Turecko oznámilo, že provedlo odvetu za syrské ostřelování

12. 2. 2020

čas čtení 3 minuty
Turecko oznámilo, že v pondělí provedlo odvetu za "intenzivní" ostřelování syrskými silami, které v syrské provincii Idlíb zabilo pět jeho vojáků a dalších pět zranilo.


K oboustranné palbě došlo v době, kdy ruská delegace vedla druhé kolo rozhovorů v tureckém hlavním městě Ankaře, při nichž jsou diskutovány boje v syrské provincii Idlíb. Ty v posledních dvou měsících vyhnaly z domovů více než půl milionu lidí. Na konci jednání nebylo vydáno žádné prohlášení.

Boje v Idlíbu vedly ke kolapsu křehkého příměří zprostředkovaného Tureckem a Ruskem v roce 2018. Turecko podporuje syrské povstalce, Rusko tvrdě stojí za syrskou vládou a jejím úsilím obnovit kontrolu nad povstaleckým územím.

Regionální mluvčí OSN David Swanson prohlásil, že počet vysídlených v důsledku bojů v Idlíbu od 1. prosince již dosáhl takřka 700 000. "To je více jak 100 000 lidí během pouhého týdne," uvedl mluvčí.

"Může se docela dobře ukázat, že jde o největší počet lidí vysídlených za jediné období od té doby, co syrská krize takřka před devíti lety začala," řekl Swanson a zopakoval výzvu k okamžitému příměří.

Boje minulý týden vedly Turecko k vyslání stovek vojenských vozidel a vojáků do Idlíbu, což staví jednotky obou států do přímé konfrontace, což se v syrském konfliktu stalo málokdy.

Nejméně 115 syrských postavení se stalo terčem odvetné turecké palby, uvedlo ministerstvo obrany. Podle něj bylo "neutralizováno" více než sto syrských vojáků, zničeny tři tanky a dvě dělostřelecká postavení a dále byl zasažen vrtulník. Tvrzení nebylo možno nezávisle ověřit.

Opoziční monitorovací skupina Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) předložila vyšší výčet ztrát. Podle ní zemřelo šest tureckých vojáků a sedm bylo zraněno při syrském ostřelování letecké základny Taftanaz. Organizace dodává, že zemřeli také čtyři syrští povstalci.

Většina vysídlených civilistů žije v přístřešcích pod volným nebem a dočasných domech v mrazivém počasí u turecké hranice. Má se za to, že polovinu vyhnaných tvoří děti.

V úterý ráno vládní nálet na povstaleckou vesnici Ibbin v provincii Aleppo zabil devět lidí, včetně šesti dětí, uvedla dále SOHR a aktivistická agentura Step. Nejméně deset lidí bylo zraněno.

Zdá se, že tažení asadistických sil je v tuto chvíli zaměřeno na ovládnutí strategické silnice vedoucí povstaleckým územím spíše než na kontrolu celé provincie a jejího hustě osídleného centra, města Idlíbu.

Vládní agentura Syrian Central Military Media publikovala mapu, která ukazuje syrské jednotky ve vzdálenosti pouhých 15 km od pozic, které by mu zajistily plnou kontrolu nad strategickou silnicí M5. Ta spojuje hlavní město Damašek se severní částí země, která byla po léta rozdělena mezi vládu a opoziční síly.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6933

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2020