Guardian hájí svého amerického reportéra před stíháním

12. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Britský deník Guardian vydal prohlášení v reakci na požadavek republikánského poslance Petera Kinga, aby bylo zahájeno trestní stíhání proti Glenu Greenwaldovi:

"Jsme překvapeni a zklamáni výroky republikánského poslance Petera Kinga (NY), předsedy amerického parlamentního podvýboru pro boj proti terorismu, který požaduje, aby bylo zahájeno trestní stíhání proti reportéru deníku Guardian Glennu Greenwaldovi za jeho reportáže o špehování občanů agenturou NSA.

Je to zvlášť znepokojující ve světle výroků Erica Holdera, amerického generálního prokurátora, který konstatoval: "Dokud budu já generálním prokurátorem, nebudeme trestně stíhat žádného reportéra za to, že dělá svoji práci." Holder zdůraznil, že ho "znepokojují možnost, že vyšetřování prozrazených státních informací by mohlo ochromit investigativní novinářskou práci, která pohání vládu k odpovědnosti."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Americký Kongres zuří nad "špehováním Američanů"

12. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Po uzavřeném jednání ve Sněmovně reprezentantů požadují američtí poslanci změnu Vlasteneckého zákona

V úterý sílil hněv v americkém Kongresu poté, co se politikové, jimž se poprvé dostalo informací o rozsahu vládního špehovacího systému, zapřísahali, že omezí systém který "špehuje Američany".

Šéfové výzvědných služeb a činitelé FBI doufali, že jednání za zavřenými dveřmi s celou Sněmovnou reprezentantů povede k tomu, že poslanci systém špehování schválí.

Avšak vysocí činitelé obou hlavních amerických politických stran jsou v důsledku tohoto jednání vážně znepokojeni nad rozsahem špehovacího programu. Mnozí z nich tvrdí, že o jeho existenci vůbec nevěděli, dokud ho neprozradil whistleblower Edward Snowden.

Kongres začal zuřit ohledně špehování Američanů po dni dalších dramatických událostí:

Zruší německý soud eurozónu, jak ji známe?

12. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Finanční svět zase jednou s napětím upírá pozornost k německému Spolkovému ústavnímu soudu v Karlsruhe. Soudci zde rozhodují o tom, zda Evropská centrální banka neporušila svůj mandát - evropský zákon - když nakupuje státní dluhopisy za miliardy a snaží se tak suplovat fiskálně politické nekonání příslušných orgánů ve věci evropské dluhové krize.

Jde o největší ústavní spor v novodobých dějinách Německa. Žaloba proti permanentnímu evropskému záchrannému fondu ESM byla podána profesory, poslanci a připojilo se k ní více než 37 000 občanů. V září 2012 sice dal Spolkový ústavní soud zřízení ESM zelenou, nicméně soudci chovají pochybnosti o současném kursu Evropské centrální banky vevěci záchrany problémových zemí.

Experti vedou mediální přestřelky zejména o program OMT ze září 2012, který bance v krizových situací umožňuje neomezené nakupování státních dluhopisů. Experti Bundesbank tvrdí, že nakupováním pochybných dluhopisů banka zvyšuje riziko v systému a současně překračuje mandát, který jí předepisuje sledovat jako cíl stabilitu cen. Není věcí ECB garantovat stávající složení měnové unie, tvrdí německá centrální banka.

Noam Chomsky o demokracii a vzdělávání

12. 6. 2013

čas čtení 25 minut

Právě nyní se ocitáme v periodě obecné regrese, a to nejen ve vzdělávání. Mnoho z toho, co se děje, je svým způsobem porážka 60. let; 60. léta byla periodou demokratizace. Společnost se stala mnohem civilizovanější a vzdělávání se dostalo do centra pozornosti napříč politickým spektrem...

Rozhovor o tom, jak může být škola úžasným místem, jak lze třeba historii revoluce za nezávislost předat dětem tak, aby ji vnitřně prožily, ale i o tom, že vzdělávací systém slouží zejména společenské kontrole nad občanskou společností. "Dělníci v 19. století v Anglii sice nechodili do školy, ale byli pravděpodobně vzdělanější než aristokracie," říká Noam Chomsky.

Noam Chomsky je americký lingvista, filosof, politický kritik a aktivista. Je významným emeritním profesorem lingvistiky a filosofie na MIT (Massachusetts Institute of Technology, jedna z prestižních amerických univerzit, pozn. překladatele), kde působí už přes 50 let. Učitel historie Daniel Falcone pořídil rozhovor s Chomskym pro server Truthout v jeho kanceláři dne 14. 5. 2013.

Daniel Falcone: Chtěl jsem vám položit několik otázek o vzdělávání ve 21. století.
Chomsky: Nejsem si jist, jestli téma existuje.

Evropa požaduje, aby USA chránily soukromí jejích občanů

12. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Místopředsedkyně Evropské komise Viviane Redingová zaslala americkému generálnímu prokurátorovi Eriku Holderovi dopis, který klade řadu otázek ohledně nakládání s osobními údaji a požadujících řadu objasnění ohledně programu Prism a dalších amerických programů získávání dat. Požaduje zejména ujištění, že tyto programy nejsou v rozporu se základními právy evropských občanů na ochranu soukromí.

Redingová varuje, že "vzhledem k vypjatosti situace a vážných obav vyjadřovaných veřejným míněním na této straně Atlantiku" očekává detailní odpovědi ještě před páteční schůzkou ministrů spravedlnosti EU a USA v Dublinu.

