Krize na Blízkém východě: Američané sestřelili raketu vypálenou Húsii na torpédoborec USS Laboon

15. 1. 2024

čas čtení 10 minut
Foto: Trosky  domu rodiny Abu Aweidah, zničeného při izraelském náletu v Rafáhu na jihu Gazy. Na zdi je napsáno: "Děti, které jsou  pod troskami: Oman, Abdullah a Massa.

- Od 7. října bylo při izraelských úderech v Gaze zabito celkem 24 100 Palestinců a 60 834 jich bylo zraněno, uvedlo v pondělním prohlášení ministerstvo zdravotnictví Gazy.

Uvedlo, že za posledních 24 hodin bylo zabito 132 Palestinců a 252 jich bylo zraněno.

- V neděli byl v pásmu Gazy při útoku, z něhož televizní kanál obvinil izraelskou armádu, zabit videožurnalista káhirského televizního kanálu Al Ghad.


V příspěvku na Twitteru stanice uvedla, že "s těžkým srdcem" oznamuje, že Yazan al-Zwaidi byl "zavražděn izraelskou palbou", informuje agentura France-Presse.

Kromě Zwaidiho bylo podle Výboru na ochranu novinářů od začátku války mezi Izraelem a Gazou 7. října zabito nejméně 82 dalších novinářů a pracovníků médií - v naprosté většině Palestinců.

Organizace spojených národů minulý týden uvedla, že je "velmi znepokojena vysokým počtem mrtvých pracovníků médií".

Mezinárodní trestní soud uvedl, že vyšetřuje možné zločiny proti novinářům během války.

- Nastal "správný čas" na omezení izraelské ofenzívy, říkají USA

 

Bílý dům prohlásil, že "je ten správný čas", aby Izrael omezil svou vojenskou ofenzívu v pásmu Gazy, zatímco izraelští představitelé znovu zdůraznili, že budou navzdory tomu pokračovat v ofenzívě proti Hamásu.

Tyto výroky  odhalily rostoucí rozdíly mezi blízkými spojenci v neděli, v den stého dne války, píše agentura Associated Press.

Mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby řekl americké televizi CBS, že USA hovořily s Izraelem "o přechodu k operacím nízké intenzity" v Gaze.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotním televizním projevu prohlásil, že válka proti Hamásu bude pokračovat "až do konce, až do úplného vítězství".

Válka způsobila prudký nárůst napětí v celém regionu, Izrael si téměř denně vyměňuje palbu s libanonskou militantní skupinou Hizballáh, zatímco Íránem podporované milice útočí na americké cíle v Sýrii a Iráku. Kromě toho se jemenští povstalci Húsíové zaměřují na mezinárodní lodní dopravu, což vyvolává letecké útoky ze strany USA a Spojeného království.

Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh prohlásil, že jeho skupina nepřestane, dokud nebude v Gaze uzavřeno příměří.

- Podle zpráv tureckých médií byl zatčen izraelský fotbalista, který během zápasu v Turecku ukázal vzkaz odkazující na válku mezi Izraelem a Gazou.

Poté, co Sagiv Jehezkel vstřelil gól svému týmu v utkání proti Trabsonsporu, odhalil vzkaz, který zněl: "100 dní. 07/10" na obvazu na svém levém zápěstí.

Turecký ministr spravedlnosti oznámil , že Jehezkel je kvůli tomuto incidentu vyšetřován pro podezření z "podněcování k nenávisti" poté, co ho jeho klub Antalyaspor kvůli tomu vyhodil.

- Ústřední velení USA uvedlo, že z oblasti kontrolované Húsíi v Jemenu byla vypálena protilodní střela s plochou dráhou letu


Americké stíhací letouny sestřelily protilodní řízenou střelu vypálenou z oblasti ovládané húsíovskými ozbrojenci v Jemenu směrem na americký torpédoborec operující v jižní části Rudého moře, uvedla v neděli americká armáda.

Podle amerického Centrálního velitelství (Centcom), které zprávu zveřejnilo v prohlášení na X (dříve Twitter), nebyly při posledním incidentu hlášeny žádné škody ani zranění.

Centcom uvedl, že raketa byla sestřelena poblíž jemenského přístavního města Hodeidah.

Dříve v neděli si Hútíové stěžovali, že americká letadla byla pozorována při průletu v blízkosti jemenského vzdušného prostoru a pobřežních oblastí.

Mluvčí Hútíů Mohammed Abdulsalam označil činnost "nepřátelských" letadel za hrubé porušení národní suverenity.

- Izraelský ministr obrany v pondělí obvinil Turecko, že slouží jako "de facto výkonná složka Hamásu" poté, co policie v Antalyi zadržela izraelského fotbalistu, který během zápasu nejvyšší soutěže projevil solidaritu s válečnými rukojmími v Gaze.


Ministr obrany Yoav Gallant ve svém příspěvku na Twitteru připomněl Turecku rychlou pomoc Izraele této zemi po loňském zemětřesení a označil zacházení se Sagivem Jehezkelem za "projev pokrytectví a nevděku".

- Čínský ministr zahraničí Wang Yi vyzval k uspořádání větší a autoritativnější izraelsko-palestinské mírové konference a k vypracování časového harmonogramu pro realizaci dvoustátního řešení,
neboť konflikt v Gaze se vyostřil a Rudé moře se stalo novým ohniskem napětí.

V nedělním projevu k novinářům po jednání s egyptským ministrem zahraničí Samehem Shoukrym v Káhiře Wang uvedl, že mezinárodní společenství by mělo "pozorně naslouchat" oprávněným obavám na Blízkém východě.

