Trump v Iowě výrazně zvítězil

16. 1. 2024

čas čtení 3 minuty
 
Trump  je o krok blíže k volebnímu soupeření s Joem Bidenem,  Ron DeSantis předstihl Nikki Haleyovou


Donald Trump drtivě zvítězil v prvním volebním klání v USA v roce 2024, v Iowě snadno porazil ostatní kandidáty republikánů.

Souboj o druhé místo trval déle než volba Trumpa, který měl obrovskou podporu,  a Ron DeSantis v něm nečekaně porazil Nikki Haleyovou.

Po sečtení odhadem 99 % hlasů měl Trump 51 %, DeSantis 21,2 % a Haleyová 19,1 %. Bývalý prezident tak překonal dosavadní rekordní náskok vítězství v konkurenčním republikánském prezidentském souboji v tomto státě, který činil 12 procentních bodů.

Haleyová, bývalá guvernérka Jižní Karolíny, je považována za nejumírněnější volbu republikánů, která má větší šanci porazit ve všeobecných volbách Joea Bidena než kandidáti po její pravici.

Tři další kandidáti se propadli hluboko pod DeSantise a Haleyovou a dostali jen jednociferná procenta  podpory. V čele méně známé skupiny stál podnikatel Vivek Ramaswamy, než v pondělí večer odstoupil z boje a podpořil Trumpa, následovaný Asou Hutchinsonem, bývalým guvernérem Arkansasu, a pastorem Ryanem Binkleym.

Podle předběžného odhadu se v pondělí voleb zúčastnilo 100 000 republikánů, což je podle předsedy Republikánské strany v Iowě Jeffa Kaufmanna výrazně nižší účast než v roce 2016.

Voliči se v pondělí shromáždili ve školách, knihovnách, komunitních centrech a dokonce i v obilném výtahu, aby debatovali mezi sousedy, ale nepříznivé zimní počasí znamenalo, že museli čelit teplotám pod nulou, prudkému větru a sněhovým závějím. Někteří se možná nemohli dostat do svého okrsku kvůli uzavírkám silnic a dalším překážkám.

Mezi voliči, kteří podpořili Trumpai, mnozí odmítali jeho právní potíže i obavy o demokracii jako takovou. Důvod, proč farmář v důchodu Ron Osborn podpořil Trumpa, který získal nejvíce hlasů v Malcolmu ve státě Iowa, byl prostý.

"Myslím, že je jediný, kdo může porazit podvádějící demokraty," řekl tento třiasedmdesátiletý muž.

Ti, kteří si vybrali jiné kandidáty, uvedli, že mají dost Trumpova chaosu a chtějí se posunout vpřed bez hluku jeho politické značky. Kent Christen, volič z Cedar Rapids, který podpořil DeSantise, o Trumpovi řekl: "Chaos ho provází. Je jako nástroj chaosu. Jsem z toho všeho trochu unavený. To je největší důvod, proč jsem z něj unavený."

Souboj v Iowě zahajuje volební cyklus v roce 2024 a předpokládá se, že primární sezóna přinese souboj  mezi Trumpem a Bidenem.

Na cestě k prvnímu republikánskému volebnímu výjezdu se pole zúžilo, přičemž Trump si zachoval svůj  výrazný náskok. 

Nad volbami se již vznášejí hrozby politického násilí, protože úředníci a soudci čelí stále častějšímu pronásledování.

Pozornost se nyní přesouvá do New Hampshire, dalšího primárního klání v politickém kalendáři republikánů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1990

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2024