Tajomný hrad v Křivoklátsku

12. 6. 2013 / Juraj Mesík

čas čtení 3 minuty

Ako paródia na sci-fi Julesa Verna by to mohlo byť dobré. Sranda však končí, keď si uvedomíme parametre železobetónového hradu, ktorý pod rukami pracovitých ukrajinských robotníkov v tichosti vyrástol v lesoch na brehoch Berounky medzi Prahou a Plzňou.

Masívna stavba o ktorej ide reč je pevnosť s múrmi vystuženými hrubou sieťou oceľových armatúr , s chodbami chránenými trojicou hrubých pancierových dverí spĺňajúcimi parametre vstupov do protiatómových bunkrov civilnej ochrany. Má zariadenie na filtráciu vzduchu, priestory na skladovanie vody, miestnosť podpieranú robustnými stĺpmi schopnými podľa výpovede českého experta na vojenské stavby udržať podlažie zaťažené objektom vážiacim desiatky až stovky ton, veže pripomínajúce donjony stredovekých hradov -- alebo palebné veže krížnikov. A celé toto dielo je oficiálne ... školiace stredisko.

O "odideologizování" české zahraniční politiky

12. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Zda černé nebo bílé kočky. Pokud chytají myši, jsou to dobré kočky.
Teng Siao-pching
"Je těžké najít černou kočku v temné místnosti. Zvláště když tam není."
Konfucius

Hradní tábor a jeho ministranti celebrují pro českou veřejnost mediální mši za redukci diplomacie na podporu exportu. Tvrdí, že myšlenka podpory lidských práv ve světě je definitivně zdiskreditovaná a Češi se v krizové době musejí soustředit výhradně na ekonomické zájmy. V druhém plánu je tato propagandisticky zjednodušená polarizace prezentována jako "slovo expertů" proti "slovu ideologů" - jakoby snad ekonomismus nebyl sám o sobě tou vůbec nejprofláklejší ideologií zkritizovanou až do aleluja zleva stejně jako zprava. Ale i v praxi naprosto "neexpertní" narativní vědění, jako například různá úsloví či bonmoty, platí či neplatí výhradně v příslušném situačním kontextu, bez něj, brány absolutně, jsou jen instantními ideologiemi. (Asiaté tohle mimochodem dobře vědí, nikdy totiž nebyli pod vlivem propagandy militatního monotheismu.) V temné místnosti má jednoznačně přednost Konfucius před Tengem. Prostě ani z primitivně prakticistního hlediska není jedno, jakou právě tam má kočka barvu. Snad že černá někde opravdu potmě loví hlodavce, ale také je možné, že ohledně její existence jsme se jen stali obětí promyšlené mystifikace. V tom případě nejde o černou kočku, ale o Černého Petra, který zůstal v ruce.

Kromě toho nelze provádět žádné operace, ani nejhorší amputace a řezničiny, na něčem, co v podstatě neexistuje.

Může být skupina zemí BRICS inspirací?

11. 6. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 13 minut

Skupina BRIC (od roku 2010 BRICS) je výtvorem ekonomika J. O' Neilla z Goldman Sachs, který v roce 2001 vytvořil ze čtyř rozvíjejících se ekonomik atraktivní akronym. Ten byl původně namířen jako označení zemí zajímavých pro investory, zemí se značným ekonomickým potenciálem. Brazílie, Rusko, Indie a Čína. Rozvíjející se ekonomiky, s velkou rozlohou i populací, minimálně regionální lídři. Ale také země s odlišným politickým a hodnotovým (náboženským) zakotvením, s různorodou ekonomickou strukturou a odlišnými motory růstu.

Útok turecké policie na demonstranty podkopal vyhlídky politických rozhovorů

12. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Rozhodnutí turecké vlády poslat na náměstí Taksim policejní těžkooděnce a nasadit proti tisícům mírumilovných demonstrantů slzný plyn takřka zlikvidoval vyhlídky na mírumilovný dialog mezi vládou a jejími kritiky. Demostranti požadovali ukončení developerských projektů na istanbulském náměstí Taksim a v Gezi parku.

Jak anonymizovat svou digitální stopu na internetu

11. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Deník Guardian přinesl v souvislosti se skandálem o digitálním špehování občanů americkým Úřadem pro státní bezpečnost (NSA) technické informace o tom, jak anonymizovat vaši digitální stopu na internetu. Jsou v angličtině ZDE. List zároveň upozorňuje - možná banálně - že ten, kdo nechce své osobní informace vykřikovat uprostřed davu v nákupním středisku, ať je nedává na sociální sítě. Posílání emailů je nutno považovat za otevřené pohlednice. "Pokud informace, obsažené ve vašich emailech, nedáváte do obálky, nemůžete se divit, že jsou veřejně přístupné."

