31234

Petr Pavel líčí masové izraelské útoky na civilisty jako "humanitární pomoc"

16. 1. 2024

čas čtení < 1 minuta

Jak říkal Izrael v Haagu, dávají si obrovský pozor, aby nezasahovali civilní obytné oblasti...



 22206

Tento lékař provádí amputaci nohy své dcery doma na jídelním stole, Petr Pavel se odjel bratřit s lidmi, kteří tyto hrůzy způsobují

16. 1. 2024

čas čtení < 1 minuta

Tento lékař provádí amputaci nohy své šestnáctileté dcery bez chirurgie, na jídelním stole ve svém domě obklopeném tanky, jen několik minut od nemocnice Al Šifa v Gaze.


Petr Pavel odejel do Izraele se bratřit s lidmi, kteří tyto hrůzy způsobují. 



 17127

Výzva k novele zákona o zbraních

16. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Vážené poslankyně a poslanci, vážené senátorky a senátoři, vážené novinářky a novináři,

zanedlouho bude v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR projednán ve třetím čtení návrh novely zákona o zbraních, shodou okolností krátce po tragédii, ke které došlo 21. prosince 2023 na filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Dovolujeme si obrátit se na vás s prosbou, abyste pomohli prosadit účinnější úpravu zákona o zbraních, která by mohla výrazněji omezit riziko podobných útoků v budoucnu. Novela v podobě, v níž byla projednávána ještě před tragédií, takovým rizikům nepředchází. Je třeba přijmout radikálnější regulaci, která znemožní, aby pouhé splnění formálních podmínek umožňovalo nákup nesmírně přesné a účinné samonabíjecí pušky, která je oblíbenou zbraní masových vrahů v USA. Kdyby vrah tuto zbraň ve stejný den použil na Staroměstském náměstí, Václavském náměstí v Praze nebo v pražském metru, mohlo být usmrcených lidí mnohem více.

 22142

"Žádné jídlo, žádná voda": humanitární pracovníci se domnívají, že v částech Gazy panuje hladomor

16. 1. 2024

čas čtení 7 minut

- Agentury OSN vydaly společnou výzvu k zajištění přístupových cest do Gazy, kde izraelská válka s Hamásem poškodila rozsáhlá území

Pracovníci humanitárních organizací v Gaze se domnívají, že na tomto území již panuje hladomor: rodiče obětují zbytky jídla pro své děti, jedno jablko stojí 8 dolarů a palivo na vaření je téměř nemožné sehnat

Agentury OSN uvedly, že Gaza naléhavě potřebuje další humanitární pomoc. Palestinské úřady oznámily, že počet mrtvých na tomto území během izraelské ofenzívy tam vzrostl na více než 24 000.

Světový potravinový program, Unicef a Světová zdravotnická organizace ve společném prohlášení uvedly, že je třeba otevřít nové vstupní cesty do Gazy, každý den vpustit více nákladních automobilů a umožnit pracovníkům humanitárních organizací a těm, kteří hledají pomoc, bezpečný pohyb.

Agentury OSN neobvinily přímo Izrael, ale uvedly, že dodávkám pomoci brání příliš málo otevřených hraničních přechodů z Izraele, pomalý proces prověřování nákladních vozidel a zboží směřujících do Gazy a pokračující boje.

Válka Izraele proti Hamásu v Gaze  edla k rozsáhlým škodám na rozsáhlých částech území a k vysídlení většiny z 2,3 milionu obyvatel Gazy. Mnozí byli nuceni se stěhovat pětkrát, šestkrát nebo sedmkrát a při hledání bezpečí přišli o většinu svého majetku a peněz.

V Rafáhu a Chán Júnisu na jihu Gazy pokrývají stany a provizorní obydlí téměř veškerou dostupnou půdu, několik rodin se tísní v bytech, v přístřešcích OSN ve školách nebo spí na podlahách nemocnic.

"Není tu žádné jídlo, žádná voda, žádné topení. Umíráme zimou," řekl Mohammad Kahil, který byl vysídlen ze severu Gazy do Rafáhu.

 22203

Gaza: Situace stále zoufalejší

16. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Foto: Izraelci postřelený muž. Když ho dostihnou izraelští vojáci, kopou do něho


Moderátor, Channel 4 News, pondělí 15. ledna 2024, 19 hodin: Hamás zveřejnil video, na kterém jsou podle něj vidět těla dvou izraelských rukojmích, kteří byli prý zabiti při izraelských úderech. Toto video přichází po včerejším videu, na kterém byli stejní rukojmí zachyceni živí se vzkazem, že jejich osud bude odhalen dnes. Izraelská vláda obvinila Hamás z psychického týrání. Následovalo dalších 24 hodin izraelského bombardování v celém pásmu Gazy, kde je situace stále zoufalejší. Zde je náš zahraniční zpravodaj Sekunder Kermani.

 

Reportér: Dav lidí se táhne, kam až dohlédnete. Zoufale se snaží najít nějaké jídlo. Scéna naprostého zoufalství na pláži ve městě Gaza, lidé se shlukují kolem hrstky nákladních aut, pytlů s moukou. Dokázali jsme  si představit, že Gaza bude někdy vypadat takhle? Říká novinář, který to natáčí.

Útoky Húsiů pokračují, americká nákladní loď byla zasažena navzdory angloamerickým úderům na Jemen

16. 1. 2024

čas čtení 5 minut

 
Plavidlo Gibraltar Eagle nebylo při útoku, který vyvolává určité pochybnosti o účinnosti akce Spojeného království a USA, vážně poškozeno


Íránem podporovaná milice Húsiů pokračuje v útocích na obchodní lodní dopravu a navzdory vlně úderů USA a Spojeného království na Jemen zasáhla balistickou raketou kontejnerovou loď vlastněnou Američany.

Útok na kontejnerovou loď Gibraltar Eagle plující pod vlajkou Marshallových ostrovů představoval rozšíření válečného prostoru mimo Rudé moře do Adenského zálivu. Úder zasáhl nákladní prostor lodi, a přestože se předpokládá, že nezpůsobil žádné větší škody, přispěje k obavám, že údery USA a Spojeného království na húsijské cíle v Jemenu nesnížily schopnost militantní skupiny ohrožovat obchodní lodní dopravu.

Mám děs z toho, jak se chovají Izraelci. Ohrožuje to jejich existenci

16. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Dobrý den, pane Čulík. Moc děkuji za Vaše BL, píše Jan Šinogl.

A hlavně nyní v této hrozné době. Nemohu však reagovat na některé diskutéry. Nemám na to ani Vám přispět na vydávání, neboť se již nějaký čas boxuji s našim režimem, abych jako uznaný účastník třetího odboje dostal průměrnou výši důchodu.

A hlavně je od Vás vynikající, že stále informujete o věcech z různých stran.

Jen pro informaci:strýc mé mámy Antonín Kalina. Má místo v pomníku Jad Vašem, neboť zachránil na konci druhé světové  války asi 900 židovských chlapců (dětí). Osobně jsem ho dobře znal, musí se obracet v hrobě. 

Představa, že potomci těchto chlapců, mezi nimiž byl např Imre Kestresch,nebo Eli Wiesel, třeba slouží v izraelské armádě, která se chová,  jak se chová v Gaze, ale i jinde,  je děsná.

31234

Na návštěvu nacistického vedení koncentráku v Osvětimi by Petr Pavel taky jel a taky by se s ním bratřil?

15. 1. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Izraelský prezident Jicchak Herzog se vyjádřil: "Je to celý tamější národ [tj, všichni Palestinci], který je za to [útok Hamásu ze 7. října] zodpovědný". To je schvalování válečného zločinu kolektivní viny.

Petr Pavel by se také jel bratřit s vedením nacistického koncentračního tábora v Osvětimi, spolu s kohortou českých "podnikatelů", kteří by s nacisty uzavřeli výhodné pracovní dohody? (Koncentráky poskytují levnou pracovní sílu!)

Pozor, mlčení o válečných zločinech znamená  spoluvinu.



Lidskoprávní organizace Human Rights Watch v pondělí píše
:

Konflikt v Gaze vstoupil do svého stého dne. Opakovaně upozorňujeme na to, že je využíváno hladovění jako zbraně, že některé izraelské příkazy  k evakuaci jsou nesmyslné, upozorňujeme i na obvinění z genocidy v Haagu a na mnoho dalšího. Naše hlavní poselství všem stranám a světu: zvěrstva neospravedlňují zvěrstva.

Česko: Vytunelovaná demokracie aneb “Potáčovi kluci” dnes řídí vše podstatné

15. 1. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

Největší problém je unesený stát českou oligarchií

Časopis Forbes na začátku října 2023 zveřejnil žebříček sta nejbohatších Čechů za rok 2023. Největší nárůst zisku oproti loňskému roku zaznamenal Daniel Křetínský, majitel EPH, která ovládá elektrárny a doly po celé Evropě, a poté Pavel Tykač. Oběma jen za poslední rok vzrostla hodnota jmění o více než 90 miliard korun. Tak se právě miliardáři jako Tykač nebo Křetínský stali vítězi energetické krize na úkor všech občanů.

 20705

Trump v Iowě výrazně zvítězil

16. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Trump  je o krok blíže k volebnímu soupeření s Joem Bidenem,  Ron DeSantis předstihl Nikki Haleyovou


Donald Trump drtivě zvítězil v prvním volebním klání v USA v roce 2024, v Iowě snadno porazil ostatní kandidáty republikánů.

