Gaza: Situace stále zoufalejší

16. 1. 2024

čas čtení 4 minuty
Foto: Izraelci postřelený muž. Když ho dostihnou izraelští vojáci, kopou do něho


Moderátor, Channel 4 News, pondělí 15. ledna 2024, 19 hodin: Hamás zveřejnil video, na kterém jsou podle něj vidět těla dvou izraelských rukojmích, kteří byli prý zabiti při izraelských úderech. Toto video přichází po včerejším videu, na kterém byli stejní rukojmí zachyceni živí se vzkazem, že jejich osud bude odhalen dnes. Izraelská vláda obvinila Hamás z psychického týrání. Následovalo dalších 24 hodin izraelského bombardování v celém pásmu Gazy, kde je situace stále zoufalejší. Zde je náš zahraniční zpravodaj Sekunder Kermani.

 

Reportér: Dav lidí se táhne, kam až dohlédnete. Zoufale se snaží najít nějaké jídlo. Scéna naprostého zoufalství na pláži ve městě Gaza, lidé se shlukují kolem hrstky nákladních aut, pytlů s moukou. Dokázali jsme  si představit, že Gaza bude někdy vypadat takhle? Říká novinář, který to natáčí.


Lidé tu umírají, upadají do bezvědomí. Všichni se soustředí na to, aby se pokusili nakrmit svou rodinu.
 
V jednu chvíli se ozvou výstřely. Střílí izraelští vojáci, říká novinář. Lidé se rozprchnou. 

OSN však varuje, že všichni obyvatelé Gazy čelí krizovému stavu hladu. Podél hranice s Egyptem děti volají po tom, aby bylo propuštěno více pomoci. Část je dodávána po prověření izraelskými úředníky, ale nestačí to a obrovská zácpa kamionů, které nemohou překročit hranici, je  na druhé straně těchto plotů.


Humanitární pracovník: "Potřeby rostou rychleji, než jsme schopni reagovat. Musíme být schopni přivézt více zásob a potřebujeme bezpečný přístup, aby se dostaly k lidem všude v Gaze, nejen k těm, kteří jsou blízko hranic. Potřebujeme dlouhodobé příměří, abychom zastavili utrpení."

Reportér: Izraelská armáda nyní kontroluje většinu severní části Gazy, i když některá ohniska odporu Hamásu stále zůstávají. IDF se soustřeďuje v současné době ve středu pásma a v Chán Unisu na jihu. Dále by mohla obrátit svou pozornost k Rafáhu, kam uprchlo tolik Gazanů, a k ovládnutí koridoru Filadelfie podél hranice s Egyptem. Násilnosti se dnes odehrály i uvnitř Izraele, kde Palestinci najeli do auta a pobodali jednu izraelskou ženu, více než tucet lidí bylo zraněno.


A Doria na okupovaném Západním břehu Jordánu, Palestinec padá na zem poté, co byl postřelen při zásahu izraelské armády. Izraelští vjáci se k němu poté přiblíží a kopou do něj. Vojáci zahájili palbu během konfrontace s obyvateli města a zabili mladou ženu a muže, další zranili.

Zpátky v Gaze se část izraelských sil stahuje ze severu v pásmu a úředníci tvrdí, že útok vysoké intenzity na Chán Júnis brzy skončí, ale neřeknou kdy. Zanechávají za sebou apokalyptickou krajinu a tvrdí, že zabili asi 1/3 bojových sil Hamasu, ale zatím ho neporazili. Palestinci tvrdí, že naprostá většina z 24 000 zabitých obyvatel Gazy jsou ženy a děti.

V Gaze je také stále zadržováno více než 100 izraelských rukojmí.

Toto další obrovské shromáždění vyzvalo o víkendu v Izraeli k jejich bezpečnému návratu. Dnes Hamás zveřejnil video Noah Gamaniové, které nevysíláme. Byla donucena vyprávět, jak byli při izraelských náletech zabiti další dva rukojmí držení spolu s ní. Nevíme, zda je to pravda. Izrael videa označil za psychologickou válku. Rodiny některých rukojmích volají po ukončení války, ale premiér Benjamin Netanjahu trvá na tom, že je domů přivede vojenský tlak. 

V zahraničí čelí Netanjahu hněvu za obrovský počet mrtvých Palestinců,  doma, za to, že se nepodařilo zajistit propuštění zbývajících zajatců.

1
Vytisknout
2189

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2024