Nejnovější informace o skandálu Prism

Rusko by bylo ochotno uvažovat o politickém azylu pro Snowdena

11. 6. 2013

čas čtení 6 minut

  • Rusko je ochotno uvažovat o udělení politického azylu Edwardu Snowdenovi. Uvedl to ruský podnikatelský deník Kommersant a citoval mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova. "Pokud takovou žádost obdržíme, budeme o ní uvažovat," řekl Peskov. Snowden je stále v Hongkongu, ale přestěhoval se do bezpečnějšího hotelu. V důsledku tamějšího nedávného soudního rozhodnutí bude mít zřejmě Snowden určité množství času, pokud zažádá v Hongkongu o azyl. Aktivisté na Islandu činí přípravy, pokud by Snowden chtěl zažádat o azyl tam.
  • American Civil Liberties Union (Americká unie pro občanské svobody) žaluje americkou vládu, aby přestala sbírat telefonní metadata a dosud nashromážděná data vymazala. ACLU v žalobě obviňuje americkou vládu, že porušila americkou ústavu tím, že sbírá data o lidech, kteří nejsou podezřívaní z žádného trestného činu. Případ by mohl u amerického Nejvyššího soudu zabránit provozu agentury NSA. "Americká ústava nedovoluje dohled nad občany, kteří nejsou podezřívaní z žádného trestného činu," konstatoval Alex Abdo, právník projektu ACLU, zabývajícího se státní bezpečností.
  • Mark Zuckerberg sdělil akcionářům Facebooku, že jeho firma aktivně nespolupracuje s americkými státnímu úřady na sbírání dat a brání se tomu vytvářením bezpečnostních záruk.
  • Firma Google požádala americkou vládu, aby směla zveřejnit "počet přijatých a splněných vládních žádostí o informace". Google si v něm stěžuje, že už patnáct let buduje důvěru u svých zákazníků. Tvrzení v tisku, že to, že Google plní žádosti americké vlády o informace, poskytlo americké vládě neomezený přístup k jeho datům, jsou "prostě nepravdivá". Proto firma Google žádá americkou vládu, aby směla zveřejnit, kolik žádostí o informace od americké vlády splnila.
  • Nadstranická skupina osmi amerických senátorů v úterý navrhne zákon, který donutí americkou vládu, aby odhalila, jak interpretuje zákony, podle nichž dochází k masového šmírování obyvatelstva. Zákon má vládu donutit, aby zveřejnila, jak soudy FISA rozumějí paragrafu 215 Vlasteneckého zákona (Patriot Act), který vláda cituje jako základnu pro sbírání metadat o telefonních rozhovorech milionů Američanů, a paragrafu 702 dodatku zákona FISA z roku 2009, který vláda cituje jako právní zdůvodnění masivního šmírování občanů na internetu. Zdroj: ZDE
  • Britské výzvědné agentury loni vznesly tisíce požadavků o informace ohledně soukromých komunikací prostřednictvím softwaru firmy Microsoft. Počet požadavků na informace o rozhovorech uskutečněných prostřednictvím Skypu daleko předčil počet amerických požadavků. V roce 2012 požádala Británie ve 1268 případech o informace o telefonujících osobách prostřednictvím Skypu, o jejich jménech, adresách, podrobnostech emailových účtů a vytočených telefonních čísel. Byla to čtvrtina všech světových žádostí o tyto informace. Žádosti pocházely od britské policie a výzvědných služeb. Spojené státy vznesly 1154 žádostí a německé a francouzské výzvědné služby patří k nejčastějším pěti uživatelům přístupu k datům společnosti Skype zadními vrátky. Německo vzneslo 686 žádostí a Francie 402. Firma Microsoft, která provozuje Skype, obdržela v roce 2012 více než 75000 příkazů, aby státním orgánům předala informace o volajících osobách. Týkaly se 137 000 uživatelů. Podrobnosti v angličtině ZDE
  • Obamova vláda v pondělí nenaznačila, jaké jsou její úmysly se Snowdenem. Bílý dům však uvedl, že jeho odhalení vyvolala "vhodnou debatu" a naznačil, že zřejmě podpoří novelizaci amerického Patriot Act, Vlasteneckého zákona, schváleného r. 2001, který, jak tvrdí Bílý dům, dává legální rámec špehování, které provádí americká NSA. "Pokud by vznikla v Kongresu debata o změnách v Patriot Act, pan prezident by to zkoumal," řekl mluvčí Jay Carney. "I když tento způsob diskuse není ničím, v co jsme doufali, přesto bychom byli rádi, aby se ta debata uskutečnila."
  • Barack Obama čelí rostoucí domácím i zahraničním reakcím proti špehovacím programům USA. V Evropě dala najevo německá kancléřka Angela Merkelová, že bude důrazně požadovat od Obamy vysvětlení během summitu v Berlíně příští týden, náměstkyně šéfa Evropské komise Viviane Reding bude o této záležitosti hovořit s americkými činiteli v pátek v Dublinu. Zdůraznila, že "jasný právní rámec pro ochranu osobních dat není luxusem ani překážkou, ale základním právem." Peter Schaar, německý federální komisař pro ochranu osobních dat uvedl, že je nepříjatelné, aby měly americké úřady přístup k datům evropských občanů. Jeho italský protějšek Antonello Soro zdůraznil, že shromažďování dat "by v Itálii nebylo legální". Rozsáhlé špehovací praktiky byly odsouzeny v Bruseu jako "vážné riziko" ochraně dat a právům občanů.
  • Human Rights Watch upozorňuje, že Snowden není v Hongkongu v bezpečí. Poukazuje na to, že Hongkong r. 2004 spolupracoval se CIA a vydal do USA libyjského disidenta Sami al-Saadiho, který tehdy bojoval proti Kaddáfímu. Po příjezdu do Hongkongu byl al-Saadi zatčen britským výzvědným důstojníkem a CIA a MI6 pak deportovaly aktivistu do Libye, kde byl mučen a odsouzen k smrti. Koncem loňského roku zaplatila Británie příbuzným al-Saadiho odškodné ve výši 2 milionů liber (60 milionů Kč).
  • Hongkongský Klub zahraničních korespondentů vydal prohlášení, že Snowdenův případ bude zkouškou, do jaké míry brání hongkongská vláda svobodu projevu a svobodu tisku.
  • Firmy Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube a Apple čelí krizi nedůvěry zákazníků poté, co vyšlo najevo, že zpřístupnily data svých zákazníků americké NSA prostřednictvím programu Prism.
  • Pokud chcete pracovat pro neuvěřitelně rozsáhlý americký špehovací průmysl, neposílejte svůj životopis CIA, ale stovkám soukromých firem, které poskytují výzvědným agenturám technologické a logistické zázemí. Určitě tak vyděláte daleko více peněz, píše Spencer Ackerman.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ve jménu Boha slitovného a milosrdného

11. 6. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 3 minuty

Šokovaný svět má ještě před očima syrského povstaleckého bojovníka, který vyrval srdce z hrudi nepřátelského vojáka a zahryzl se do něho v divokém gestu vendety a čiré nenávisti. Svět to viděl a zkameněl hrůzou, neb pohlédl do propasti, v níž zmizelo lidství, a na okamžik si uvědomil, že je bezedná.