Souboj o druhé místo trval déle než volba Trumpa, který měl obrovskou podporu,  a Ron DeSantis v něm nečekaně porazil Nikki Haleyovou.

Po sečtení odhadem 99 % hlasů měl Trump 51 %, DeSantis 21,2 % a Haleyová 19,1 %. Bývalý prezident tak překonal dosavadní rekordní náskok vítězství v konkurenčním republikánském prezidentském souboji v tomto státě, který činil 12 procentních bodů.

Prosíme, přispějte finančně na vydávání Britských listů

14. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta

Tento měsíc máme na účtu zatím pouhých 13 000 Kč, z toho nezaplatíme nic. Apelujeme na čtenáře, aby přispěli na vydávání Britských listů.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 19611

Ukrajina sestřelila dva ruské letouny. Byl to pro Kreml katastrofální den

16. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Není jasné, jak se Ukrajině podařilo sestřelit velitelská letadla letící nad Azovským mořem


Ukrajinská armáda sestřelila dvě ruská velitelská letadla v jednom z nejkatastrofálnějších dnů pro letectvo Kremlu od začátku plnohodnotné invaze Vladimira Putina.

Valerij Zalužnyj, vrchní velitel ukrajinských vzdušných sil, uvedl, že jeho letectvo zničilo letoun A-50 pro dálkovou radarovou detekci a letoun Il-22 s řídicím střediskem. Oba letouny letěly v neděli nad Azovským mořem, když byly ve 21:10 místního času zasaženy.

 22079

Ruská agrese na Ukrajině: Po útoku ukrajinského dronu vyhlásily úřady v ruské Voroněži výjimečný stav

16. 1. 2024

čas čtení 7 minut

 

V ruské Voroněži, která leží 250 km za hranicemi s Ukrajinou, byl ve městě nedaleko ruské letecké základny vyhlášen výjimečný stav


Starosta jihoruského města Voroněž vyhlásil v úterý výjimečný stav poté, co podle úředníků došlo k útoku ukrajinským dronem, uvedla tisková agentura Reuters.

Rusko má poblíž města Voroněž leteckou základnu, kde je podle ruských médií umístěno několik stíhacích bombardovacích letounů Suchoj Su-34. Rusko je používá k bombardování Ukrajiny.

Ruská zpravodajská agentura Šot uvedla, že v blízkosti letecké základny bylo slyšet nejméně 15 výbuchů a nedaleko na obytný dům dopadly trosky některých dronů.

Lidé z nejméně jednoho bytového domu byli evakuováni do nedaleké školy poté, co trosky dronu způsobily požár a vyrazily okna, uvedl ruský starosta Vadim Kstenin.

Podle něj byla rozbita i okna v dalších budovách. "Zavedený výjimečný stav ve městě ... umožní rychlou realizaci opatření k jejich nahrazení."

Gubernátor regionu Alexandr Gusev uvedl, že při pádu trosek dronu na její obytný dům byla zraněna dívka.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že nad Voroněžskou oblastí, která hraničí s Ukrajinou, zničilo v noci pět dronů a tři další zachytilo. Město Voroněž je správním střediskem oblasti. Ministerstvo rovněž uvedlo, že zachytilo čtyři drony v nedaleké ruské Bělgorodské oblasti.

Voroněž, město s více než milionem obyvatel, leží 250 km od hranic s Ukrajinou. Ukrajina se k události bezprostředně nevyjádřila.

 22205

Americké listy (úryvky z nejlepších článků ze Spojených států) - Ukrajinské drony s umělou inteligencí jsou pro Rusko smrtící

16. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 
Článek z webu The Daily Beast ukazuje, jak by samoučící se zaměřovací algoritmy, instalované do hbitých kvadrokoptér, mohly vyřešit vážný problém, který trápí ukrajinské operace s drony . "Izraelské využívání umělé inteligence, která pomáhá jeho silám vybírat cíle pro letecké údery, znepokojuje skeptiky a obhájce lidských práv v oblasti umělé inteligence neboli AI. Tato umělá inteligence je tak chytrá, jak chytří jsou lidé, kteří ji vycvičili - a tito lidé jsou náchylní k tomu, aby shazovali bomby na špatná místa, varovali odborníci. Z toho všeho vyplývá, že izraelské nálety pomocí umělé inteligence představují riziko dalšího ohrožení civilistů v Gaze," uvádí se v článku Davida Axe.

 22066

Mír a spravedlnost po roce

16. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

I.

Od naší výzvy uplynul již celý rok. Podpořilo ji svým podpisem téměř 20 tisíc lidí. K ničemu z toho, co jsme požadovali, však nedošlo. Z války na Ukrajině se stal zamrzlý konflikt, v němž se obě bojující strany přetahují o jednotlivé vesnice, umírají další lidé, země je dál ničena, bují korupce a ohlašovaná a dnes již ukončená ukrajinská ofenziva žádný průlom nepřinesla, přičemž žádná další není na dohled.

 22066

Zmatená výzva za Mír a spravedlnost

16. 1. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Pánové Hořejší, Stropnický a Kavan po roce obnovují svou výzvu Za mír a spravedlnost, kterou původně vydali tzv. "proti válce na Ukrajině".

Uznejme, že jsou pánové motivováni chvályhodnou snahou postavit se proti zabíjení. Bohužel je jejich argumentace nebezpečná a zmatená, A to nejsem žádný válkychtivec.

Zabíjení na Ukrajině i v Gaze je šokující. Bohužel  jsou to dva naprosto nesrovnatelné případy násilí.

V Ukrajině jsou ruským bombardováním a ruskými raketami zabíjeny děti a nevinní civilisté, protože se ruský režim Vladimíra Putina svévolně a kriminálně rozhodl okupovat zcela samostatnou, cizí zemi, jíž před lety garantovalo Rusko nezávislost, poté, co se Ukrajina dobrovolně vzdala jaderných zbraní.

Naprosto trestuhodně, krátkozrace a hloupě Západ Ukrajinu zrazuje a neposkytuje ji efektivní obranné prostředky, jimiž by ruské agresi mohla zabránit. Povšimněte si prosím, že Ukrajina neválčí na ruském území. Snaží se pouze hájit a zabezpečit území vlastní.

Naivní představa pánů Hořejšího, Kavana a Stropnického, že by měla Ukrajina s Putinem vyjednávat, je nepoužitelná. Putin nikdy nedodržel žádnou dohodu. Nelze s ním vyjednávat. Na ukrajinské území nemá Rusko žádný nárok. Putin je zločinec a musí být postaven před soud. Pánové Hořejší, Kavan a Stropnický by také vyjednávali s Hitlerem? Třeba o koncentráku v Osvětimi? Že by tam nacisti mohli zabít méně židů? Třeba jen půl milionu?

Není jiné možnosti, než aby Západ řádně, rychle a efektivně vyzbrojil Ukrajinu, aby byla schopna znovu dobýt a zabezpečit své vlastní území a plně se chránit před teroristickými útoky raketami a drony.



 19850

Zdroje jsou, peníze se najdou

15. 1. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Pozn. red.: Má Česká televize normalizovat a legitimizovat extremisty tím, že je zve do diskusních pořadů? A měl do takové diskuse Rakušan vůbec jít? 

V nedělních Otázkách V. Moravce byl ministr vnitra Rakušan vystaven kritice, pokud jde o policejní zásah proti vrahovi v budově filozofické fakulty v Praze, dvou tzv. expertů na bezpečnost z podivných krajin politického spektra. Konkrétně jde pana Šlachtu (Přísaha) a pana Pecinu (SPD).

Šlachta rozjel silný útok na pozici policejního prezidenta, Pecina byl mnohem umírněnější a občas řekl něco, co pan ministr musel odsouhlasit. Konkrétně problém s tím, že hasiči nemají stále, navzdory mnoho let trvajícím slibům, balistickou ochranu.

31815

Divadlo – místo k uzdravení

16. 1. 2024 / Ivan Větvička

čas čtení 8 minut

Foto Ivan Větvička

Popis k fotografii

Dionýsovo divadlo na jižním svahu Akropole v Athénách z 6. století před naším letopočtem. (Foto Ivan Větvička, 2011)

Tady to začalo,“ jedná se o první antické kamenné divadlo na světě. Po rekonstrukci, která proběhla ve 4. století př. n. l., zde mohlo sedět až 17 000 lidí.

Cypřiše v pozadí za hledištěm vyrůstají z rozvalin Asklépionu, který stál v bezprostředním sousedství divadla, v místě, kde vyvěral údajně zázračný pramen. Zdravotní péče tedy byla pod Akropolí komplexní – příchozí mohli v Asklépionu vyléčit tělo a v divadle mysl. Divadlo stojí v blízkosti Asklépiova chrámu nejenom v Athénách, ale i v Pergamu, kde divadlo působí jako architektonický doplněk Asklépiova okrsku. Naopak v Athénách to vypadá, jako by Asklépion byl spíše zázemím divadla.

Ve skále za posledními řadami hlediště (mimo záběr) je patrný vstup do jeskyně, která byla od roku 320 př. n. l. součástí Dionýsova chrámu a křesťané ji později přeměněnili na svéráznou mariánskou kapli. (Jedná se o objekt s velmi netradičním rozvržením vnitřního prostoru, který je přístupný jednou do roka, v den nanebevzetí 15. srpna.) Pannu Marii v jeskyni či „ve skále“ křesťané dodnes prosí o uzdravení v Lurdech i na jiných, méně slavných místech. Athénské divadlo a jeho okolí si tedy dodnes uchovává zbytky své „léčivé aury“.

