Mezitím v Absurdistánu 117:

Revoluce v polské onkologii - modlete se!

17. 2. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut
Konečně, dlouho očekávaná revoluce polské ontologie! Poté, co Senát odmítl plán strany Právo a spravedlnost nalít téměř 2 miliardy zlotých (12 miliard Kč) do státní televize TVP - propagandistické mašinérie této strany, zákon se vrátil do Sejmu, do dolní komory parlamentu. Opozice navrhla, aby byly ty peníze investovány do polské onkologie.

 
V Sejmu byl ten zákon poslán do parlamentní komise pro kulturu. V tomto výboru byla neočekávaně zvolena jako zpravodajka Joanna Scheuring-Wielgus z Levice. Ta měla v úmyslu navrhnout parlamentu, aby se nepokoušel pumpovat další peníze do propagandistické mašinérie strany PiS a aby použil tyto peníze pro jiné účely - uvedla příklady zdravotnického zařízení, které pro polské nemocnice nakoupila Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy  - 2000 moderních sanitek, 300 000 pump na inzulín, 30 000 souborů pro neonatální resuscitaci, to je jen několik příkladů všeho toho zdravotnického zařízení, které dosud nemocnicím opatřil WOŚP. Zdůraznila, že 2 miliardy zlotých, které chce vláda vydat na propagandu ve prospěch strany Právo a spravedlnost, se rovná téměř dvojnásobku peněz, které WOŚP vybral za 28 let své existence.

Joanna Scheuring-Wielgus mohla být zvolena, protože někteří členové tohoto parlamentního výboru ze strany PiS nebyli přítomni. To bylo rychle napraveno následujícího dne, kdy bylo přítomno více poslanců ze strany Právo a spravedlnost. Požadovali, aby se hlasovalo znovu: argumentovali, že debata v hlavním sále Sejmu musí být podstatná a že Joanna Scheuring-Wielgus ji jen zpolitizuje. Jak se dalo očekávat, opozice prohrála a zvolena jako nová zpravodajka byla Joana Lichocka, sama bývalá novinářka v TVP, známá svou zaujatostí ve prospěch PiS. 

Jak se potom také dalo očekávat, "žertovně" popsala situaci, že "dopoledne dne 12. února se sešel výbor pro kulturu a jaksi náhodně v něm chvíli měla opozice většinu". Sanozřejmě, že doporučila, aby parlament hlasováním schválil to další financování pro TVP. Zdůraznila, že představa, že by financování televize TVP, plně ovládané stranou Právo a spravedlnost,  mělo být omezeno, je "skandální". Samozřejmě, že parlament, v němž má strana Právo a spravedlnost většinu, zákon schválil. Lichocka to oslavila tím, že opozičním lavicím ukázala gesto vítězství, ve verzi strany Právo a spravedlnost:




Kaczyński tím nebyl nadšen, tak mu to musela vysvětlit:




Tvrdila (později také v médiích), že si jen utírala oko. Ale je tomu skutečně tak? Posuďte sami, podívejme se na jiný obrázek:


Adrian Zandberg z Levice pak intervenoval u Kaczyńského, ale typickým způsobem, charakteristickým pro stranu Právo a spravedlnost, dostal jedinou odpověď, že nějací lidé v Pucku bučeli na Andrzeje Dudu. Nicméně to poskytlo další vynikající fotografickou příležiost, kterou zachytil reportér z listu Gazeta wyborcza




Kaczyńského argument pak využila nově financemi posílená TVP. Podle této televize: 

- Gesto Lichocké bylo nevinné, jen si utírala oko.
- Opozice to cituje mimo kontext.
- Lichocká se omluvila (těm, kdo "se cítí uraženi" - TO) - takže je to v pořádku. Mezitím se opozice nikdy neomluvila za to, že nějací lidé bučeli na prezidenta během jeho návštěvy do Pucku.
- Vytáhkli z archivu příklady opozičních politiků používajících nevhodná slova, některá až z roku 2005.
- Informovala, že je vinou opozice, že jsou polské nemocnice špatně financovány, zavinil to, jako obvykle, Donald Tusk.
- A nakonec, se začali sami vychvalovat, informovali diváky, jak senzační je jejich televize, která je nesmírně vlastenecká, na rozdíl od Donalda Tuska, který raději nechá Rusko, aby nevrátilo Polsku peníze, které mu dluží, než aby financoval onkologii v Polsku.


