Co mají společného Anders Behring Breivik a Muhammad Atta?

1. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Jestliže zkoumáme osobní historii atentátníka v Norsku a srovnáme ji s džihádisty, zjistíme, že tu existují značné podobnosti. Breivik, stejně jako mnozí elitní džihádisté, je dítě pocházející z prostředí elity, jehož kariéra byla zablokována. Breivik pochází z diplomatické rodiny, ale otec jej záhy opustil. Usáma bin Ládin byl synem stavebního magnáta, kterého otec krátce po narození "odstrčil".

HLADOMOR NENÍ JEN V SOMÁLSKU

V Keni je ohroženo podvýživou 3,5 milionu lidí

1. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

385 000 dětí je tam podvyživených. 90 000 těhotných a kojících matek tam hladoví. Zatímco se svět soustřeďuje na Somálsko a na hladovějící uprchlíky, utíkající přes hranici do Keni, v Keni samotné vzniká hladomor.

Keňané jsou zapomenuté obětí nejhoršího sucha za více než půl století, které postihlo Africký roh a v celé řadě zemí, včetně Somálska, Džibuti a Ugandy, dohnalo 12 milionů lidí k hladomoru.

Žurnalistika pro dětské časopisy?

1. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Koncem června jsem pro Britské listy napsal komentář k projektu Fakt!, který vytvořilo Aktuálně.cz pro studenty žurnalistiky, aby si prošli na škole povinnou novinářskou praxí novým způsobem. Studenti si založili na Facebooku své blogy, na nichž měli ukázat nové možnosti této "sociální sítě". Na můj kritický text, který obvinil Fakt! z infantilnosti a ohlupování národa, se ozvala soukromou poštou studentka Anežka Michnová, autorka blogu Fantazeen, a požádala mne o konkrétní kritiku její práce, aby se z ní mohla poučit. O to jsem se pokusil v následujícím textu, za nímž následuje reakce autorky na moje slova.

Kritická diskuse, nebo infotainment?

1. 8. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Projekt Fakt! kritizovaný Borisem Cvekem může opravdu někomu možná připadat "infantilní", nicméně jedno mu nelze upřít: Odráží docela přesně trendy současné žurnalistiky, která je stále méně "osvícenecká" a kritická, za to ale stále více "baví" a potvrzuje předsudky jednotlivých uzavřených cílových skupin. A to je také bohužel přesně oblast, kde se budou muset mladí žurnalisté profesionálně uplatnit - nikoliv v diskusní síti renomovaného vědeckého časopisu usilujícího o kritický pohled na vědeckou praxi. Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme proti tomu protestovat, ale to je tak asi všechno, co se proti tomu dá dělat...

Jak ministr Drábek "objevil" Ameriku, ale pro stromy nevidí les

1. 8. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 9 minut

Dovolím si doslova citovat úvod článku ministra Drábka na blog.aktualne.cz, ze dne 28.července 2011:

Kombinace státního důchodu a penze z velmi rozšířených zaměstnavatelských fondů v Nizozemí v současnosti zaručuje důchodcům příjem na úrovni cca 80 % jejich mzdy.

Pan ministr nám dále sděluje a snad i naznačuje, jak výhodné pro důchodový systém je existence státního systému, tedy základního pilíře a současně existující fondy. Ve svém sdělení však opomíjí základní rozdíl mezi soukromými (komerčními) fondy a výše zmíněnými nizozemskými zaměstnavatelskými fondy. Fakt, který nám sděluje snad jako provokační údaj, tedy oněch 80 % výše důchodu ze mzdy, už raději ani nekomentuji a mám jen vážné obavy, aby to někomu, kdo bude tento údaj číst, nepřitížilo (neseklo to s ním o zem).

Muslimský svět patrně čeká neklidný ramadán

1. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Od Sýrie přes Egypt až po Libyi se nepokoje, které zasáhly na jaře muslimský svět, patrně promítnou i do ramadánu - posvátného měsíce, který je tradičně zaměřen na pietu. Ceny potravin - součást ekonomickým obtíží, které katalyzovaly svržení vládců v Egyptě a Tunisku - stále rostou. A protestující po dekádách prázdných slibů ukazují jen malou trpělivost s uklidňujícími gesty vlád.