* * *

Ve starověkých řeckých a římských městech byla věnována mimořádná pozornost divadlu. S nadsázkou lze říci, že v každé větší díře (pardon – regionálním centru) stálo divadlo a obvykle se jedná o perlu místní architektury. Proč i římské provincie, které odváděly enormní procento příjmů do metropole a na vlastní rozvoj jim mnoho peněz nezbývalo, na divadlech nešetřily? Kromě toho, že se jednalo o centra kulturního a společenského dění, která se nepotýkala s multimediální konkurencí jako dnes, existuje jedna překvapivá odpověď: Sledování antických dramat pomáhá válečným veteránům zpracovat zážitky z bojů a pomůže i civilistům, které život vystavil extrémní situaci. Antická divadla byla tedy kromě jiného místem skupinové léčby posttraumatického syndromu (PTSD). A budovy, kde se léčí, na první pohled poznáme podle honosnější architektury. (Toho se ve skromném měřítku snažili držet i naši komunisté, a to i při výstavbě méně významných poliklinik.)

 22194

Jungvirtovy vázy

16. 1. 2024 / Soňa Svobodová

čas čtení 9 minut



Vázy, vázy a zase vázy. Bez nich si svou tvorbu nedovede představit jeden z nejznámějších a světově nejuznávanějších českých sklářských výtvarníků, designerů a malířů skla, který se kromě tvorby uměleckých objektů a instalací věnuje právě vázám. Vytváří je v omezených a naprosto jedinečných sériích.

Tu zcela první pod svou vlastní značkou František Jungvirt, vytvořil v roce 2019. Nazval ji Garden Basic. Od té doby tuto základní řadu rozšířil o Garden Rainbow, Garden Spring, Garden Midnight. A v letošním roce k ní přidal ještě limitovanou edici dvaceti váz s názvem Misty Garden.

Pane Jungvirte, vzpomenete si ještě někdy na svou úplně první vázu, kterou jste vyrobil před vznikem vašich originálních sérií?

 22184

V případě izraelských útoků v Gaze česká média lžou jak někdejší komunistická propaganda

15. 1. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut

Česká média a čeští politikové jsou v postoji vůči izraelskému vraždění v Gaze světově naprostou výjimkou. Česká média lidem neposkytují v této věci férové a objektivní informace. Je to nebezpečné a je to na pováženou, protože to nutně vede k otázce, v jakých jiných závažných tématech česká média veřejnosti lžou?

Svět se k tomuto tématu staví naprosto jinak. Zde je šestiminutová ukázka z rozhovoru moderátora britských veřejnoprávních Channel 4 News Krishnana Guru-Murthyho s Eylonem Levym, mluvčím Netanjahuovy izraelské vlády.

Co této ukázce v rozhovoru předcházelo a co následovalo? (V závěru tohoto textu máte odkaz na celý téměř dvacetiminutový rozhovor.) V úvodu rozhovoru Levy vůbec odmítl uvažovat o tom, že by Izrael byl nucen přijmout případný záporný rozsudek světového soudu v Haagu.

V šestiminutové ukázce z rozhovoru zde přeložené do češtiny se Levy hájí manipulativními, propagandistickými argumenty. Argumentuje hrůzností masakru Hamásu ze 7. října. Jenže jak na to poukázali mnozí, včetně Kennetha Rothe, bývalého ředitele lidskoprávní organizace Human Rights Watch, brutálnost původního masakru Hamásu je irelevantním argumentem pro způsob, jímž pak Izrael provádí svou odvetu. Brutálnost původního masakru Hamásu nedává právo Izraeli chovat se také brutálně.

Levy také tvrdí, že Jihoafrická republika zastává postoj Hamásu. Není to pravda, ta se výslovně od Hamásu distancovala. Jak na to poukazuje Kenneth Roth, zločiny Hamásu by měl řešit Mezinárodní trestní soud, ovšem, Izrael ho neuznává, z obavy, že by i jeho činitelé jím byli trestně stíháni.

V závěrečné části rozhovoru Levy argumentuje, že Izreal poslal Palestincům miliony zpráv nařizujících jim, aby se evakuovali. Krishnan Guru-Murthy právem poukazuje na to, že ovšem Izraelci pak brutálně bombardovali a bombardují i tyto takzvané "zóny bezpečí". Levy také pokrytecky tvrdí, že válka Izraele není proti Palestincům a že jsou ochotni po válce s Palestinci žít, ovšem v závěrečné části rozhovoru odmítá přijmout dvojstátní řešení, takže jsou to jen řeči.

(Všimněte si, mimochodem, i toho, že Levy se snaží manipulovat britského moderátora tím, že ho neustále oslovuje křestním jménem.)

Tento způsob vedení rozhovoru je velmi záslužný. Ne jako v českých médiích:


Český překlad:

 22188

Holt to není Česká televize. Jak reaguje BBC na izraelského vládního mluvčího

15. 1. 2024

čas čtení 6 minut

S izraelským vládním mluvčí mnozí často zacházejí v rukavičkách. Victoria Derbyshire z BBC News taková není. Kdykoliv se Levy snaží blábolit na autopilotu, ona ho opakovaně fackou vrátí zpět na zem:
Levy: Je otřesné, že se Jihoafrická republika rozhodla hrát si na ďáblova advokáta a sloužit jako právní ruka - 

Moderátorka televize BBC: Jestli mohu, pane Levy, tak vás u toho zastavím, protože téměř na každý bod, který vám položím, na každou otázku, kterou vám položím, reagujete odpovědí, která s danou otázkou vůbec nesouvisí.

Teenageři s více sourozenci mají horší duševní zdraví, naznačuje studie

16. 1. 2024

čas čtení 3 minuty


Studie dětí v USA a Číně zjistila, že větší mentální problémy mají sourozenci, kteří jsou věkově blízko sebe

 
Vědci zjistili, že děti, které nadávajína své sourozence, mohou mít dobrý důvod ke stížnostem: čím více sourozenců dospívající mají, tím více to zasahuje jejich duševní pohodu.

Studie provedená u středoškoláků v USA a Číně zjistila, že ti z početnějších rodin mají o něco horší duševní zdraví než ti z rodin menších. Největší dopad byl zaznamenán v rodinách s více dětmi narozenými s odstupem kratším než jeden rok.

 22192

Krize na Blízkém východě: Američané sestřelili raketu vypálenou Húsii na torpédoborec USS Laboon

15. 1. 2024

čas čtení 10 minut

Foto: Trosky  domu rodiny Abu Aweidah, zničeného při izraelském náletu v Rafáhu na jihu Gazy. Na zdi je napsáno: "Děti, které jsou  pod troskami: Oman, Abdullah a Massa.

- Od 7. října bylo při izraelských úderech v Gaze zabito celkem 24 100 Palestinců a 60 834 jich bylo zraněno, uvedlo v pondělním prohlášení ministerstvo zdravotnictví Gazy.

Uvedlo, že za posledních 24 hodin bylo zabito 132 Palestinců a 252 jich bylo zraněno.

- V neděli byl v pásmu Gazy při útoku, z něhož televizní kanál obvinil izraelskou armádu, zabit videožurnalista káhirského televizního kanálu Al Ghad.


V příspěvku na Twitteru stanice uvedla, že "s těžkým srdcem" oznamuje, že Yazan al-Zwaidi byl "zavražděn izraelskou palbou", informuje agentura France-Presse.

Kromě Zwaidiho bylo podle Výboru na ochranu novinářů od začátku války mezi Izraelem a Gazou 7. října zabito nejméně 82 dalších novinářů a pracovníků médií - v naprosté většině Palestinců.

Organizace spojených národů minulý týden uvedla, že je "velmi znepokojena vysokým počtem mrtvých pracovníků médií".

Mezinárodní trestní soud uvedl, že vyšetřuje možné zločiny proti novinářům během války.

- Nastal "správný čas" na omezení izraelské ofenzívy, říkají USA

 22187

Půjdeme cestou plodného kreativismu© nebo impotentního konzumismu©?

15. 1. 2024 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 8 minut

Má-li nějaká společnost dlouhodobě prosperovat, měla by být přiměřeně tvůrčí. Čím více tvůrčí bude, tím má větší šance. Nemyslím jen šikovné projektanty, básníky, malíře, sochaře, skladatele, humoristy... to je samo s sebou. 

Hlavně jde o tvůrčí přístup prodchnutý celou společností – v domácnostech, ve školách už od školek. Tvořiví lidé nazírají na svět jinak a tlačí ho většinou jiným směrem než gruntovní konzumenti. 

Mám několik dekád zkušeností z práce s řemeslníky na trzích.

 22186

Jedinečná jako uklízečka i královna

15. 1. 2024 / Pavlína Antošová

čas čtení 5 minut

 
Blížící se odchody jistých osobností si postupně a jen velmi neochotně připouštíme, takže nás pak stejně zasáhnou. Bezpočetná setkání s hereckým uměním Jany Hlaváčové se rovnají okamžikům čiré radosti nebo hlubokého mrazení – a ten pocit se vždy dostavuje s obrovskou intenzitou.

 22190

Bývalý šéf izraelských bezpečnostních služeb: Izrael by měl vyjednávat s uvězněným vůdcem intifády

15. 1. 2024

čas čtení 7 minut


Izrael nebude mít bezpečnost, dokud Palestinci nebudou mít vlastní stát, říká Ami Ayalon


Bývalý velitel domácí izraaelské bezpečnostní složky Šin Bet prohlásil, že Izrael nebude mít bezpečnost, dokud Palestinci nebudou mít vlastní stát, a izraelské úřady by měly propustit Marwana Barghútího, vězněného vůdce druhé intifády, a postavit se do čela vyjednávání o palestinském státu.