"Čína vyzývá ke svolání rozsáhlejší, autoritativnější a účinnější mezinárodní mírové konference, k formulaci konkrétního časového plánu a cestovní mapy pro realizaci "dvoustátního řešení" a k podpoře rychlého obnovení izraelsko-palestinských mírových rozhovorů," řekl Wang.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí v pondělí uvedl, že cestovní mapa musí být "závazná", informovala agentura Reuters.

"Pokud jde o načasování a místo konání konference a místo, kde se bude konat, myslím, že to musí určit všechny strany na základě konzultací," řekl Mao Ning na pravidelné tiskové konferenci v Pekingu.

"Čína rovněž vítá aktivní roli OSN v tomto ohledu," dodala.

- Americký ministr zahraničí Antony Blinken na sociálních sítích napsal, že "100 dní zajetí v Gaze je příliš dlouhá doba" a USA "nedají pokoj", dokud nebudou osvobozeni všichni rukojmí.


Izraelci si 100 dní války připomněli 100minutovou přestávkou v pracovním dni a shromážděními, na nichž vyzývali k návratu rukojmích zadržovaných v Gaze, ale jen málo se jim ulevilo od úzkosti, která zemi zachvátila od 7. října, kdy Hamás zahájil své útoky

- Australská ministryně před cestou na Blízký východ vyzývá k "udržitelnému příměří


Australská ministryně zahraničí vyzvala k "udržitelnému příměří" v Gaze, když v pondělí odjížděla na cestu po Blízkém východě, která zahrnuje návštěvu okupovaného Západního břehu Jordánu a setkání s rodinami izraelských rukojmích.

Penny Wongová uvedla, že návštěvy Jordánska, Izraele, Západního břehu Jordánu a Spojených arabských emirátů využije k tomu, aby se zasadila o východisko ze současného konfliktu a o trvalý mír v podobě dvoustátního řešení, informovala agentura Reuters.

Dodala, že Austrálie se bude rovněž zasazovat o větší humanitární pomoc, lepší ochranu civilistů a snížení napětí v regionu.

- Při nedělních střetech a zásahu na hranici mezi oběma zeměmi byli zabiti tři ozbrojenci, kteří přešli do Izraele z Libanonu, a dva Izraelci, uvedla armáda a zdravotníci
. Při přestřelce s ozbrojenci bylo zraněno pět vojáků, uvedla izraelská armáda. Již dříve byl jeden Izraelec prohlášen za mrtvého a žena, která byla podle místní samosprávy jeho matkou, zemřela později po raketovém úderu v izraelské pohraniční obci Kfar Yuval, který údajně zranil několik Izraelců.

- Arabsko-izraelský zákonodárce Ahmad Tibi na sociálních sítích uvedl, že při úderu na uprchlický tábor Nuseirat v centrální části Gazy byli zabiti tři jeho příbuzní, včetně desetiletého chlapce.

-  Hamás zveřejnil videozáznam, na němž jsou zachyceni tři izraelští rukojmí, které drží v Gaze, a na němž vyzývají izraelskou vládu, aby zastavila ofenzívu proti militantní skupině a dosáhla jejich propuštění,
zatímco si obě strany připomínají stý den války. Nedatované 37vteřinové video se třemi zajatci - ve věku 26, 53 a 38 let - odvysílané v neděli končí : "Zítra vás budeme informovat o jejich osudu."

- Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh prohlásil, že Izrael v Gaze "selhal" a bude nucen vyjednávat. Uvedl to v nedělním televizním projevu.

-  Bangladéš vyjádřil podporu Jihoafrické republice v jejím žalobě ohledně genocidy proti Izraeli u mezinárodního soudního dvora.
Bangladéš "vítá možnost podat ve vhodnou dobu prohlášení o vstupu do řízení", uvedlo jeho ministerstvo zahraničních věcí. Namibie mezitím odmítla to, co označila za německou podporu "genocidního záměru rasistického izraelského státu vůči nevinným civilistům v Gaze". Namibijské předsednictví poukázalo na "neschopnost Německa vzít si ponaučení ze své hrůzné historie" a uvedlo příklad první genocidy ve 20. století - genocidy Herero-Namaqua, kterou spáchaly německé jednotky na namibijském území v letech 1904-2008.

- Agentura OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) označila probíhající humanitární krizi v Gaze způsobenou izraelskými útoky v celém pásmu, které vyhnaly z domovů téměř 2 miliony Palestinců, za jednu z "nejsložitějších a nejnáročnějších" operací na světě.  V nedělním tweetu, který následoval po 100 dnech izraelské války v Gaze, UNRWA uvedla: "Masivní ničení, vysídlování, hlad a ztráty posledních 100 dní poskvrňují naši společnou lidskost."

- Světová zdravotnická organizace (WHO) a její partneři navštívili nemocnici al-Aksá v centrální části Gazy a Násirův zdravotnický komplex v Chán Júnisu na jihu Gazy. Šéf WHO Tedros Ghebreyesus na Twitteru uvedl, že obě nemocnice vyžadují "trvalou podporu a ochranu, aby zůstaly v provozu", a že jsou "životně důležitými záchrannými body pro pacienty a tisíce vysídlených lidí v Gaze".

- Palestinská společnost Červeného půlměsíce zřídila v oblasti Mawasi Rafah poblíž egyptských hranic přístřeší ve stanech pro 315 vysídlených palestinských rodin.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1916

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2024