Donald Tusk mezitím na to reagoval svým minimalistickým stylem:

"Je to jemný rozdíl: Opozice chce vydat dvě miliardy na onkologii, PiS na rakovinu."

Ale vy se možná divíte, že jsem se odchýlil od svého slibu v první řádce této kapitoly: Měl jsem psát o revoluci v polské onkologii, a přesto je zjevné, že se na tomto poli nestane vůbec nic. Ale nebojte se! Jen se podívejte na tento titulek:  Zní: "Pacienti na toto ČEKALI! Ostatky svaté Faustyny byly předány onkologické nemocnici v Kielcích!!"

A tak to vidíte. Politika strany Právo a spravedlnost v kostce: žádné financování pro nemocnice, ale vždycky se můžete modlit. Anebo, pokud byste se raději dívali na TVP, můžete se tam poučit o zázracích. Nedávno TVP informovala, že kus svaté oplatky, kterou v roce 2014 upustil kněz v Legnici, se proměnil v "kus umírajícího srdečního svalu" a že to potvrdili vědci. Internetový server Oko.press  s těmi vědcmi mluvil, a ti popřeli, že by tvrzení církve kdy potvrdili. Zjevně TVP nelže jen o aktuální politice.

A to jde na nervy dokonce i sedmnáctiletému synovci premiéra Morawieckého. Ten nedávno veřejně oznámil, že je gay, a zveřejnil své plány organizovat protesty proti lžím, které šíří TVP.   Nikdo ale nebyl překvapen, když zjistil, že hned o několik dní později se těchto protestů vzdal. Vyjádřil se, že "TVP není jediná instituce, která lže." Nemám mu to za zlé. Když je vám sedmnáct, rodiče nad vámi pořád mají ještě velkou moc...

Ale zpátky k náboženství. Zdá se, že za vlády PiS a katolické církve se Polsko opravdu vrací do středověku. V Kaszubské oblasti protestovali místní katoličtí farníci proti restaurování lidových skulptur znázorňujících mytologické bytosti a slovanské bohy z předkřesťanské éry. A to neprotestovali jen nějací místní lidé z nějakého zapadlého kraje. Sám ministr spravedlnosti Ziobro použil nejsilnější zbraně ve svém arzenálu  - "mimořádné intervence" - v akci proti učiteli v penzi, který u soudu vyhrál ve věci odškodného, poté, co ho zastrašovali, že sundal ze zdi v učitelské místnosti ve škole kříž, který tam byl pověšen bez konzultace se zaměstnanci. Samozřejmě, nešel rovnou nahoru - ne, použil všech jednotlivých instancí, ale všude prohrál, než věc dospěla k Nejvyššímu soudu. Což vám dokazuje, kolik moci mají politikové a jak mohou zastrašovat lidi, s nimiž nesouhlasí. (Jiná zpráva: Nebude se vyšetřovat případ, že  Jarosław Kaczyński odmítl zaplatit jednomu rakouskému stavebníkovi za práci, kterou udělal pro jeho pochybný podnikatelský projekt. O tom více ZDE. Je snad někdo překvapen?)

A ne každý je tak odvážný jako Roman Giertych, aby se proti tomu dokázal postavit. Před patnácti lety to byl politik a Kaczyńského koaliční partner. Dnes je to právník a zuřivý kritik soudních "reforem" strany právo a spravedlnost. Když byl povolán před disciplinární komisi Nejvyššího soudu - nově vytvořenou instituci, kterou Nejvyšší soud odmítl jako protizákonnou - vyšetřuje ji Evropská unie - odmítl povstat při příchodu soudců. Pak pronesl projev, v němž poukázal na to, že tohle není žádný soud, že takzvaná "disciplinární komise" je ve skutečnosti orgán strany Právo a spravedlnost a nikoliv orgán polských soudů. "Soudci" se pokusili Giertycha napomenout, na což on odpověděl, že ho napomenout nemohou, protože nejsou soudci. "Soudci" se pak rozhodli z místnosti odejít  a když odcházeli, veřejnost na ně křičela "Hanba! Hanba!" Posléze do místnosti zase  přišli, ale tentokrát nebylo Giertychovi dovoleno být přítomen na svém vlastním slyšení a in absentia byl odsouzen k pokutě 3000 zlotých.