Dánské seriály

Noční můra České televize

11. 6. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 3 minuty

Dvacetkrát od 6. ledna do 19. května 2013 jsme vždy v neděli v pozdních večerních hodinách s manželkou sledovali dánský seriál Forbrydelsen, Zločin. O této pozoruhodné dánské televizní seriálové produkci jsme nic nevěděli, o to větší bylo překvapení. Ani naši přátelé žijící v Dánsku a Finsku se o tom nikdy nezmínili, a to jsou přímo milovníci seriálů. Když u nás jednou viděli ze záznamu českou adaptaci Strindbergovy hry, okamžitě poznali svého oblíbeného herce z Nemocnice na kraji města a dokázali se dívat až do konce, přestože tomu nerozuměli. Nebýt dřívější zmínky o seriálu Zločin v Britských listech, ZDE ZDE ZDE ZDE, asi by nám unikl. Jsme už dlouhou dobu jen plátci povinného poplatku, nikoli pravidelní diváci České televize a na stálé sledování nabídky v programu jsme rezignovali.

SVĚTOVÉ POZDVIŽENÍ:

Zahraniční politikové naléhají na Obamu, aby vysvětlil špehovací praktiky amerických úřadů

11. 6. 2013

čas čtení 6 minut

Peter Schaar, německý federální komisař pro ochranu údajů, sdělil deníku Guardian, že je nepřijatelné, aby měly americké úřady přístup k datům, týkajícím se občanů Evropské unie.

Barack Obama čelí rostoucím domácím i mezinárodním protestům proti americkým špehovacím operacím. Dianne Feinsteinová, předsedkyně parlamentního výboru pro státní výzvědnou činnost, nařídila Úřadu pro státní bezpečnost (NSA), aby analyzoval, kde jsou hranice špehování amerických občanů státními úřady. Politikové v evropských hlavních městech požadují bezodkladné vysvětlení od svých amerických protějšků a ostře kritizují praxi shromažďování digitálních informací o evropských občanech jako nepřijatelnou, protizákonnou a jako vážné porušení základních práv.

Německá kancléřka Angela Merkelová dala najevo, že bude na summitu v Berlíně příští týden v této věci vyslýchat Baracka Obamu, a náměstkyně šéfa Evropské komise Viviane Reding zdůraznila, že bude požadovat vysvětlení od amerických činitelů v pátek v Dublinu. Dodala, že "jasný právní rámec pro ochranu osobních údajů není luxus ani překážka, ale základní právo."

Lidé si svého soukromí necení

11. 6. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 5 minut

Historie ukazuje, že státy -- bez ohledu na své politické zřízení -- inklinují k špehování lidí. Dnes už nemusí jít "jen" o sledování vlastních občanů, lze prakticky sledovat pohyb, chování a projevy kohokoli kdekoli na světě. Odpadá nutnost mít k dispozici početné štáby agentů a informátorů, stále se rozvíjející internetové technologie je snadno nahradí. Jak náročná byla kdysi jenom taková kontrola korespondence. Sledovat šlo jen něco a nebylo složité poslat poštu tak, aby se kontrole vyhnula. Snad jen velmi naivní člověk by dnes nepočítal s tím, že ty všechny masově využívané komunikační způsoby, sociální sítě atd. nejsou bedlivě sledovány. Vždyť je to systém, který k tomu přímo vybízí. Stav techniky umožňuje shromažďovat, vyhodnocovat a ukládat vše, co se internetem mihne. Vždy platilo, že míra moci státu nad jedincem je omezena pouze technickými možnostmi, takže proč by tomu mělo být dnes jinak?

Kdo vytváří "veřejné mínění" o Romech?

11. 6. 2013 / Pavel Pečínka

čas čtení 2 minuty

Dvě "atraktivní" kauzy rozvlnily mediální hladinu: 1) Lynč manželského páru partou několika osob v Duchcově 2) I na znalce vícečetných těhotenství gigantický břich matky, která porodila historicky první česká paterčata, ale je to zrovna -- Romka...

Jak bývá v Česku zvykem, ožila debatérská lůza a z anonymního pohodlí domácích počítačů ublinkává jed do internetových diskusí. V reakci na ně se zas snaží mnozí mí "příbuzní" lidskoprávní a romští aktivisté a publicisté překrýt tuhle nahnědlou internetovou vlnu pohoršeným lamentováním nad českým rasismem a moralizujícím káráním xenofobních anonymů. Dovolím si nadhodit pár argumentů, proč to nebude mít na různorodou českou krajně pravicovou web-smečku vliv.