Situace na Severním Kavkaze se vyostřuje, hovoří se o válce

1. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Situace na Severním Kavkaze se nadále vyostřuje. Za sedm měsíců letošního roku se zde v ozbrojených střetech a teroristických útocích stalo obětí 812 osob. Z 405 zabitých bylo 89 civilistů. Vznikají stále další struktury pro boj s terorismem a jejich pravomoci se překrývají, avšak bezpečnostní situace v zemi se nezlepšuje, a na Severním Kavkaze je dokonce čím dál horší. Letos zde bylo zabito už 200 povstalců a životem zaplatila také zhruba stovka vojáků a představitelů silových složek.

Slovenské aktivistky za ženská práva chtějí diskutovat o hymně

1. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

"Zastavme ich, sestry, bratia, veď sa ony stratia..." I tak by mohla znít upravená slovenská hymna, kdyby došlo k rozhodnutí brát ohled na genderovou rovnost. Po tom co některé západní země změnily hymnu tak, aby se nezmiňovala jen o zástupcích mužského genderu, otevřely tuto otázku i občanské aktivistky na Slovensku. Vadí jim, že je řeč pouze o "bratřích" a "Slovácích", nikoliv o "sestrách" a "Slovenkách". Podle nich je třeba začít otevřeně diskutovat o genderové diskriminaci v jazyce.

Máte pravdu, ale strčte si ji někam!

1. 8. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

Dovoluji si vám, vážení čtenáři, předložit závažný námět k zamyšlení, případně, dojdete-li k nějakému relevantnímu závěru, prosím o jeho sdělení. Jde o tak zvaně řízené odmítnutí výkonu povinnosti orgánu veřejné správy vůči zákonné oprávněnosti občana v podávání podnětů, námětů, připomínek, stížností apod., obecně řečeno podání na orgán veřejné, příp. státní správy či jinému státnímu orgánu. Konkrétně :

Orgán veřejné (či jiné) správy je ze zákona (č. 128/2000 Sb.), povinen přijmout (přijímat) podání (§ 37 správního řádu) které lze podat jako podnět (§ 42 správního řádu), stížnost (§ 175 správního řádu) atp.

Umíme se ještě stydět?

30. 7. 2011 / Michal Giboda

čas čtení 5 minut

Ředitelé velkých finančních instituci v USA dostali v roce 2008 odměny ve výši téměř 20 miliard dolarů v době, kdy jim stát vypomohl 254 miliardami dolarů. Ve témž roce více než 3 miliony domů v Americe šlo do dražby pro neschopnost splácet půjčky které jim poskytli stejní finanční ředitelé. Banka Citigroup zvažovala koupi podnikového letadla za 50 milionů dolarů krátce poté, co obdržela "injekci" 45 miliard dolarů od daňových poplatníků. Když se zeptali prezidenta Obamy na odměny bankéřů, odpověděl jedním slovem "hanebnost!"

Nestor a právo na důchod

29. 7. 2011 / Ivo Šebestík

čas čtení 3 minuty

Nedávno jsem potkal devadesátiletou paní. Byla ve skvělé duševní kondici. Myslelo jí to báječně, dokonce se orientovala i v tom, v čem se orientovat už nedá, tedy v politice. Ročník narození 1921...

Kam až jsme se to dostali?

29. 7. 2011

čas čtení 35 minut

Po dvaadvaceti letech, které již téměř uplynuly od tzv. sametové revoluce v roce 1989, můžeme již snad hodnotit s jistým odstupem dosažený stav naší společnosti. Vždyť mezitím odžila nejméně jedna generace našich současníků, která v onom roce převratné změny dosáhla 70 let (vycházeje z údaje o průměrném dožití našich občanů). A ti, kteří mají tu jedinečnou možnost nyní v naší společnosti žít, mohou střízlivě uvažovat a hodnotit její stav, a nejméně pak dvě a půl generace spoluobčanů pak i může porovnávat dnešní realitu s realitou předchozí společnosti nepříliš obsahově výstižně nazývanou společnosti totalitní (komunistickou, ač do ideálů komunismu měla hodně daleko), napsal čtenář Jaroslav Novotný.