Ami Ayalon, admirál ve výslužbě, který také velel izraelskému námořnictvu a byl zraněn v bitvě a vyznamenán za své služby, rovněž uvedl, že zničení Hamásu není reálným vojenským cílem a současná operace v Gaze představuje riziko upevnění podpory této organizace.

"My, Izraelci, budeme mít bezpečí pouze tehdy, když oni, Palestinci, budou mít naději. To je ta rovnice," řekl. "Když to řeknu vojenským jazykem: Nikdy nikoho neodradíte, člověka nebo skupinu, pokud věří, že nemá co ztratit."

 22189

Konec slušného tisku? V Británii je vážně ohrožen jediný levicovější "lidový" deník

15. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Alison Phillips v souvislosti s finančními škrty "končí jako šéfredaktorka deníku Daily Mirror" 

'Všeobecně oblíbená' 53letá šéfredaktorka, která vedla noviny od roku 2018, údajně přijala dobrovolnou výpověď.

Alison Phillipsová na konci měsíce opustí funkci šéfredaktorky deníku Daily Mirror v souvislosti s masivními škrty v pracovních místech a rozpočtu celé mateřské společnosti tohoto bulvárního listu.

Třiapadesátiletá Phillipsová přijala dobrovolnou výpověď v době, kdy společnost Reach, která vlastní Mirror, Express a desítky místních novin, prosazuje největší roční redukci  pracovních míst v britském novinovém průmyslu za poslední desetiletí.

Pět lidí zemřelo při pokusu přeplout kanál La Manche do Anglie v mrazivých teplotách

15. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

 
Oběti patřily ke skupině asi 70 lidí, kteří se v neděli v ranních hodinách pokoušeli nalodit na plavidla u francouzského přímořského letoviska Wimereux.

Pět lidí zemřelo a šestý je v kritickém stavu poté, co se v ledových vodách dostali do potíží při pokusu dostat se ze severní Francie do Spojeného království, uvedl francouzský námořní úřad.

Čtyři lidé byli nalezeni mrtví v neděli brzy ráno, tělo páté oběti našel kolem deváté hodiny ráno chodec.

Celkem bylo přes noc zachráněno 72 lidí, přičemž 20 z nich trpělo pokročilým podchlazením, včetně dvou malých dětí a jedné těhotné ženy, které byly převezeny na urgentní příjem do Boulogne.

List La Voix Du Nord uvedl, že mezi zachráněnými utonulými bylo i jednoměsíční dítě.

 22185

Americké listy (úryvky z nejlepších článků ze Spojených států) - The New Yorker o Netanjahuovi

15. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 25 minut

„Jen zřídka vidí Izraelci v televizi to, co vidí ostatní svět: mrtvoly palestinských dětí zabalené do prostěradel u hromadného hrobu; rozšířený hlad a nemoci; školy a domy, obytné domy a mešity, proměněné v trosky; lidi prchající z jednoho místa na druhé, pěšky, na oslích povozech, tři na kole, neustále s vědomím, že před smrtelným nebezpečím neexistuje žádné skutečné útočiště."

Prestižní týdeník The New Yorker, který je kromě unikátních komiksů Normana Rockwella známý svými literárními a "dlouhými" články, zveřejnil rozsáhlý text o izraelském autokratickém vůdci Benjaminu Netanjahuovi. Začíná pojednáním o dětství tohoto ultrakonzervativního populisty a jeho stopách na jeho chování: "Být ostražitý, žít bez iluzí o všudypřítomné hrozbě zničení, to byla hlavní hodnota v ulici Haportzim č. 4, kdysi jeruzalémské adrese Netanjahuovy rodiny. Tato ostražitost měla prastaré kořeny. V pesachové hagadě připomíná pasáž začínající 'Vehi Sheamda' všem u sederového stolu, že v každé generaci 'povstane nepřítel, aby zničil' židovský národ."

 22183

Sopečná erupce na Islandu ničí evakuované domy

14. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Islandské město zasáhla láva z erupce sopky a zapálila domy


 V noci na neděli zesílila seismická aktivita poblíž Grindavíku, jde o pátou erupci na poloostrově Reykjanes za poslední dva roky.
 
Necelý měsíc po další erupci v oblasti vybuchla poblíž rybářského města Grindavík na jihozápadě Islandu sopka a vychrlila fontány roztavené horniny, které se dostaly až na okraj města.

 22182

Izrael bombarduje nejprve civilisty, a pak záchranáře, kteří zraněným přijedou na pomoc

14. 1. 2024

čas čtení < 1 minuta

Izraelské okupační síly bombardují záchranářské zdravotníky, kteří hledají raněné už v předtím Izraelem vybombardované budově v Chan Junisu:

Palestinec se loučí se svými mrtvými vnoučaty:



Migranti v Petrohradě bojující proti mobilizaci do armády, podpálili obrovský sklad ruské verze Amazonu

14. 1. 2024

čas čtení < 1 minuta


O 27 hodin pozdějí sklad stále ještě hoří:



 20116

Netanjahu: Rozhodnutí světového soudu budeme ignorovat

14. 1. 2024

čas čtení 7 minut

- Šéf agentury OSN pro uprchlíky varuje: "Hodiny rychle tikají směrem k hladomoru" v Gaze

Šéf agentury OSN pro palestinské uprchlíky prohlásil, že hodiny v Gaze "rychle tikají směrem k hladomoru", izraelská válka na tomto území v neděli vstoupila do svého 100. dne.

Aniž by přímo obvinil Izrael nebo Hamás z toho, co označil za "katastrofu způsobenou člověkem", Philippe Lazzarini, šéf UNRWA, v prohlášení ze sobotního pozdního večera uvedl, že krize byla "umocněna dehumanizujícím jazykem a používáním potravin, vody a paliva jako válečných nástrojů".
 
Izrael po smrtícím útoku Hamásu ze 7. října uzavřel dodávky vody a zablokoval většinu potravin, pohonných hmot a lékařské pomoci na tomto území.

Současně zahájil bezprecedentní bombardování a pozemní útok, který dosud zabil asi 24 000 Palestinců a další desetitisíce zranil, většinou ženy a děti. Předpokládá se, že další tisíce Palestinců jsou pohřbeny pod troskami vybombardovaných budov.

"Obrovská smrt, destrukce, vysídlení, hlad, ztráty a zármutek posledních 100 dní poskvrňují naše společné lidství," řekl Lazzarini. Lidé nyní podle něj žijí v "nelidských podmínkách" a šíří se nemoci, protože obyvatelé Gazy "prožívají neobyvatelné". Pokračoval:

    Obzvlášť srdcervoucí je osud dětí v Gaze. Celá generace dětí je traumatizována a bude trvat roky, než se uzdraví. Tisíce lidí byly zabity, zmrzačeny a osiřely. Statisíce lidí jsou zbaveny vzdělání. Jejich budoucnost je ohrožena, což má dalekosáhlé a dlouhodobé následky.

- Izraelský premiér na televizní tiskové konferenci prohlásil, že je "možné a nutné pokračovat až do vítězství", několik dní poté, co Jihoafrická republika zahájila v Haagu řízení proti Izraeli ve věci genocidy

- Netanjahu naznačuje, že Izrael bude ignorovat soudní příkaz nařizující příměří v Gaze

Izrael bude pokračovat ve válce proti Hamásu až do vítězství a nenechá se zastavit nikým,
včetně světového soudu, prohlásil premiér Benjamin Netanjahu ve svém sobotním vzdorovitém projevu v době, kdy se boje v Gaze přiblížily k hranici 100 dnů.

Netanjahu promluvil poté, co mezinárodní soudní dvůr v Haagu uspořádal dvoudenní slyšení ohledně obvinění Jihoafrické republiky, že Izrael páchá genocidu na Palestincích, což Izrael odmítl jako pomlouvačné a pokrytecké, uvedla agentura Associated Press.

Jihoafrická republika požádala soud, aby v předběžném kroku nařídil Izraeli zastavit prudkou leteckou a pozemní ofenzívu.

"Nikdo nás nezastaví, ani Haag, ani osa zla, ani nikdo jiný," řekl Netanjahu v sobotu večer v televizním projevu s odkazem na Írán a jeho spojenecké milice.

Očekává se, že případ před světovým soudem bude trvat roky, ale rozhodnutí o prozatímních krocích by mohlo padnout během několika týdnů. Rozhodnutí soudu jsou závazná, ale obtížně vymahatelná. Netanjahu dal jasně najevo, že Izrael bude příkazy k zastavení bojů ignorovat, což může prohloubit jeho izolaci.

Izrael je pod rostoucím mezinárodním tlakem, aby ukončil válku, která v Gaze zabila více než 23 000 Palestinců a vedla k rozsáhlému utrpení v obléhané enklávě, ale dosud byl zaštítěn diplomatickou a vojenskou podporou USA.

- Statisíce lidí po celém světě v sobotu demonstrovaly za příměří v Gaze. Jen v Londýně se demonstrace účastnilo více než 100 000 osob:



Ahmed Bayram, mediální a komunikační poradce Norské rady pro uprchlíky (NRC), která v Gaze působí již 16 let, hovořil pro Al-Džazíru.

