Zruší německý soud eurozónu, jak ji známe?

12. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Finanční svět zase jednou s napětím upírá pozornost k německému Spolkovému ústavnímu soudu v Karlsruhe. Soudci zde rozhodují o tom, zda Evropská centrální banka neporušila svůj mandát - evropský zákon - když nakupuje státní dluhopisy za miliardy a snaží se tak suplovat fiskálně politické nekonání příslušných orgánů ve věci evropské dluhové krize.

Jde o největší ústavní spor v novodobých dějinách Německa. Žaloba proti permanentnímu evropskému záchrannému fondu ESM byla podána profesory, poslanci a připojilo se k ní více než 37 000 občanů. V září 2012 sice dal Spolkový ústavní soud zřízení ESM zelenou, nicméně soudci chovají pochybnosti o současném kursu Evropské centrální banky vevěci záchrany problémových zemí.

Experti vedou mediální přestřelky zejména o program OMT ze září 2012, který bance v krizových situací umožňuje neomezené nakupování státních dluhopisů. Experti Bundesbank tvrdí, že nakupováním pochybných dluhopisů banka zvyšuje riziko v systému a současně překračuje mandát, který jí předepisuje sledovat jako cíl stabilitu cen. Není věcí ECB garantovat stávající složení měnové unie, tvrdí německá centrální banka.

Podle evropských smluv ECB nesmí přímo nakupovat dluhopisy od zemí eurozóny a fakticky je tak financovat. Nicméně od vypuknutí evropské krize už banka nashromáždila rizikové dluhopisy za 200 miliard eur. V současném uspořádání ECB zákaz obchází vykupováním dluhopisů od bank, ale podle kritiků tím porušuje svůj mandát, jenž jí zmocňuje výhradně ke sledování cíle cenové stability.

ECB byla v principu založena po vzoru německé Bundesbanky a Německo je také největší unijní ekonomikou.

Pokud by soud shledal porušení mandátu, může to vést až k tomu, že některé země budou nuceny z eurozóny odejít.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10859

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2013