Zmatená výzva za Mír a spravedlnost

16. 1. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty
Pánové Hořejší, Stropnický a Kavan po roce obnovují svou výzvu Za mír a spravedlnost, kterou původně vydali tzv. "proti válce na Ukrajině".

Uznejme, že jsou pánové motivováni chvályhodnou snahou postavit se proti zabíjení. Bohužel je jejich argumentace nebezpečná a zmatená, A to nejsem žádný válkychtivec.

Zabíjení na Ukrajině i v Gaze je šokující. Bohužel  jsou to dva naprosto nesrovnatelné případy násilí.

V Ukrajině jsou ruským bombardováním a ruskými raketami zabíjeny děti a nevinní civilisté, protože se ruský režim Vladimíra Putina svévolně a kriminálně rozhodl okupovat zcela samostatnou, cizí zemi, jíž před lety garantovalo Rusko nezávislost, poté, co se Ukrajina dobrovolně vzdala jaderných zbraní.

Naprosto trestuhodně, krátkozrace a hloupě Západ Ukrajinu zrazuje a neposkytuje ji efektivní obranné prostředky, jimiž by ruské agresi mohla zabránit. Povšimněte si prosím, že Ukrajina neválčí na ruském území. Snaží se pouze hájit a zabezpečit území vlastní.

Naivní představa pánů Hořejšího, Kavana a Stropnického, že by měla Ukrajina s Putinem vyjednávat, je nepoužitelná. Putin nikdy nedodržel žádnou dohodu. Nelze s ním vyjednávat. Na ukrajinské území nemá Rusko žádný nárok. Putin je zločinec a musí být postaven před soud. Pánové Hořejší, Kavan a Stropnický by také vyjednávali s Hitlerem? Třeba o koncentráku v Osvětimi? Že by tam nacisti mohli zabít méně židů? Třeba jen půl milionu?

Není jiné možnosti, než aby Západ řádně, rychle a efektivně vyzbrojil Ukrajinu, aby byla schopna znovu dobýt a zabezpečit své vlastní území a plně se chránit před teroristickými útoky raketami a drony.



Případ Gazy a Izraele je jiný. Brutální vraždění nevinných izraelských civilistů Hamásem ze 7. října 2023 bylo neomluvitelným zvěrstvem, za nějž musejí jeho pachatelé pykat. Existuje sice argumentace, že zvěrstva ze 7. října byla spáchána proto, že Palestinci jsou Izraelem dlouhodobě utlačováni a jejich věc byla na mezinárodním fóru zapomenuta. To je sice pravda, ale zvěrstva to neomlouvá.

Izrael má plné právo se proti takovýmto útokům bránit a zajistit, aby se už nemohly opakovat.

Nemůže to ale zajišťovat vlastními zvěrstvy a válečnými zločiny. Vyhnání 2,5 milionového obyvatelstva Gazy ze svých příbytků a srovnání jejich domovů se zemí je válečný zločin, stejně jako válečný zločin hladomoru: odpírání potravin, vody a elektřiny a ničení zemědělství, škol, univerzity a nemocnic.

Jak na to poukazují lidskoprávní organizace, například Human Rights Watch, na zvěrstva nelze reagovat zvěrstvy.

Izrael měl plné právo použít svou tajnou službu k vyvraždění vedoucích činitelů Hamásu a jeho vojenských velitelů. Izraelská tajná služba to umí.

Absiolutně však neměl plné právo vyvraždit 10 000 dětí a zabít 25 000 civilistů, z toho 70 procent žen a dětí, Absolutně neměl právo bombardovat hustě obydlené oblasti Gazy obrovským množstvím tisícikilogramových neřízených bomb.

Jak Putina, tak Netanjahua je nutno přesvědčit, aby s vražděním přestali. V Putinově případu to nepůjde jinak než efektivním a rychlým západním vyzbrojením Ukrajiny. V Netanjahuově případu to nepůjde jinak, než efektivním a rychlým zastavením amerických zbrojních dodávek Izraeli.

Vidíte ten rozdíl? Je to jasné jak facka.

5
Vytisknout
2752

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2024