Odešla Paní Spisovatelka

11. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 3 minuty

Ve čtvrtek 6. června zemřela ve věku 90 let spisovatelka RNDr. Marie Kubátová. Autorka námětu televizních "Krkonošských pohádek" (nejen postavy Trautenberka..., scénář Božena Šimková, režie Věra Jordánová) a desítek rozhlasových pohádek a knih pro děti (Mechovej král, Korvetní kapitán Korda, Štědrá bába, Liščí pohádka, Daremný poudačky, O heřmánkové víle a čarodějnickém učedníku, Krakonošovo čarobejlí, Pohádky pro zvířátka a další) a vynikajících knih pro dospělé (Lékárnické trilogie - Lékárna U tří koček, Třikrát denně kapku rosy, Recept na štěstí, Matka kopce, Zpověď ježibaby) byla vynikající pozorovatelkou, moudrou ženou, pravou čarodejnicí. Povolání lékárnice v sobě nese potřebu porozumět bolesti fyzické i psychické, umět najít "bejlí" na choroby těla i duše.

Většině úmrtí pod 75 let "je možno zabránit"

11. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Dvěma třetinám ze 150 000 ročních úmrtí osob pod 75 let je možno zabránit, a to lepší zdravotní péčí a změnou životního stylu. Konstatovala to nová britská vládní organizace Public Health England. Vydala tabulky úmrtí pro jednotlivá místa v Anglii. Vládní úřady konstatují, že vláda má povinnost zajistit zlepšení životního stylu a že drastické rozdíly v počtu mrtvých v různých místech ukazují, že je nutno jednat.

Britský ministr zahraničí hájil výzvědné služby své země

11. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Britský ministr zahraničí William Hague, který je odpovědný za výzvědné služby své země, v pondělí hájil v Dolní sněmovně monitorovací středisko GCHQ i právní rámec, podle něhož prý sbírání dat funguje. Jak však uvedl v pondělí v podvečer zpravodaj BBC pro výzvědné otázky, potíž je, že Haguovo ubezpečování, že "všechno je zcela legální" není možno nezávisle ověřit, protože všechny údajně "legální" procedury jsou přísně tajné.

PŘEČETLI JSME:

Lžou nám americké internetové společnosti, aby neporušily zákon?

11. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

V USA mají Patriot Act a méně známý starší speciální zákon FISA, oba dovolují rozsáhlé použití zpravodajských prostředků.

Snowden však říká, že CIA a NSA lžou Kongresu i veřejnosti, pokud jde o rozsah sledování. Že monitorují velkou část internetového provozu procházejícího Amerikou a že disponují přímým přístupem do datacenter velkých firem, jako jsou Apple, Google, Facebook či Microsoft. Výběrové sledování víceméně v mezích zákona, anebo plošné a nezákonné -- to je to, oč tu jde.

Internetové firmy prozatím rezolutně popírají, že by poskytovaly státu cokoli nad rámec zákona. Kouzlo zákona FISA je ovšem v tom, že je nezákonné mluvit o jeho samotném využití, takže lze i připustit -- jakkoli to vypadá divoce --, že Mark Zuckerberg, Larry Page a další nám lžou do očí proto, aby nespáchali federální zločin. To je Orwell v nejčistší podobě.

Kdyby se prokázalo, že všechny velké společnosti zákazníkům lžou a v rozporu se zákonem i se svými obchodními podmínkami dávají naše data špionům, může to pořádně otřást internetem i celou západní společností.

Petr Koubský v Hospodářských novinách 11.6. 2013, str. 8 (placený přístup)

Policie se střetla v Londýně s antikapitalistickými demonstranty protestujícími před nadcházejícím summitem G8

11. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta



Policejní operace zaměřená proti aktivistům demonstrujícím proti nadcházejícímu summitu G8 začala v úterý ráno, kdy policie utvořila kordon kolem squatu v Soho. Asi 200-300 demonstrantů se posléze sromáždilo na Oxford Circus a přes Regent Street došli na Piccadily Circus. Policie zatkla 32 demonstrantů. Antikapitalističtí demonstranti identifikovali asi stovků cílů v londýnském West Endu, včetně bank, hedgových fondů a nočních klubů jako "symbolů bohatství". Policie však proti nim zasáhla jako první. Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

V důsledku amerického skandálu se špehováním občanů vzrostla popularita Orwellova románu 1984

11. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

V internetovém knihkupectví Amazon stoupl prodej tohoto románu v minulých dnech o 7000 procent. Kniha, která byla na žebříčku prodávaných knih na 13 074. místě, stoupla na 193. místo a dále stoupá. Všichni používají nyní slovo "orwellovský". "Otázkou je, co znamená slovo svoboda ve Spojených státech amerických?" ptal se v televizním rozhovoru tento týden senátor Bernie Sanders. "Co znamená naše ústava? Jakou zemí chceme být? Děti vyrostou a budou vědět, že všechno, co dělají, bude někde zaznamenáno a myslím, že to bude mít velmi ochromující orwellovský dopad na náš život."

Orwell se podle listu Guardian především obával, že stát bude kontrolovat naši mysl. Velký bratr usiluje o kontrolu jazyka a myšlení. Podle hesel, které šíří Ministerstvo pravdy, "Válka je mír", "Svoboda je otroctví", "Nevědomost je síla". Připravte lidi o slova, jimiž se mohou bránit, a zlikvidujete veškerý odpor. Právě toto je na Orwellovi dodnes aktuální. Měl strach nejen z technologie dohledu, ale i z naší reakce na ni. Jsme ochotni protestovat proti zneužívání technologie? Jsme schopni donutit vládu, aby se nám zodpovídala? Pokud bude dál existovat jediný Winston Smith, usilující o právo psát si svůj vlastní individuální deník, Velký bratr nezvítězil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Chcete i nadále důvěřovat Google Mail?

Obří internetové firmy ztrácejí důvěryhodnost ohledně špehovacího systému Prism

10. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

"Technologické firmy popírají, že poskytují vládním špionážním agenturám přímý přístup k svým serverům, vytvořily však složitý právní a technologický mechanismus, který je totéž. Bůh ví, které další státní orgány mají přístup k těmto informacím."