Česká televize v případě hladomoru v Africkém rohu manipuluje nejen s údaji BBC

29. 7. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 14 minut

Ve středu večer jsme mohli být svědky toho, jak Česká televize (ČT 24) prezentovala ZDE hladomor, který hrozí 12 milionům lidí v Africkém rohu a který už usmrtil desítky tisíc dalších. Šlo o mediální vyjádření k události obřích tragických rozměrů odehrávající se za humny Evropy. Veřejnoprávní instituce předvedla mediální manipulaci a v mých očích i rasistickou nechutnost ve stylu - za tuto tragédii podle vybraných diskutérů mohou nejvíce africké elity a jejich korupční aktivity, za něž bílé elity nenesou zodpovědnost, somálské islamistické hnutí Al-Šabáb, brutální exploatace afrického bohatství především Čínou -- ale Západ z toho vyšel v podstatě bez ztráty kytičky, ačkoliv jsou to především západní korporace a spřízněné vládní elity, které africkým zemím a jejich bohatství žilou pouštějí nejvíc.

Ředitel Siemensu: "Globální oživení skončilo"

29. 7. 2011

čas čtení < 1 minuta

Německý koncern Siemens podnikající v oblasti strojírenství a energetiky ve čtvrtek zveřejnil své hospodářské výsledky, které zaostaly za očekáváním analytiků. Společnost přičítá pokles zisků zpomalení globální ekonomiky.

Pravicová ideologie potřebuje svoje breiviky

29. 7. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 5 minut

Výbuch a střelba v Norsku se nejspíš promění v čin nepříčetného jedince. Politici a potažmo církev si oddechnou, protože to bude důkaz, že s tím nemají nic společného. Pak jim otrne a do projevů se zase dostanou slova jako rodina, národ, islám ohrožující Evropu a multikulturalismus činící totéž. Postupem času budou Breivika a jeho následovníky očisťovat, protože jim umožňují implantovat do mysli občanů svoje vlastní ideje.

Oklikou k některým už včerejším, ale i zítřejším "zdravotnickým" svízelům

29. 7. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

Ti, kdo v ČR spravují věci veřejné, nejednou se obracejí na publikum málem tak, jako kdyby samotní voliči mohli za to, co náhodou špatně funguje, nebo je to zbytečně drahé, anebo je to nějak skandální. V jiných směrech zodpovědní funkcionáři až příliš pravidelně jenom připraví koště, aby něco zametli pod známý koberec. Pravidelně jsme jako plátci daně upozorňováni, že -- zřejmě kvůli nám samým a proto, že nějak existujeme -- na to či ono teď nebudou peníze.

KKK na Šumavě

29. 7. 2011 / Petr Doubrava

čas čtení 14 minut

Kolem Ptačího potoka v Národním parku Šumava se dějí podivné věci. Skupinka přesvědčených nenásilných ochranářů (nazývejme tak aktivisty z Hnutí Duha a jejich sympatizanty) vlastními těly brání stromy napadené škůdcem, aby zachránili les; ovšem nikoli proti kůrovci, ale proti novému škůdci, za kterého považují dále definované kácející ochranáře. Přesila dřevorubců se na pokyn správy národního parku (dále společně též jen "kácející ochranáři") chystá stromy podřezat, rozřezat a kdoví co ještě; prý také, aby zachránili les. Když nenásilní ochranáři neuhnou, mohli by se stát obětí násilí. Soud v Klatovech vydal předběžné opatření, podle kterého nenásilní ochranáři nesmí do lesa. Ale oni se nebojí a chodí tam. Navíc podali trestní oznámení na kácející ochranáře. Ovšem policie odpoutává nenásilné od stromů, aby je následně spoutala a odvedla (či odnesla) z lesa ven. U Huberta! Zmatek. Kůrovec, kácení, kolečka navíc -- pěkná kulajda. KKK.

Málo zvědaví novináři

31. 7. 2011 / Zdeněk Procházka

čas čtení 5 minut

Často se kritizuje servilita a zápecnictví Čechů. Je s podivem, že tak činí především naši novináři, kteří mají za sebou servilitu za protektorátu (Moravec, Krychtálek a další) a servilitu za období vlády komunistické strany (Brož, Jambor, ...).