Řekl: "Zažili ztrátu, zármutek, vysídlení a samozřejmě strach. Jejich děti se už 100 dní nemohou vyspat celou noc, nemají čerstvé jídlo ani čistou vodu. Tento velmi temný okamžik nám připomíná, že Gaza se stala z vojenských důvodů neobyvatelnou a všichni civilisté za to platí. Je smutné, že opakovaně říkáme totéž: Okamžitě zastavte krveprolití".


 22160

Jihoafrická žaloba ohledně genocidy proti Izraeli je nedokonalá, ale přesvědčivá. Může vyhrát

13. 1. 2024

čas čtení 9 minut

V haagském procesu se obě strany do značné míry vyhýbají důkazům, které odporují jejich verzi. Přesto jsou argumenty Jihoafrické republiky silné

Zjištění pravděpodobné genocidy by bylo pro zemi, která vznikla jako útočiště před genocidou, velmi stigmatizující, zvýšilo by značný tlak na Netanjahua, aby přestal, a Bidenovi by značně ztížilo další bezpodmínečné poskytování zbraní a vojenské pomoci Izraeli, píše Kenneth Roth, donedávna ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch.

Sledovat debatu právníků Jihoafrické republiky a Izraele o tom, zda Izrael páchá v Gaze genocidu, bylo jako pozorovat dvě verze reality, které se sotva protínají.

Obě skupiny obhájců, kteří vystupovali před mezinárodním soudem v Haagu, se do značné míry vyhýbaly nejsilnějším důkazům, které odporovaly jejich verzi, a absence věcného slyšení nebo jakéhokoli dotazování znamenala, že je nejasné, jak soudci spor vyřeší. Přesto bych se vsadil, že případ Jihoafrické republiky byl natolik silný, že soud uloží Izraeli některá předběžná opatření v naději, že zmírní obrovské civilní škody způsobené izraelským přístupem k boji proti Hamásu.


"Ve Sky News odvysílali pravdu o všem..."

13. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Andrew Fisher: Nejdůležitější je ten extrémní dvojí metr. Jen se na to podívejme. Húsiové útočí na lodní dopravu, zatím naštěstí žádní mrtví. Izrael bombarduje Gazu už tři měsíce, zemřely desetitisíce lidí. Děti jsou amputovány bez anestetik. A to je v pořádku. Žádné sankce proti Izraeli, žádné údery proti němu, žádné zbrojní embargo. Ale povstalci Húsíové...

Moderátorka:
To je ale proto, že je to proti britskému zájmu, že?

Andrew Fisher: Je to proto, že nás nezajímá mezinárodní právo, nezajímají nás lidská práva. Máme takovou rétoriku, že ano, ale nedodržujeme je. Je to  absolutní nesmysl a celý tento konflikt to odhaluje. Říkáme, že Írán podporuje húsijské povstalce. No, ale ty už deset let bombarduje Saúdská Arábie podporovaná Spojenými státy a Spojeným královstvím. Víte, vlastně, naposledy labouristická administrativa volala po sankcích proti Saúdské Arábii kvůli tomu, aby bylo na ni uvaleno zbrojní embargo. Hillary Benn, víte, který sloužil pod Keirem Starmerem, to vedl v rámci posledního stínového kabinetu. Takže víte, my o tomhle mluvíme naprosto bizarním způsobem, který to překlápí do takové té věci, že jedna strana je špatná a zločiny té druhé strany jsou ignorovány,  že dnes máme u Mezinárodního soudního dvora případ, který podala Jihoafrická republika proti Izraeli za genocidu. O tom ale my nemluvíme. Mluvíme o nějakém přerušení plavebních cest. To je docela nevýznamná malá věc, když jsou zároveň zabíjeny desítky tisíc lidí. A víte, je mi jedno, jakým přívlastkem to nazvete, jestli to nazvete masakrem, vražděním, etnickou čistkou, genocidou, na tom vlastně moc nezáleží. Jsou zabíjeny desetitisíce lidí. A o tom my nemluvíme. Mluvíme o nějakých lodních trasách, Je to zvrácené, a svět to vidí.



 22181

Hon na čarodějnice v Izraeli: Učitel byl uvržen do samovazby, protože vyjádřil znepokojení nad zabíjením v Gaze

13. 1. 2024

čas čtení 8 minut

 
Foto: Učitel dějepisu Meir Baruchin,  který na Facebooku zveřejnil vzkazy proti armádním operacím v  Gaze

"Stal jsem se 'příznivcem Hamásu', protože jsem vyjádřil svůj nesouhlas s útoky na nevinné civilisty."

Meir Baruchin, který byl propuštěn a uvězněn za kritiku armády, říká, že mnozí, kteří s ním souhlasí, se bojí vystoupit na veřejnosti
 
Nepravděpodobné obvinění z úmyslu spáchat vlastizradu přivedlo Meira Baruchina, šedovlasého, tiše mluvícího učitele dějepisu a občanské výchovy, začátkem listopadu do samovazby v nechvalně proslulé jeruzalémské věznici "Ruský komplex".

Důkazem, který shromáždila policie, jež mu nasadila pouta, pak odjela do jeho bytu a za jeho přihlížení ho prohledala, byla série jeho příspěvků na Facebooku, v nichž truchlil nad civilisty zabitými v Gaze, kritizoval izraelskou armádu a varoval před válkami z pomsty.

 16951

Bombardovat Jemen Amerika a Británie neměly

13. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Česko samozřejmě nekriticky podporuje, cokoliv dělá Amerika. Naštěstí jinde není postoj tak přímočařě podlézavý.

V pravidelném sobotním diskusním pořadu s posluchači  rozhlasu BBC se hodně hovořilo právě o bombardování Jemenu. Pořad začal takto:

Moderátorka: Dobré odpoledne. Vítejte v pořadu  Any Answers. Jak jste slyšeli ve zprávách, včera večer došlo k novým leteckým úderům na Jemen a předtím ke společné operaci USA a Velké Británie, která zaútočila na Húsíe v Rudém moři. Takže to činí Blízký východ více nebo méně nestabilním místem? Mělo se Spojené království těchto útoků zúčastnit bez předchozího rozhodnutí parlamentu? Měla bych říci, že Húsíové dnes skončili s tím, že včerejší noční útoky amerického letectva nijak nesnížily jejich schopnost útočit na lodě v Rudém moři. Zajímalo by mě, jak by podle vás měli naši představitelé reagovat na dění v Rudém moři, . (...)
 
Začněme dnes odpoledne Blízkým východem, John Burley volá z Greenocku v Inverclyde. Jste náš první volající. Vítejte.

Posluchač: Dobré odpoledne, Anito. Přejdu rovnou k věci. Jsem přesvědčen,  že je to celé  tak trochu předvolební agitace. Mělo se jednat a ne hned bombardovat.  A jde mi o to, že právě v tuto chvíli Egypt přichází o 700 000 liber za každou loď, která neprojede Suezem. Takže oni  jsou jedním z klíčových hráčů, kteří mohli jednat. 

 20699

Jsme v situaci jako těsně před začátkem první světové války

13. 1. 2024

čas čtení 4 minuty


Evropa prožívá nejnebezpečnější okamžik od konce studené války v roce 1989. Je to možná nejnebezpečnější okamžik od doby, kdy se Franklin D. Roosevelt v roce 1941 dohodl s Winstonem Churchillem, že se Spojené státy zavážou k obraně Evropy, varuje Nick Cohen.

Americké spojenectví  s Evropou  je nyní vážně ohroženo. A Evropa, která se od konce druhé světové války těšila volné jízdě na zádech americké moci, by se brzy mohla ocitnout sama. Rusko napadlo Ukrajinu a jeho propagandisté běžně vyhrožují, že přenesou válku do ostatní  Evropy. Pokud Donald Trump vyhraje americké prezidentské volby, Amerika nebude mít zájem zasahovat.

Jak už Trump dává najevo.

Haaretz: Půl milionu obyvatel Gazy trpí akutním hladem. Prosíme, plně si to uvědomte

13. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Obrovské protesty proti vraždění v Gaze v Londýně v sobotu 13. ledna 2023:

71 procent Britů požaduje v Gaze okamžité příměří.
Sayeeda Warsi, bývalá britská konzervativní ministryně a nyní členka Horní sněmovny za Konzervativní stranu:

Neschopnost světa zastavit zabíjení v Gaze vyvolala v regionu eskalaci, ke které nemuselo dojít.
Naše nemístná a špatně odhadnutá podpora izraelské vládě, která se skládá ze zkorumpovaných fašistů, odsouzených teroristů a která je nyní obviněna z genocidy před Mezinárodním soudním dvorem, je vážnou chybou.
Toto byl okamžik, kdy jsme měli projevit vůdčí schopnosti a postavit se Netanjahuovi, jeho genocidní rétorice a jeho extremistickým stoupencům.

Naše podpora Netanjahua je v rozporu s britskými zájmy - poškodila naši pověst , otevřela nám cestu k obvinění z pokrytectví, nyní ohrožuje naše ozbrojené síly a Spojené království se stalo terčem.