Firmy Apple, Facebook a Google vydaly prohlášení, že prý se špehováním svých uživatelů americkými úřady nespolupracují, jenže další odhalení to zpochybňují

Obří technologické firmy se během víkendu zoufale snažily uhájit si svou důvěryhodnost v otázce soukromí svých uživatelů. Přitom však vyšly na veřejnost další podrobnosti o jejich spolupráci s americkými výzvědnými institucemi.

Chudoba pramení z lenosti?

10. 6. 2013 / Václav Hořejší

čas čtení 5 minut

" Nedávno jsem zde (a také na Aktuálně.cz) publikoval článek, který byl jakousi upoutávkou na český překlad knihy kardinála R.Marxe Kapitál. Plaidoyer pro člověka. V ohlasech, kterých se mi dostalo (pod článkem na Aktuálně i e-mailem), někteří (celkem podle očekávání) rozhořčeně odmítali kardinálovu kritiku excesů kapitalismu a jeho zaujetí sociálními problémy.

Jeden čtenář (podnikatel, kterého i trochu osobně znám) vyjádřil názor, že R.M. (i já) by(chom) mě(li) věnovat pozornost nejen kritice chamtivých boháčů, ale také tomu, že u mnoha lidí "jejich chudoba pramení z jejich lenosti". V této souvislosti uváděl svého dědečka, který se z naprosté chudoby za první republiky vypracoval na úspěšného podnikatele, a který říkal: "Být chudým je ta nejlehčí věc na světě. A nemusíte pro to udělat vůbec nic!"

"Znáš nějaké Araby v Londýně?"

10. 6. 2013

čas čtení 17 minut

Mark Kerrison, 31. března 2013
"Nepředstírám, že rozeznám noc ode dne, ale kdybych byl bůh, měl bych co říct."
(Vězení na letišti Ben Gurion, 14. března 2013)

Tato slova, načmáraná mezi ostatním graffiti na zdi nade mnou, přitáhla mojí pozornost, když jsem seděl na špinavém, rozbitém kavalci v izraelském "zařízení".

Alespoň tak jej Izraelci nazývají. V mém jazyku se řada cel bez klik uvnitř a s dvojitými mřížemi na oknech nazývá vězení.

Zrovna tam jsem se ocitl na začátku své fotografické dovolené, 14. března 2013, šest hodin po příletu na letiště Ben Gurion.

Na začátku vše vypadalo normálně.

Nejnovější informace k skandálu PRISM

10. 6. 2013

čas čtení 5 minut

  • Devětadvacetiletý zaměstnanec zbrojovky Booz Allen Hamilton Edward Snowden oznámil, že je whistleblowerem, který zveřejnil tajný program americké výzvědné agentury NSA pro špehování milionů občanů. Snowden zdůrazňuje, že to udělal ve snaze ochránit "soukromí a základní svobody".
  • Carl Miller z britského thinktanku Demos je překvapen především tím, že technologické společnosti jako Google spolupracovaly se systémem Prism a nikoliv skutečností, že americká vláda tento systém provozovala.
  • Slavný americký whistleblower Daniel Ellsberg konstatuje v komentáři v deníku Guardian, že Edward Snowden nás zachraňuje před tím, aby byrokratičtí manažeři provedli puč proti americké ústavě. Zachraňuje nás předtím, aby se USA proměnily v zemi, jíž dominuje Stasi.
  • Malcom Rifkind, konzervativní předseda britského výzvědného a bezpečnostního výboru britské Dolní sněmovny, uvedl v pondělí v rozhlase, že monitorovací středisko GCHQ zřejmě porušilo zákon, pokud přijímalo prostřednictvím amerického systému Prism informace o britských občanech.
  • Britský premiér David Cameron se postavil na obhajobu britských výzvědných služeb proti obvinění, že protizákonně využívaly počítačový systém Prism ve Spojených státech. Všechno, co dělají britské výzvědné služby, je podle Camerona v rámci platných zákonů a pod demokratickou kontrolou. Cameron se vyhnul odpovědi na otázku, zda věděl, že britské monitorovací středisko GCHQ má přístup k americkému systému Prism.
  • Američtí republikáni požadují, aby byl Edward Snowden vydán Spojeným státům. Občanští aktivisté ho chválí jako odvážného hrdinu. - Mluvčí ředitele amerických státních výzvědných služeb James Clapper uvedl, že Snowdenův případ byl předán ministerstvu spravedlnosti a americké výzvědné služby hodnotí škody, které způsobila jeho prozrazení. "Každá osoba, pro kterou byl schválen přístup k tajným materiálům, ví, že má povinnost tyto tajné materiály chránit a dodržovat zákony," uvedl mluvčí Shawn Turner. Snowden měl přístup k nejtajnějším výzvědným materiálům, aby mohl spravovat počítačové systémy National Security Agency. Peter King, předseda parlamentního podvýboru pro domácí bezpečnosti, požaduje Snowdenovo vydání z Hongkongu. "Spojené státy musejí dát najevo, že žádná země mu nesmí poskytnout azyl. Je to věc, která je pro americké výzvědné služby nesmírně důležitá." USA má deportační smlouvu s Hongkongem, ale jsou v ní výjimky pro politické trestné činy. Republikánský předseda parlamentního výboru pro výzvědné služby Mike Rogers uvedl, že Snowden "zveřejnil tolik informací, že je doslova nebezpečný". - Naproti tomu Jesselyn Radack, bývalý právník z ministerstva spravedlnosti, který zastupuje whistleblowery, uvedl: "Jako whistleblower musím říct, že tohle je jeden z nejvýznamnějších whistleblowerů v naší éře i v americké historii." Radack uvedl, že doufá, že tento případ se stane "předělem, který změní válku, která se dnes vede v USA proti whistleblowerům a širší válku proti informacím v naší zemi." Thomas Drake, bývalý ředitel NSA, který proslul tím, že prozradil informace o tom, co považoval za neefektivní a zbytečně nákladný program sbírání informací pro NSA, konstatoval o Snowdenovi: "Je neobyčejně odvážný." Drake byl intenzivně vyšetřován, ale nakonec Obamova vláda náhle zrušila všechna obvinění proti němu, za něž mohl skončit ve vězení na 35 let.
  • Novináři z Guardianu Glenn Greenwald a Ewen MacAskill interviewovali Snowdena v Hongkongu, kam odcestoval ze svého domova na Havajských ostrovech koncem května. "Jediná věc, které se obávám, je záporný dopad na mou rodinu, které už nebudu schopen pomoci," uvedl.
  • Předsedové kongresových výborů pro výzvědnou problematiku ve Washingtonu se vyjádřili, že Snowdenovo zveřejnění tajných informací o NSA "je trestným činem" a očekávají, že bude trestně stíhán.
  • Senátor Paul Rad uvedl, že se pokusí nechat špehovací programy NSA zakázat soudně. Senátor Mark Udall požaduje, aby se "znovu otevřel" americký Patriot Act (Vlastenecký zákon), protože je nutno z něho odstranit zákonné ospravedlnění pro rozsáhlé špehování občanů.
  • Zbrojovka Booz Allen Hamilton, zaměstnavatel Edwarda Snowdena, prohlásila, že Snowden byl jejím zaměstnancem "po dobu kratší než tři měsíce" a že "zprávy, že tato osoba prozradila tajné informace, jsou šokující a "pokud jsou přesné, jsou vážným porušením předpisů a základních hodnot naší firmy." Zbrojovka bude plně spolupracovat s vyšetřováním.
  • Na stránkách Bílého domu už vznikla petice na obranu Edwarda Snowdena. V New Yorku se bude v pondělí konat demonstrace na podporu Edwarda Snowdena.
  • Veškeré účty Edwarda Snowdena na Facebooku a na Twitteru jsou falešné, upozorňuje Glenn Greenwald.
  • Daniel Ellsberg označil Edwarda Snowdena za hrdinu a zdůraznil, že na jeho příchod čeká už čtyřicet let.
  • Podporu pro Edwarda Snowdena vyjádřil islandský Institut pro mezinárodní sdělovací prostředky.
  • Zneužívání zákona Patriot Act pro ro\zsáhlé špehování občanů musí skončit, zdůrazňuje americký autor tohoto zákona Jim Sensenbrenner.