Giertych oznámil na sociálních sítích, že nic platit nebude, i kdyby tu pokutu změnili na sedm týdnů věznění. Argumentoval, že kdyby pokutu zaplatil, potvrdil by tvrzení disciplinární komise, že je to autentický úřad. Náměstek ministra spravedlnosti Kaleta se na to pokusil reagovat tím, že pokutu vyberou exekutoři, na což Giertych odpověděl:  "Kdybys, chlapče, tak trochu studoval právo, namísto abys jezdil na výroční oslavy Smolenska, věděl bys, že to, co říkáš, platí jen pro občanské spory. Mně pokutoval váš takzvaný soud, což se řeší jinak."

Samozřejmě, náměstek ministra spravedlnosti Kaleta má talent ze sebe dělat na sociálních sítích idiota (viz předchozí dvě kapitoly tohoto seriálu). A není jediný. Dr.  Wojciech Muszyński, historik z Ústavu národní paměti (IPN) si přečetl interview s Maciejem Koniecznym, poslancem z levicové strany Razem, a měl potřebu ho okomentovat takto:

"V roce 1973 v Chile by členové strany Razem byli odvezeni vrtulníky nad oceán a osvobozeni, třicet kilometrů od břehu."

Maciej Konieczny napsal stížnost jeho nadřízeným, ale podle IPN neexistuje žádný problém, protože  Muszyński navrhoval politické vyvraždění levicových politiků nikoliv v zaměstnání, ale ve svém volném čase.

Je charakteristické, že takoví lidé pracují pro tento polský ÚSTR - dr. Muszyński nemá skoro žádné akademické publikace, většinou je znám svými knížkami pro děti, v nichž šíří radikálně pravicový názor na historii. A strana Právo a spravedlnost má podivné vztahy k radikální pravici. V které jiné zemi by během zahájení prezidentské kampaně byl prezident doprovázen neonacistickým aktivistou, známým tím, že zapálil figuru opozičního politika  (prokuratura to neshledala trestným činem - překvapení?) a podporou Mariana Kotleby,  předáka slovenské neonacistické strany.

Ale skončeme pozitivně. V Polsku se dějí také některé dobré věci. První dobrou zprávou je, že soud nařídil dvěma kuriím, které chránily pedofilního kněze tím, že ho přesunuly z jedné kurie do druhé, aby své oběti vyplatily 300 000 zlotých odškodného. Je to další příklad toho, že soudy už nehodlají tolerovat pedofilii v katolické církvi (alespoň dokud je strana Právo a spravedlnost kompletně neovládne).

Druhou dobrou zprávou je, že se konečně ruší výstavba nové uhelné elektrárny v Ostrołęka. Měla to být poslední postavená uhelná elektrárna v Evropě, ale ten plán byl zrušen už v roce 2012, kdy investoři zjistili, že výstavba nové uhelné elektrárny nedává ekonomický  smysl. Strana Právo a spravedlnost se snažila plán výstavby vzkřísit, navzdory ostrým protestům ekologických organizací. Ale i s vládní podporou nenašel tento projekt investory. A tak je to správně!

A nakonec, ale v neposlední řadě, musím informovat, že my Poláci jsme se opět stali terčem závisti od Francouzů a Němců. Alespoň to řekl ministr infrastruktury při otevírání sedmikilometrového obchvatu kolem Sanoku.

Rozhodl jsem se toto tvrzení ověřit. Opatřil jsem všechna dosažitelná data a umístil je v tabulce:




Opravdu mají důvod nám závidět!!




        -

0
Vytisknout
12350

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2020