Budeme se za tím ohlížet a stydět se za to, jak jsme přihlíželi genocidě, která se odehrávala před našima očima v reálném čase, a eskalaci regionálního konfliktu, protože nám chyběla morální odvaha říci: zastavte to zabíjení.
#CeasefireNow




 22180

Analýza Sky News: Bombardování nejchudší země světa ze strany USA a Spojeného království je přinejmenším riskantní a opticky trapné

13. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Česko se zase mezinárodně diskredituje otrocky nekritickou podporou jednání Spojených států. Bude to mít mezinárodní zahraničně-politické dopady. Svět se na to dívá jinak
 

Washington a Londýn se rozhodly raději zasáhnout přesnými bombami Jemen, než aby urychlily úsilí o ukončení násilí v Gaze, kde bylo za tři měsíce zabito více než 20 000 lidí, píše Mark Stone ze Sky News. Regionální diplomaté tvrdí, že čím déle bude konflikt pokračovat, tím méně bude možné ho zvládnout.

 22123

Lékaři bez hranic: Civilistům v Gaze už zbývá jen pár možností, kde vyhledat zdravotní péči

13. 1. 2024

čas čtení 5 minut

  • Ze 36 nemocnic v Pásmu Gazy je nyní alespoň částečně v provozu pouze 13, devět na jihu a čtyři na severu, uvádí Světová zdravotnická organizace (WHO).  
  • Dvě hlavní nemocnice na jihu Gazy nyní ošetřují až třikrát více pacientů, než pro které mají kapacitu. Stále bojují s nedostatkem zásob i paliva.  
  • V Gaze v tuto chvíli v podstatě neexistuje žádný bezpečný prostor, ve kterém by zdravotnické organizace mohly ošetřovat pacienty. Během posledních tří měsíců se tak drasticky omezil přístup obyvatel Pásma Gazy k lékařské péči.  
  • Kvůli častým příkazům k evakuaci a útokům na zdravotnická zařízení museli Lékaři bez hranic opakovaně evakuovat nemocnice a opustit své pacienty, které nebylo možné v tak krátkém čase a daných podmínkách přesunout.   

 

 22176

Povedou americké údery v Jemenu k eskalaci konfliktu?

13. 1. 2024

čas čtení 5 minut

Moderátor, Channel 4 News, pátek 12. ledna 2023, 19 hodin: Ve Washingtonu prezident Biden řekl, že nebude váhat nařídit další vojenskou akci, pokud Husiové budou pokračoval v útocích na plavidla v Rudém moři. Ostatní země varovaly před rizikem rozšíření konfliktu, Rusko požádalo o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN k projednání úderů. Turecko obvinilo USA a Velkou Británii, že se snaží proměnit Rudé moře v moře krve. Naše washingtonská zpravodajka Siobhan Kennedyová je u  Bílého domu,  Siobhan.

 22175

Jemenci: Budeme hájit Gazu až do posledního dechu

13. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

V nynějším konfliktu na Blízkém východě interviewují, na rozdíl od českých médií,  Channel 4 News, stejně jako všechna ostatní britská média, všechny strany konfliktu. Nemůžeme zde přinést všechny rozhovory, zaměřujeme se na ty, které v českých médiích nejsou. Zde je páteční rozhovor Channel 4 News s Hussainem al-Bukhaitim, pro-húsijským komentátorem z jemenského hlavního města Sanáa:


Moderátor, Channel 4 News, pátek 12. ledna 2024, 19 hodin:  Před krátkou dobou jsem hovořil. s Hussainem al-Bukhaitim, který je pro-husijským komentátorem, působícím v jemenském hlavním městě Saná. Začal jsem otázkou, zda budou mít americké a britské údery nějaký dopad na Húsíe.

Hussain al-Bukhaiti: Nemyslím si, že by způsobily nějaké významné škody na schopnostech jemenské armády, protože si pamatujeme, že za posledních devět let Saúdové provedli desítky tisíc náletů v Jemenu. Ale jaký byl výsledek? Jemenská armáda zde je a stala se mnohem silnější. A  Saúdskou Arábii porazila.

 20116

Jihoafrická republika podala žalobu, ale byl to jeden konkrétní muž, který přivedl Izrael na lavici obžalovaných v Haagu - Benjamin Netanjahu

13. 1. 2024

čas čtení 5 minut

"Netanjahu je  vůdce nejhorší a nejextrémnější vlády v dějinách Izraele."

Tuto žalobu umožnilo spojenectví izraelského premiéra s krajní pravicí a její  výsledek zřejmě poškodí židy na celém světě, varuje židovský komentátor Guardianu Jonathan Freedland.

 Po dva dny byl Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu svědkem střetu dvou národů, z nichž každý byl zformován činy, které žijí v globálním lexikonu dobra a zla.

V jednom rohu stála Jihoafrická republika, která se teprve před jednou generací vymanila z apartheidu, který je stále univerzální zkratkou pro zlovolnost rasismu. V druhém rohu byl Izrael, založený pouhé tři roky po nacistickém vyvraždění šesti milionů židů a pokusu o vyhlazení židovského národa z povrchu zemského. Ve světové soudní síni proti sobě stanuli ti, kteří nesou jizvy těchto dvou velkých zločinů - apartheidu a holocaustu - a jeden obvinil druhý z nejtěžšího zločinu: genocidy.

 22147

Krize na Blízkém východě: USA se při dalším náletu na Jemen zaměřily na radarové stanoviště Húsíů poté, co povstalci odpálili balistickou raketu

13. 1. 2024

čas čtení 7 minut

 
Americká armáda uvedla, že druhý noční útok "má za cíl snížit schopnost Húsíů útočit na námořní plavidla".


USA provedly v sobotu brzy ráno nový úder proti jemenským povstaleckým silám Húsíů poté, co Washington přislíbil ochranu lodní dopravy v Rudém moři.

Nejnovější útok, který byl podle americké armády v pátek zaměřen na radarové stanoviště, přišel den po desítkách amerických a britských úderů na zařízení této Íránem podporované skupiny.

První nálet vyvolal masové protesty v jemenském hlavním městě Saná, zatímco další blízkovýchodní země vyjádřily obavy, že by mohl zintenzivnit nepokoje v regionu.

Pentagon uvedl, že Húsíové vypálili protilodní balistickou střelu, která však nezasáhla žádnou loď.

Americké ústřední velení uvedlo, že cílem posledního amerického úderu je "snížit schopnost Húsíů útočit na námořní plavidla" v Rudém moři, které je jednou z ekonomicky nejdůležitějších vodních cest na světě.

Při leteckých a raketových úderech USA a Spojeného království v oblastech kontrolovaných Húsíi v Jemenu bylo ve čtvrtek pozdě večer hlášeno pět mrtvých a šest zraněných. Americký prezident Joe Biden označil údery za "úspěch" a varoval, že USA budou v akcích pokračovat, pokud bude Íránem podporovaná skupina pokračovat v "tomto nehorázném chování". Američtí poslanci z obou hlavních politických stran napadl Bidena za to, že pro údery nepožádal o souhlas Kongresu.

Podle nejnovějších údajů ministerstva zdravotnictví území ovládaného Hamásem bylo od začátku války v Gaze při izraelských úderech zabito nejméně 23 708 Palestinců. Za předchozích 24 hodin bylo podle něj v Gaze zabito více než 151 Palestinců a 248 jich bylo zraněno.

 19395

Záplava podvodných předvolebních videoreklam s Rishim Sunakem na Facebooku vyvolává znepokojení nad rizikem umělé inteligence pro volby

12. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

 
Výzkum zjistil, že za poslední měsíc bylo na sociální síti šířeno více než 100 falešných placených reklam vydávajících se za britského premiéra


Podle výzkumu, který vyvolal znepokojení nad rizikem, které umělá inteligence představuje před parlamentními volbami, bylo jen za poslední měsíc na Facebooku šířeno více než 100 placených deepfake videoreklam vydávajících se za Rishiho Sunaka.

Reklamy mohly oslovit až 400 000 lidí - přestože se zdá, že porušují několik zásad Facebooku - a jsou prvním případem, kdy byla podoba premiéra systematicky masově falšována.

Za 143 reklam bylo zaplaceno více než 12 929 liber a pocházely z 23 zemí včetně USA, Turecka, Malajsie a Filipín.

 22172

Húsiové po náletech USA a Velké Británie vyhrožují odvetou. V Jemenu se konají masové proesty

12. 1. 2024

čas čtení 7 minut

 

Bombardování znamená výraznou eskalaci blízkovýchodní krize a vyvolává odsouzení ze strany vedoucích představitelů v regionu


Jemenští Húsiové pohrozili odvetou a desetitisíce lidí vyšly do ulic hlavního města země poté, co USA a Spojené království ve čtvrtek pozdě večer bombardovaly desítky objektů na území ovládaném povstalci.

 20706

Mimořádná ústavní veselice

12. 1. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Byl jsem zprvu smuten, že jednání není veřejné. Vlastně veřejné je, ale ne pro širokou veřejnost, ta se musí spolehnout na novinářské převaření. Hned u prvních zpráv z ústavního dění mi však došlo, proč jednání veřejné nemohlo být. Kdyby totiž bylo, tak by obliba vlády poznala záporné hodnoty a populistická pravice by zažívala nadpoloviční volební extázi.

 22173

Mohou protesty na Slovensku zastavit Ficovu "reformu" soudnictví?

12. 1. 2024 / Albín Sybera

čas čtení 8 minut

 
Reálnou moc vyvinout tlak na vzdorného Fica má jen EU


Robert Fico a jeho kabinet mají i nadále moc nad revizí soudnictví navzdory obstrukcím ze strany opozice a protestům v ulicích slovenských měst a obcí.

Velmi stručná odpověď na titulní otázku zní ne. Protesty na Slovensku pravděpodobně nezmění odhodlání Roberta Fica a jeho kabinetu prosadit legislativní změny v soudnictví a trestním zákoníku.