Další nejnovější informace o skandálu v angličtině ZDE

Edward Snowden: Hackersky pronikáme všude

10. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Edward Snowden je velmi moderní špion - mladý, technicky vzdělaný, tiše přesvědčivý a s intenzivním zájmem o lidská práva. Pracuje s laptopem.Jeho prostřednictvím dokáže jako špion proniknout všude. Kamkoliv na světě.

Takových špionů, jako je on, je dnes mnoho a podle jeho vlastního svědectví jsou to potenciálně děsivé osobnosti. "Hackersky pronikáme všude," řekl Snowden v hongkongském hotelu reportéru deníku Guardian Glennu Greenwaldovi. "Měl jsem pravomoci číst emaily kohokoliv - vás, federálního soudce, třeba i amerického prezidenta, kdybych měl jeho osobní emailovou adresu. Snowden popisuje "děsivou" infrastrukturu, kdy on a další analytikové mají možnost získat přístup k drtivé většině lidských komunikací po celém světě.

Od Lidic k Dajr Jásínu: Neúnosná hanba zapomnění

10. 6. 2013 / Vacy Vlazna

čas čtení 10 minut

Vesnice Lidice v bývalém Československu a Dajr Jásín v Palestině jsou odstrašujícími příklady etnických čistek a kolektivního trestu vykonaného na nevinných lidech jednou nacisty, podruhé Izraelci.

Z morálního pohledu ukazují, jak tragicky zůstalo hluboké lidské ponaučení z druhé světové války bez povšimnutí.

Na vyhlazení lidických vesničanů bylo pragmaticky zapomenuto, když se v roce 1947 vláda Československa, zlákána vidinou rychlých příjmů, podílela na vyvraždění palestinské vesnice Dajr Jásín a 500 dalších, které byly v rámci Plánu Dalet systematicky zničeny teroristy milic Stern, Irgun, Lechi a Hagana, vyzbrojených Československem. Z těchto teroristických skupin vznikla izraelská armáda, která pokračuje v etnických čistkách v Palestině do dnešního dne, pomocí nelegální okupace servilně podporované českou vládou.

Edward Snowden a lidé jako on jsou životně důležitou protilátkou proti policejnímu státu

10. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Edward Snowden, nejnovější whistleblower v oblasti internetové technologie, je přesvědčivým kritikem hysterie, do níž "válka proti terorismu" zavedla americkou (a zřejmě i britskou) vládu, píše v deníku Guardian konzervativní komentátor Simon Jenkins.

Snowden není cizím agentem. Je to zaměstnanec, který se stal svědkem pokrytectví těch, kteří tvrdí, že hájí svobodu, ale ve skutečnosti ji omezují. Podobně jako jeho předchůdci Bradley Manning, Clive Ponting a Daniel Ellsberg, Snowden varuje občany, jak daleko jsou jejich vládci vzdáleni svobodě, o níž tvrdí, že ji hájí.