Ačkoliv se po roce 1989 v novinách vyměnila generace, snad se ta servilita vůči vládnoucí moci učí na novinářských fakultách, protože z článků v tisku a z vystoupení televizních moderátorů ční motto:" Co vláda činí, dobře činí." A jen z diskusí na internetu a jen z některého mála web stránek, které tu nalezneme, se dozvíme, že jsou také problémy a že opozice je pojmenovává, kritizuje a přednáší korigující náměty.

Pocit studu k vzniku zákonnosti nestačí

30. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Souhlasím naprosto s Michalem Gibodou, že pocit studu k prosazení pravidel a ke změně společnosti k lepšímu nestačí. Zejména si mi líbí tato pasáž:

"Rovněž se ukazuje, že stud nemůže působit jako katalyzátor velkých sociálních změn. Otroctví nebylo zrušeno proto, že bojovníci za jeho zrušení vnutili otrokářům pocit studu za vykořisťování otroků. Dětská práce se nedostala na pranýř proto, že továrny se začaly stydět za své činy a praktiky. To je další důvod, proč je trest kategoricky nutný k ochraně většiny před ignorantskou menšinou, která nemá úctu k řádu."

Dnes jsem u nás v lese viděl opět dvě motorky, jak si jezdí s obrovským řevem po lesní cestě. Ta arogance a tupost těch hňupů, porušujících české zákony za dlouhodobé lhostejnosti české veřejnosti, je do očí bijící. Vyvstali mi na mysli také aktivisté, kteří za velkého zájmu médií blokují kácení stromů na Šumavě. Já s aktivisty souhlasím, že kácet by se nemělo, ale řešení je, myslím, třeba hledat v nějaké právní rovině, nikoli v přivazování se ke stromům. Naopak máme v Česku obrovské plochy krajiny, včetně té chráněné, kterou dnes a denně plundrují protizákonně motorkáři, aniž by je někdo fotil a dával podněty policii k jejich stíhání, poslancům ke zpřísnění zákonů atd.

Britský konzervativec:

Kvality ve veřejném sektoru lze dosáhnout pouze vyvoláním strachu u zaměstnanců

31. 7. 2011

čas čtení 2 minuty

Oliver Letwin, konzervativní ministr současné britské vlády pro "reformy" veřejného sektoru, se vyjádřil, že cílem současné britské vlády je "vyvolat strach" mezi zaměstnanci ve veřejném sektoru, protože jedině tak je možno zvýšit produktivitu a dosáhnout kvality.

Jeho výroky rozhněvaly britské učitele, zdravotní sestry a lékaře. Letwin se totiž vyjádřil, že pouze zavedením "skutečné disciplíny a strachu" ze ztráty zaměstnání ve veřejném sektoru je možno dosáhnout kvality.

Kdy bude mít ODS konečně 10% nebo méně?

31. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Podle jednoho z posledních průzkumů veřejného mínění by ODS získala ve Sněmovně stejné množství poslanců jako KSČM, tedy 39. Zatímco chápu lidi, včetně živnostníků (o případu pana Milana je níže informace z Parlamentních listů), kteří dnes chtějí volit KSČM, neboť pravice je dnes mnohem horší než KSČM, nechápu lidi, kteří ještě volí ODS.

To jsou pro korupci a likvidaci tohoto státu?

Kdyby jim na ODS skutečně záleželo, budou volit proti ní, aby se jí pokusili probudit (je-li to vůbec možné).

Jediná naděje na probuzení pravice k sebereflexi a k tomu, že si opravdu nemůže dělat, co chce, a na voliče úplně kašlat, je její tvrdý pád v předvolebních průzkumech veřejného mínění a potom i ve volbách. Kdy bude mít ODS konečně 10% nebo méně?

To by ty sebejisté "pravicové" politiky probudilo: asi by nejprve obvinili média a všechno možné jenom ne sebe, ale když by se to nezlepšovalo, museli by začít rýt do struktur zděděných už z dob kupónové privatizace, nebo zaniknout.