Ficova parlamentní moc

Ficův kabinet vedený stranou Smer, v němž se mísí populismus, sociální konzervatismus a nacionalismus, má klíčovou výhodu, díky níž je pravděpodobnější, že dosáhne svého cíle zrušit speciální prokuraturu, a tím si podřídit policii a justici.

 19396

Rishi Sunak je v Kyjevě. Oznámil další podporu pro Ukrajinu ve výši 2,5 miliardy liber

12. 1. 2024

čas čtení 3 minuty


Páteční cesta britského premiéra do Kyjeva přichází v době, kdy Sunak  před setkáním s Volodymyrem Zelenským zdůrazňuje, že Británie bude Kyjev nadále podporovat


Britský premiér Rishi Sunak v pátek navštívil Ukrajinu, a setkal se se svým protějškem Volodymyrem Zelenským. Spojené království oznámilo, že v příštím roce poskytne zemi další vojenskou pomoc.


Spojené království je od ruské invaze jedním z nejvěrnějších podporovatelů Kyjeva a Sunak uvedl, že Británie v příštím finančním roce zvýší svou podporu na 2,5 miliardy liber, což je o 200 milionů liber více než v předchozích dvou letech.

 22172

Krize na Blízkém východě: Spojené státy a Velká Británie provedly údery proti cílům spojeným s Húsii v Jemenu

12. 1. 2024

čas čtení 19 minut

- Zajímavý komentář od Double Down News: Spojené státy a Velká Británie bombardují jednu z nejchudších zemí světa, Jemen, za to, že brání jeden z nejpronásledovanějších národů na světě, Palestince, kteří jsou obětí genocidy, kterou podporují Spojené státy a Velká Británie...

- Skotský premiér  Humza Yousaf požaduje svolání britského  parlamentu k projednání britské akce v Jemenu.

Yousaf uvedl, že je "dosti frustrující", že nebyl předem informován o úderech, které Spojené království a USA provedly v noci na pátek.

Uvedl, že "není pochyb" o tom, že se SNP připojuje k rezoluci Rady bezpečnosti OSN vyzývající k ukončení útoků húsijských povstalců v Rudém moři, ale že bilance vojenských intervencí Spojeného království na Blízkém východě "není dobrá".

Správné a vhodné by bývalo  bylo před tímto vojenským zásahem svolat parlament a uvést seriózní podrobnosti o jakékoli navrhované vojenské akci, protože existují závažné otázky.

Dodal,  že přestože Spojené království trvá na tom, že to nemá nic společného s konfliktem mezi Izraelem a Gazou, "je to naprostý omyl a obáváme se, že v důsledku přijatých opatření dojde k širší regionální eskalaci".

"Moje obava spočívá také v tom, že vidíme, že v Gaze umírají tisíce dětí, a já bych si jen přál, aby vládě Spojeného království na těchto umírajících dětech záleželo stejně."

- Český prezident Petr Pavel naproti tomu útoky proti Húsiům schvaluje, píše Guardian. (To je ostuda.)

Náměstek britského ministra obrany říká, že nálety USA a Velké Británie v Jemenu byly "aktem sebeobrany".

Ministr pro ozbrojené síly James Heappey tvrdí, že akce byla sebeobranou po útocích na obchodní plavidla v Rudém moři ze strany hútijských ozbrojenců.

Noční údery Spojeného království a USA proti vojenským cílům Húsíů v Jemenu byly aktem sebeobrany, uvedl v pátek britský ministr ozbrojených sil James Heappey v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Times Radio.

Náměstek britského ministra obrany uvedl, že britské  námořnictvo chce i nadále chránit lodní dopravu a že další akce budou zvažovány na individuálním základě, informuje agentura Reuters. Nechtěl potvrdit, zda se plánují další údery, ale uvedl, že varování pro Húsíje zůstává v platnosti, a prohlásil: "Uvidíme v průběhu několika příštích dnů, zda útoky ustanou."

"Naše akce a akce Američanů včera večer byla v sebeobraně s cílem bránit se dalším útokům na naše válečné lodě, které se věnují své legální a rozumné činnosti," řekl Heappey. "Samozřejmě sledujeme potřebu zajistit, aby to nezpůsobilo regionální eskalaci," dodal.

Heappey označil údery za přiměřenou reakci na krizi v Rudém moři. Je třeba zjistit, zda se komerční lodní doprava cítí uklidněna.

Na otázku týkající se kritiky některých politických oponentů, že parlament nedostal příležitost projednat vojenský zásah předem, Heappey odpověděl:

Premiér musí taková rozhodnutí přijímat na základě vojenských, strategických a operačních požadavků - to vedlo k načasování. Parlament samozřejmě dnes nemá naplánované jednání, ale až  parlament bude zase zasedat, bude příležitost, aby se tyto věci plně projednaly a prodiskutovaly.

 20876

Polský populistický prezident udělí milost uvězněným ministrům bývalé vlády

12. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Krok Andrzeje Dudy, který je spojen s populistickou stranou PiS sesazenou v loňských volbách, by odporoval rozhodnutí polského Nejvyššího soudu


Polský prezident uvedl, že hodlá podruhé omilostnit dva uvězněné opoziční politiky, a dodal, že doufá, že tento krok zmírní rostoucí napětí mezi novou vládou země a její populistickou předchůdkyní.

Bývalý ministr vnitra Mariusz Kamiński a jeho bývalý náměstek Maciej Wąsik - oba z nacionalistické strany Právo a spravedlnost (PiS), která v říjnových volbách ztratila většinu - byli v úterý uvězněni za korupci poté, co byli zatčeni v prezidentském paláci.

Dvojice, která byla původně v roce 2015 odsouzena za zneužití pravomocí při práci v polském Ústředním protikorupčním úřadu před téměř deseti lety, v prosinci prohrála odvolání proti rozsudku a byla odsouzena ke dvěma letům vězení.

 21552

Nadia El-Nakla, manželka skotského premiéra Humzy Yousafa, naléhá na britské ministry, aby vpustili do Británie jejího palestinského bratra.

12. 1. 2024

čas čtení 5 minut

"Skutečně musím prosit za to, aby moje rodina nebyla zabita, nebo prosit za to, aby můj lid nebyl vyvražděn? To mi nepřipadá důstojné."

Radní za skotské nacionalisty  označuje izraelské útoky v Gaze za "genocidu v reálném čase" a vyzývá k zavedení programu přesídlení podobného tomu pro Ukrajince

Nadia El-Nakla, radní za skotské nacionalisty a manželka skotského premiéra, prohlásila, že "prosí" vládu Spojeného království, aby jí umožnila přijmout svého palestinského bratra, když prozradila, že její švagrová a jejich čtyři děti uprchly z Gazy po zásahu turecké vlády.

El-Naklaová vyzvala k zavedení podobného systému, jaký je nabízen ukrajinským občanům, "aby lidé nebyli zavíráni do válečné klece bez naděje na přežití".

"Ukrajinský program přesídlení zachránil tolik životů. Tuto možnost by měli mít i Gazané, zejména ti, kteří mají v Británii příbuzné," řekla.

Izrael před soudem

12. 1. 2024

čas čtení 11 minut

Profesionální televizní zpravodajství, jaké v českých televizích neuvidíte:



Moderátorka, Channel 4 News, čtvrtek 11. ledna 2024, 19 hodin:  Izrael před soudem. Jihoafrická republika se obrátila na Mezinárodní soudní dvůr s žalobou, že se Izrael v Gaze dopouští genocidy. Dobrý večer. To, co se odehrává v Haagu, je podle Izraele jedna z největších ukázek pokrytectví v dějinách, krvavá pomluva, lež a svět vzhůru nohama, říká Binyamin Netanjahu ohledně  Jihoafrické republiky, která podala žalobu k Mezinárodnímu soudnímu dvoru OSN. Funguje prý  jako právní odnož Hamásu. Izrael byl obviněn z těžkého násilí a genocidních činů v Gaze. Důkazy? Samotný počet zabitých civilistů, fotografie masových hrobů a videozáznamy Netanjahua a vojáků jednajících podle jeho rétoriky, kteří se tváří, že za zvěrstva ze 7. října jsou odpovědní všichni obyvatelé Gazy.

 19947

Bílý dům podpořil návrh zákona o konfiskaci zmrazených ruských rezerv ve výši 300 miliard dolarů

12. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena podpořila návrh zákona, který umožňuje konfiskaci zmrazených ruských aktiv ve výši přibližně 300 miliard dolarů, které mají být použity na obnovu Ukrajiny. Vyplývá to z nóty americké Národní bezpečnostní rady (NSC) Kongresu, kde byla připravena odpovídající iniciativa.

 20590

V Rusku zabavili obří zásilku kokainu z Nikaraguy

12. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Celníci spolu s příslušníky FSB zabavili ve Velkém petrohradském přístavu více než tunu kokainu. Droga byla nalezena na palubě lodi z Nikaraguy: Byla zabalena v briketách s nápisy Dior a BBB, ukrytých v nákladním kontejneru.

 20000

Rusko možná připravuje operaci v Podněstří, s cílem destabilizovat vývoz obilí z Moldavska a Ukrajiny

12. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Kreml dlouhodobě prosazuje politiku destabilizace vnitřní situace v Moldavsku, ale nyní může připravit provokaci v Podněstří. Cíl by mohl sahat od nepřátelských akcí proti moldavské prozápadní vládě pod záminkou ochrany "krajanů v zahraničí" až po úder proti ukrajinskému exportu podél západního pobřeží Černého moře, a to navzdory odstoupení Ruska od dohody o obilí loni v létě.

