně v Praze, Brně, Ostravě, Zlíně, Jihlavě I Bratislavě. Demonstrace podpoří zákaz vývozu zbraní do Turecka a vyzve k použití dalších politických i ekonomických nástrojů na turecký režim s cílem zastavit vojenskou agresi. Dalším požadavkem akce je mezinárodní prošetření podezření z válečných zločinů, kterého se na území Rojavy turecké a proturecké ozbrojené jednotky pravděpodobně dopouštějí.

 
 

Oblast severní Sýrie zvaná Rojava je bombardována. Umírají Kurdové i další obyvatelé Rojavy, kteří bojovali jako spojenci západu proti tzv. Islámskému státu. V Rojavě funguje unikátní společenský projekt založený na demokracii budované zdola, ženské emancipaci, toleranci a ekologii, jež  představuje naději nejen pro celý Blízký východ. Cílem turecké agrese je tento projekt zničit.“ upozorňuje Jana Hrušková z iniciativy Solidarity with Rojava Brno.

Turecko zaútočilo na severní Sýrii pod záminkou boje proti terorismu a vytvoření tzv. bezpečnostní zóny. Proturecké jednotky páchají válečné zločiny, a to včetně popravy významné kurdské političky Hevrin Chalafové. Budeme vyvíjet tlak na naši vládu, aby se na mezinárodní úrovni zasadila o zahájení prošetřování těchto podezření z válečných zločinů. Vnímáme, že Česko je také spoluzodpovědné za agresi páchanou členským státem NATO. Turecké armádě, která právě zabíjí Kurdy a další obyvatele Rojavy, prodala Česká republika v loňském roce zbraně a vojenský materiál v hodnotě 5 410 000 eur, což je téměř dvojnásobek roku 2017. Turecko bylo v roce 2017 také hlavním partnerem zbrojařského veletrhu IDET konaném v Brně. Těmito obchody se zbraněmi podporujeme diktátorské režimy v porušování lidských práv. 

Jak pokrytecká je nyní kritika tureckého počínání na severu Sýrie, když ještě v září český premiér Andrej Babiš vyjadřoval tomuto zločinnému režimu podporu ve formě dodávek vojenského materiálu? ptá se Eva Jašková z NESEHNUTÍ. Tuto vojenskou ofenzívu totiž v září podpořil český premiér A. Babiš, který posléze na služební cestě v Turecku sliboval pomoc s vyzbrojováním turecké armády: konkrétně domlouval dodávku 476 nákladních vozidel pro tureckou armádu. České firmy se chtějí angažovat také v tendrech na dodávky radarů a specifických informačních systémů pro různé typy bojových vozidel. 

NESEHNUTÍ v pondělí 14.10. 2019 ráno zaslalo apel premiérovi A. Babišovi, ministru zahraničních věcí T. Petříčkovi a ministru průmyslu a obchodu K. Havlíčkovi s požadavkem na zavedení ekonomických sankcí a zbrojního embarga na Turecko. Celounijní embargo na vývoz zbraní nebylo přijato, ale unijní ministři se nakonec na pondělním setkání v Lucemburku dohodli, že bude každá země podnikat vlastní kroky k omezení vývozu. K zastavení vývozu zbraní do Turecka se Česká republika připojila odpoledne ještě téhož dne. 

NESEHNUTÍ v pondělí 14.10. 2019 ráno zaslalo apel premiérovi A. Babišovi, ministru zahraničních věcí T. Petříčkovi a ministru průmyslu a obchodu K. Havlíčkovi s požadavkem na zavedení ekonomických sankcí a zbrojního embarga na Turecko. Celounijní embargo na vývoz zbraní nebylo přijato, ale unijní ministři se nakonec na pondělním setkání v Lucemburku dohodli, že bude každá země podnikat vlastní kroky k omezení vývozu. K zastavení vývozu zbraní do Turecka se Česká republika připojila odpoledne ještě téhož dne. 

Česká republika pozastavila vývoz zbraní a vojenského materiálu do Turecka, což je jednoznačně správný krok. Je však příliš pozdě zastavit vývozy až po propuknutí ozbrojeného konfliktu, když povaha tureckého režimu i jeho vojenské plány byly známy dlouho před vypuknutím ozbrojené akce, komentuje přístup českého státu Hana Zoor Svačinková z Odzbrojovky, NESEHNUTÍ.

Nadále žádáme českou diplomacii, aby ostře vystupovala proti turecké agresi, a to jak z pozice České republiky, tak aby byla aktivní ve vystupování proti této agresi i v rámci struktur jako je EU a NATO, kterých je ČR členem. Cílem musí být přimět autoritativní režim prezidenta Erdoğana k zastavení vojenského konfliktu v severní Sýrii. Po zákazu vývozu zbraní je nutné použít i další politické a ekonomické nástroje tlaku na útočící stranu - tento požadavek včera jednomyslně podpořila i Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR. Po ukončení konfliktu je nezbytné, aby pod dohledem mezinárodních organizací bylo umožněno také prošetření podezření z válečných zločinů, kterých se s velkou pravděpodobností turecké síly a jejich spojenci v severní Sýrii dopouštějí, formuluje požadavky NESEHNUTÍ Milan Štefanec.

Proti agresi tureckého režimu do severní Sýrie se vzedmula mezinárodní vlna nesouhlasu a protestu. V Paříži i Londýně se nedělních demonstrací proti turecké ofenzivě do severní Sýrie zúčastnilo přes 20 tisíc lidí a v Kolíně nad Rýnem protestovalo na 10 tisíc lidí.

V Turecku již místní autoritativní režim zadržel 121 osob, které na sociálních sítích či na demonstraci v Ankaře kritizovali tureckou invazi. O účast na demonstraci Za Rojavu v Brně projevilo zájem na sociálních sítích přes tisíc osob a 400 přislíbilo účast.


0
Vytisknout
6832

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2019