A zánik ODS by snad byl nejhezčím vkazem a ponaučením o nepoučitelnosti. Zatím ale podle všeho značná část české veřejnosti podporuje korupci, a proto by volila ODS. To je jeden z hlavních důvodů, proč jsou komunisté pro mnoho lidí, jinak možná i vnitřně pravicově orientovaných, přijatelní, protože prostě ODS a celá dnešní vláda představuje nepoctivost a likvidaci poctivě se živících lidí ve prospěch zlodějů a korupčníků. ČSSD od dob opoziční smlouvy neměla k ODS nikdy daleko a rozhodně nikdy tak daleko jako KSČM.

KSČM dostihla ODS, lidovci a zelení by se vrátili do Sněmovny, tvrdí průzkum ZDE

Živnostník Milan: Mám této vlády dost. Budu volit komunisty ZDE

Britské státní zdravotnictví "odkládá operace a doufá, že pacienti zemřou, nebo se obrátí na soukromé nemocnice"

29. 7. 2011

čas čtení < 1 minuta

Oficiální studie zjistila, že některé nemocnice v Anglii pacientům záměrně odkládají operace po dobu až čtyř měsíců. Ředitelé nemocnic doufají, že pacienti mezitím zemřou, anebo se nechají operovat v soukromých nemocnicích za poplatek. Je to proto, že britské státní zdravotnictví má povinnost do roku 2015 ušetřit 20 miliard liber, píše konzervativní deník Daily Telegraph. Vzniká tak obrovský tlak na soukromé nemocnice, které pak v důsledku přemíry pacientů pracují stejně pomalu jako nemocnice státní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

K tomu: Kreslíř Matt to komentuje v deníku Daily Telegraph obrázkem, pod nímž je napsáno: "Vlak v 8.39 je zpožděn, protože čekáme, až cestující umřou, anebo si vezmou taxíka."

Chtějí zrušit Národní park Šumava

29. 7. 2011 / František Řezáč

čas čtení < 1 minuta

Aneb kouzlo nechtěného.

Konečně "místní obyvatelé" přiznali, o co jim jde: Zrušit Národní park Šumava! Bývalý likvidátor ČSFR byl vysazen do funkce ředitele NPŠ ne proto, se staral o jeho rozvoj, ale aby ho zlikvidoval. Pan Stráský to svou přítomností na demonstraci "místních obyvatel" potvrdil. Kolik žije na Modravě a v okolí skutečně místních obyvatel, naleznete ZDE

V roce 2005 to bylo 52. Dodnes pravděpodobně přibylo několik majitelů nových luxusních chat, např. pan Bakala. Na práci si "místní" musí dovážet dělníky ze Slovenska či Ukrajiny. Národní park, který chtějí zrušit, není majetkem několika rekreantů, ale podle názvu celého národa. Za prachy jde ovšem v dnešním "česku" zařídit skoro všechno. Půjde to i ve věci evropského významu, který NPŠ bezesporu má?

Medveděv odvolal Michalkova z rady pro kulturu a umění

29. 7. 2011

čas čtení < 1 minuta

Ruský prezident Dmitrij Medveděv schválil nové složení prezidentské rady pro kulturu a umění, jíž sám řídí. Podle tiskové služby Kremlu je z rady odvoláno deset osob a přibylo jich dvaadvacet. Mezi odvolanými je také ruský režisér Nikita Michalkov (který mj. ve svých dílech demýtizoval působení ruských zpravodajských služeb v době stalinských čistek).

Lynčujte aktivisty!

29. 7. 2011 / František Řezáč

čas čtení < 1 minuta

Redaktoři a editoři /Klatovského deníku patrně ztratili soudnost. V emotivním líčení páteční demonstrace tzv. místních obyvatel na Modravě proti blokádě kácení v NPŠ dávají slovo teroristům, vyzývajícím k popravám aktivistů. Kolik je na Modravě skutečně místních obyvatel, to tzv. novináře vůbec nezajímá. Podle oficiálních statistik je to několik desítek lidí včetně dětí. Proč se ani jeden tzv. novinář nezeptá paní, která pekla koláče pro ukrajinské a slovenské dělníky, kde má trvalé bydliště?

ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2011

26. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

V červnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 211 osob bankovním příkazem celkovou částkou 64 564.45 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v srpnovém přehledu hospodaření, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 115 240.72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

30147