 22158

Jihoafrická republika obvinila v Haagu Izrael ze "záměrného chování, které svědčí o genocidním úmyslu"

11. 1. 2024

čas čtení 21 minut


- Téměř 24 000 Palestinců bylo od 7. října zabito izraelskými údery, sděluje ministerstvo zdravotnictví v Gaze

Podle agentury Reuters bylo od 7. října při izraelských úderech v Gaze zabito 23 469 Palestinců a 59 604 jich bylo zraněno, uvedlo ve čtvrtek ministerstvo zdravotnictví Gazy.

- Izrael označuje slyšení o genocidě za jednu z "největších ukázek pokrytectví v dějinách" a Jihoafrickou republiku nazývá "legální rukou Hamásu"

Izraelské ministerstvo zahraničí napadlo právní slyšení týkající se války v Gaze, které se dnes ráno konalo v Haagu, a označilo je za "jednu z největších ukázek pokrytectví v dějinách" a Jihoafrickou republiku, která předložila žalobu, že Izrael páchá genocidu, nazývá "právní rukou Hamásu".

Mluvčí ministerstva Lior Haiat na Twitteru uvedl: "Dnes jsme byli svědky jedné z největších ukázek pokrytectví v dějinách, umocněné řadou falešných a nepodložených tvrzení."

"Jihoafrická republika, která funguje jako legální odnož teroristické organizace Hamás, naprosto překroutila realitu v Gaze po masakru ze 7. října a zcela ignorovala skutečnost, že teroristé Hamásu pronikli do Izraele, vraždili, popravovali, masakrovali, znásilňovali a unášeli izraelské občany jen proto, že byli Izraelci, ve snaze provést genocidu."

Haiat dodal: "Zástupci Hamásu u soudu, jihoafričtí právníci, rovněž ignorují skutečnost, že Hamás využívá civilní obyvatelstvo v Gaze jako lidské štíty a operuje z nemocnic, škol, krytů OSN, mešit a kostelů s úmyslem ohrozit životy obyvatel pásma Gazy.

- Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir se připojil k izraelskému sboru nesouhlasu s dnešním soudním jednáním v Haagu.

V příspěvku na sociálních sítích Ben-Gvir uvedl:

    78 let po strašlivém holocaustu, který nám způsobili němečtí nacisté, a tři měsíce poté, co se k masakru na nás přidali nacisté z Gazy - svět se připojuje k divadlu absurdity a šíří krvavé pomluvy proti státu Izrael. My chráníme své občany, své ženy, své děti a oni proti nám ve světě šíří lži a hnus. Ještě nikdy se tolik darebáků nepřipojilo k tak odporným lžím.

Ben-Gvirova vlastní slova byla součástí žaloby, kterou ve čtvrtek Jihoafrická republika předložila proti Izraeli u mezinárodního soudního dvora v části, během níž se snažila dokázat, že izraelští představitelé měli genocidní úmysly vůči palestinskému lidu v Gaze.

Citoval Ben-Gvirův výrok z listopadu 2023: "Když říkáme, že Hamás by měl být zničen, znamená to také, že ti, kteří oslavují, ti, kteří podporují, a ti, kteří rozdávají cukroví - ti všichni jsou teroristé a měli by být také zničeni."

S odvoláním na velký počet civilních obětí v Gaze, vysídlení velké většiny obyvatel, nedostatek bezpečného přístřeší a špatné humanitární podmínky žádá Jihoafrická republika soud o vydání předběžného příkazu Izraeli, aby zastavil boje uvnitř Gazy.

 22157

Jsou to fašisti. Proč je volíte? ODS a SPD stoprocentně proti rovným sňatkům

11. 1. 2024

čas čtení 1 minuta


Komise pro rodinu a rovné příležitosti Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky na  nezamítla ústavní zákaz rovného manželství – nebyl dostatek hlasů pro přijetí stanoviska. Zamítnutí uteklo o pouhý 1 hlas, píše skupina Jsme fér.

Moc nás mrzí, že se i přes jasný zamítavý postoj většiny vládních institucí, přes názor ústavních odborníků a odbornic, nebezpečnost a nesmyslnost takového zákona, nenašel dostatek hlasů pro zamítavé stanovisko. ☝️ Ústava má naši společnost chránit, ne ji rozdělovat.

❗️Pro někoho může být také překvapením, že 2 strany byly 100% za doporučení ústavního zákazu rovných sňatků, a to ODS - Občanská demokratická strana a SPD. Jak si takovou shodu vysvětlujete? ☹️

Odsouzení nacházejí práci v zákaznických centrech. Projekt úspěšně pokračuje již čtvrtým rokem

11. 1. 2024

čas čtení 5 minut

tisková zpráva

Brno 11. ledna 2024

Společnost Konecta dále rozvíjí svoji spolupráci s vybranými českými věznicemi. V zařízeních v Oráčově a Všehrdech aktuálně zaměstnává v oblasti zákaznického servisu na pět desítek osob ve výkonu trestu. Možnost přivýdělku a pravidelné sociální interakce pomáhají odsouzeným lépe se připravit na budoucí resocializaci.

Vloni svou činnost ukončilo 277 tisíc živnostníků, nejvíc od roku 1993

11. 1. 2024

čas čtení 6 minut


Praha 11. 1. 2023: Loňský rok byl pro firmy velmi náročný a nejistá ekonomická situace, růst nákladů i vyšší administrativní nároky v podobě povinných datových schránek vedly řadu z nich k ukončení činnosti. Podnikání ukončilo téměř 277 tisíc živnostníků, což je nejvyšší počet od roku 1993. Vloni vzniklo celkem 115 tisíc podnikatelských subjektů, ovšem zaniklo jich přes 309 tisíc – třikrát více než v roce předchozím. Vyplývá to z údajů společnosti Imper, která poskytuje největší online databázi českých firem Merk.cz.


 22082

Britský poštovní skandál: Stovkám postižených poštmistrů budou hromadně zrušeny rozsudky

11. 1. 2024

čas čtení 5 minut


Cílem tohoto kroku je udělat tlustou čáru za skandálem, ale právní experti tvrdí, že "nesmí být považován za precedens"


Stovkám provozovatelů poštovních úřadů budou během několika měsíců rozhodnutím britského parlamentu zrušeny rozsudky viny v rámci bezprecedentního kroku, který má udělat tlustou čáru za jedním z největších justičních omylů v britské historii.

Vysoce postavení právníci však uvedli, že rozhodnutí přijmout zákon, který zruší tolik soudních verdiktů, je z ústavního hlediska mimořádné a hrozí, že pokud bude považováno za precedens pro budoucí případy, ohrozí nezávislost soudnictví. (Jenže britské soudnictví se tímto neuvěřitelným skandálem zdiskreditovalo tak jako tak.)


Šéf americké dopravy řekl, že se žádné uzemněné letadlo Boeing 737 Max 9 nevrátí do vzduchu, "dokud to nebude bezpečné"

11. 1. 2024

čas čtení 1 minuta


Pete Buttigieg říká, že neexistuje žádný časový plán návratu letadel. Firma  Alaska Airlines oznámila zrušení 110-150 letů každý den

Generální ředitel společnosti Boeing Dave Calhoun v úterý přiznal "naši chybu" poté, co se minulý týden během letu společnosti Alaska Airlines utrhl panel kabiny letounu 737 Max 9. Firma pak přiznala, že panel "zřejmě nebyl vůbec řádně připevněn". Zřejmě vůbec nebyl přišroubován.  Akcie firmy Boeing poklesly o 10 procent.


Starověcí stepní pastevci přinesli do severní Evropy vyšší riziko roztroušené sklerózy

11. 1. 2024

čas čtení 4 minuty


Studie starověké DNA ukázala, že lidé z doby bronzové z Jamnaje rozšířili varianty genů, které nesou zvýšené riziko roztroušené sklerózy


Starověká DNA pomáhá vysvětlit, proč mají obyvatelé severní Evropy vyšší riziko roztroušené sklerózy než ostatní potomci: tato nemoc je genetickým dědictvím pastevců dobytka, kteří se do oblasti rozšířili zhruba před 5 000 lety.

Tato zjištění pocházejí z rozsáhlého projektu, jehož cílem je porovnat moderní DNA s DNA získanou ze zubů a kostí dávných lidí - vědci tak mohou sledovat pravěkou migraci a geny spojené s nemocemi, které se k ní přidaly.

 20705

Trump Evropě: Spojené státy vám NIKDY nepřijdou na pomoc

11. 1. 2024

čas čtení 2 minuty


Trump řekl evropským lídrům, že USA "vám nikdy nepřijdou na pomoc"


Prezident pak evropským komisařům v roce 2020 sdělil, že "NATO je mrtvé" a že USA nikdy nebudou bránit Evropu, pokud bude napadena

 
Donald Trump řekl předsedovi Evropské komise v roce 2020, že USA "nikdy nepřijdou na pomoc", pokud by byla Evropa napadena, a také řekl, že "NATO je mrtvé", uvedl vysoce postavený evropský komisař.
 
Několik tiskových agentur uvedlo, že výměnu názorů mezi Trumpem a Ursulou von der Leyenovou na Světovém ekonomickém fóru v Davosu v roce 2020 popsal v úterý v Bruselu Thierry Breton, francouzský eurokomisař odpovědný za vnitřní trh, do jehož kompetence patří i obrana.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
13960