Rusko možná připravuje operaci v Podněstří, s cílem destabilizovat vývoz obilí z Moldavska a Ukrajiny

12. 1. 2024

čas čtení 2 minuty
Kreml dlouhodobě prosazuje politiku destabilizace vnitřní situace v Moldavsku, ale nyní může připravit provokaci v Podněstří. Cíl by mohl sahat od nepřátelských akcí proti moldavské prozápadní vládě pod záminkou ochrany "krajanů v zahraničí" až po úder proti ukrajinskému exportu podél západního pobřeží Černého moře, a to navzdory odstoupení Ruska od dohody o obilí loni v létě.

Úřady Ruska a Podněstří v posledních dnech vystupňovaly obvinění proti Moldavsku, od prohlášení prezidenta separatistického regionu Vadima Krasnoselského v rozhovoru pro agenturu TASS, že "militarizace" Moldavska ohrožuje Podněstří, až po předvolání moldavského velvyslance na ministerstvu zahraničí na protest proti "nepřátelským akcím", včetně "politicky motivovaného pronásledování ruských a ruskojazyčných médií" a "případů diskriminace ruských občanů" při vstupu do Moldavska.

Jak na podzim řekla listu Financial Times moldavská prezidentka Maia Sanduová, hotovost a "tisíce" bankovních karet vydaných v Dubaji byly do země dovezeny z Moskvy s cílem podplatit voliče a pomoci proruským silám, aby se dostaly k moci v listopadových místních volbách. Moldavské úřady se snažily těmto akcím zabránit. V únoru 2023 američtí, evropští a ukrajinští představitelé varovali, že se Rusko snaží svrhnout moldavskou prozápadní vládu.

Nyní se v Podněstří možná připravuje provokace, zejména proto, že ruské ministerstvo zahraničí obvinilo Moldavsko z plánů pomoci NATO s výcvikem ukrajinských vojáků. Moskva pohrozila, že to bude považovat za přímou účast Kišiněva ve vojenském konfliktu na straně Ukrajiny.

Dalším důvodem destabilizace situace může být snaha Moskvy podkopat ukrajinské dodávky obilí. Přestože Moldavsko nemá přístup k pobřeží Černého moře, Podněstří k němu nemá daleko. Na konci loňského roku přitom dodávky přes nový námořní koridor, organizovaný v září, přesáhly 10 milionů tun, které vyvezlo více než 300 plavidel. Polovinu z toho tvořily zemědělské produkty, kovy a další suroviny se posílají i do zahraničí.

V roce 2023 prošlo rumunským přístavem Constanta rekordních 36 milionů tun obilí, z toho asi 40 % tvořily dodávky z Ukrajiny, uvedla 10. ledna agentura Reuters.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2615

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2024