Masové shromažďování a ukládání elektronických komunikací všech občanů, které provádí Washington (a zřejmě i Londýn) - mottem je tu: "Hackersky pronikáme všude a kontrolujeme všechny lidi" - se stalo obrovským triumfem Usámy bin Ladina. Program Prism dokazuje, do jak obrovské míry byl úspěšný šílený pokus militantního islámu ochromit západní hodnoty. Demokracie předala bezpečnostním byrokratům neomezené množství peněz a neomezenou moc.

Spojené státy a Británie jsou v dnešní době stejně nenapadnutelné vojensky jako kdykoliv v historii. Tyto země jsou zcela bezpečné. Možná je ohrožují bomby teroristů či zločinců, ale není to existenční hrozba. Avšak protože paranoia je klasickým spojencem moci, "boj proti terorismu" drasticky přehnal líčení nepřátel Západu a vytvořil ze sebe průmyslové odvětví, rozsahem připomínající období studené války.

Vlády vždycky tvrdí, že taková omezování svobody jsou "plně v souladu se zákonem". Ale jak jsme viděli po 11. září, vlády samy definují, co je zákon. "Sbíráme podstatné množství informací, ale jen o zlých lidech," tvrdí Bílý dům. Britský ministr zahraničí William Hague tvrdí, že "občan, který dodržuje zákony, se nemá čeho bát". To je klišé policejního státu během celé lidské historie!

Whistlebloweři jsou životně důležitou protilátkou proti policejnímu dohledu nad námi všemi, o němž ví džihádisté, že takový policejní dohled nás na Západě tvrdě demoralizuje a ochromuje. Přimět občany Západu, aby ztratili důvěru ve svou vlastní vládu, je prvním krokem k ochromení liberální bdělosti a tolerance. Ti, kteří křičí: "Lepší je být bezpečný než svobodný" skončí v nesvobodě i v nebezpečí.

Ti, kteří chtějí pohnat Snowdena k soudu, jsou skuteční "užiteční idioti" příštího Usámy bin Ladina.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Ugo Bardi: Vydrancovaná planeta

10. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Profesor fyzikální chemie na florentské univerzitě Ugo Bardi vydává v nakladatelství oekom knihu nazvanou Der geplünderte Planet. Die Zukunft des Menschen im Zeitalter schwindender Ressourcen (Vydrancovaná planeta. Budoucnost lidí ve věku ubývajících zdrojů). Několik tezí pro ilustraci:

  • Debatovat o objemu zbývajících minerálních rezerv je jako věnovat se účetním bilancím, zatímco jste ztraceni na pustém ostrově.
  • Doposud jsme o minerálních rezervách uvažovali jako o vojácích připravených k bitvě: Čím více, tím lépe. Saddám Husajn uvažoval stejně, když obsadil Kuvajt.
  • Každý ví, že vyšší ceny vytvářejí více zdrojů. Marie Antoinetta říkala o chlebu a koláčích to samé.
  • Trh může těžbu učinit ziskovou, ale nemůže ji zlevnit.
  • Myslet si, že nové technologie dokážou vytvořit více minerálních zdrojů, je jako myslet si, že můžete upéct pizzu bez mouky, stačí pouze inovativní geneticky modifikované kvasnice.
  • Nejlevnější technologie těžby je ta, kterou vůbec nemusíte použít.
  • Někteří lidé tvrdí, že vyčerpání ropy nás zachrání před globálním oteplováním. Snad. A snad vás vyčerpání konta zachrání před závislostí na kokainu. Avšak spíše začnete dosahovat opojení čicháním levného lepidla.
  • Debatovat o "energetické tranzici" je jako debatovato stárnutí. Problém je v tom, že nemáte na vybranou.
  • Buď tuto tranzici zvládneme, nebo ona zvládne nás.
  • Dejte člověku fosilní palivo a bude mít energii na jeden den. Naučte ho, jak produkovat obnovitelnou energii, a bude ji mít napořád.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

PR manažerka Google Czech Republic: "Uživatelská data poskytujeme vládě jen na základě platných právních norem"

10. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Stanovisko společnosti Google Britským listům poslala PR manažerka českého Googlu Janka Zichová.

Google velmi dbá o bezpečnost dat svých uživatelů. Uživatelská data poskytuje vládě jen na základě platných právních norem, přičemž každá tato žádost je důkladně prověřena. Občas zaslechneme, že jsme pro vládu vytvořili jakási "zadní dvířka" do našich systémů, ale Google v žádném případě taková "zadní dvířka", která by umožňovala přístup k soukromým uživatelským datům, nemá.

K celé záležitosti se vyjádřil také David Drummond a Larry Page. Více najdete na oficiálním blogu firmy Google.

David Drummond, Chief Legal Officer, Google:

"Nelze to už vyjádřit jasněji, že vláda nemá žádný přístup na servery společnosti Google - ani přímo, ani prostřednictvím "zadních vrátek" či tzv. drop boxu. Stejně tak jsme ani neobdrželi žádnou takovou žádost, jak se píše v médiích. Je proto zcela nesprávné naznačovat opak. Uživatelská data poskytujeme vládám pouze na základě platných právních norem. Náš tým právníků přezkoumává každý jeden takový požadavek a vrací zpět ty, které jsou příliš rozsáhlé nebo nedodržují správný postup. Zároveň jsme byli první, kdo začal velmi transparentně informovat o žádostech vlád o informace."

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2013

25. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 186 osob bankovním příkazem celkovou částkou 38 474,44 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2013 částkou 5277.48 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2013 160 981.38 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 5394.21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

34003