Ukrajina sestřelila dva ruské letouny. Byl to pro Kreml katastrofální den

16. 1. 2024

čas čtení 4 minuty
 

Není jasné, jak se Ukrajině podařilo sestřelit velitelská letadla letící nad Azovským mořem


Ukrajinská armáda sestřelila dvě ruská velitelská letadla v jednom z nejkatastrofálnějších dnů pro letectvo Kremlu od začátku plnohodnotné invaze Vladimira Putina.

Valerij Zalužnyj, vrchní velitel ukrajinských vzdušných sil, uvedl, že jeho letectvo zničilo letoun A-50 pro dálkovou radarovou detekci a letoun Il-22 s řídicím střediskem. Oba letouny letěly v neděli nad Azovským mořem, když byly ve 21:10 místního času zasaženy.

 

Letoun A-50, který detekuje protivzdušnou obranu a koordinuje cíle pro ruská letadla, se okamžitě zřítil a jeho posádka zahynula. Těžce poškozený Il-22 zřejmě nouzově přistál na letišti v ruské Anapě.

Není jasné, jak se Ukrajině podařilo letadla zaměřit a sestřelit. Podle jedné z teorií byla použita protiletadlová raketová baterie Patriot - dodaná USA. To by však znamenalo přesunutí systému do blízkosti frontové linie, kde by mohl být odhalen.

Ruští představitelé uvedli, že nemají "žádné informace" o tom, co přesně se stalo. Prokremelští blogeři naznačovali, že letadla byla zasažena přátelskou palbou nebo dokonce sestřelena týmem britských operativců SAS pomocí raket země-vzduch.

Ať už byla příčina jakákoli, incident je ranou pro ruské letectvo a morální vzpruhou pro ukrajinské ozbrojené síly. Kyjevská protiofenzíva v loňském roce selhala a v posledních měsících Rusko zahájilo vlnu útoků na východě země podél zamrzlé frontové linie ve snaze získat zpět iniciativu.

Podle britského ministerstva obrany má Kreml ve výzbroji pouze šest funkčních letounů A-50. Výroba každého letadla stojí 330 milionů dolarů. Loni v únoru zaútočili partyzáni v Bělorusku na další letoun A-50, který se nacházel na letecké základně poblíž Minsku. Není jasné, jak velké škody způsobili.

Od loňského roku Ukrajina systematicky poškozuje ruskou vojenskou infrastrukturu na okupovaném Krymu a zaměřuje se na radarové stanice a další zařízení. Bombardovala velitelství ruské černomořské flotily v přístavu Sevastopol a donutila námořní plavidla k přemístění do bezpečnějších přístavů.

Zdá se, že Kyjev nyní zpochybňuje ruskou nadvládu v Azovském moři, jehož součástí jsou přístavy Berďansk a Mariupol, obsazené v roce 2022. V pondělním prohlášení Zalužnyj uvedl, že v rámci operace, kterou označil za "skvěle naplánovanou a provedenou", byla na jihu země zničena dvě ruská letadla.

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat uvedl, že letoun Il-22 byl neopravitelně poškozen. Dodal, že špionážní letoun A-50 byl pro nás "prioritním cílem". Nepotvrzený snímek na sociálních sítích ukázal ocasní část Il-22, zjevně poškozenou střepinami.

Rusko v posledních týdnech utrpělo řadu nepříjemných poruch své stárnoucí letecké flotily ze sovětské éry. Minulý týden ukrajinské zpravodajské služby uvedly, že stojí za útokem na letoun Su-24, zaparkovaný na letecké základně u ruského města Čeljabinsk. Letoun byl zapálen. Později byl zatčen jeden mladík.

V prosinci ruská protivzdušná obrana sestřelila vlastní ruské letadlo Su-25. Začátkem téhož měsíce Ukrajina zničila bombardér Su-24M.

Ukrajinští komentátoři na tuto zprávu, která v pondělí ovládla sociální sítě, reagovali s jásotem. Illia Ponomarenko, bývalý obranný zpravodaj deníku Kyjev Independent, napsal jednoduše: "Potvrzeno ukrajinským velením. Zatím největší letecký sestřel války."

Ukrajinské letectvo hravě naznačilo, že toho bude ještě více. Zveřejnilo grafiku dvou sestřelených letadel se slovy: "Kdo to udělal?"

3
Vytisknout
2636

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2024